Importanta efectuarii testului Babes Papanicolau

Publicat: 13 Aprilie 2017 | Actualizat: 13 Aprilie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Testul Babes Papanicolau permite depistarea cancerului de col uterin in stadii incipiente, dar poate identifica si anumite stari precanceroase.

Este o metoda foarte sensibila, cu rezultate fals negative sub 10%, fiind extrem de eficienta in depistarea cancerului de col uterin. Totodata este o procedura nedureroasa, simpla, care produce un disconfort minor, dar care poate salva vieti.

Cancerul de col uterin este o boala grava, care poate fi tratata daca este descoperita in stadii incipiente, de aceea efectuarea testului Babes Papanicolau este foarte importanta si nu trebuie neglijata de nicio femeie care a inceput viata sexuala.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cum se efectueaza

Secretia vaginala normala contine celule eliminate de la nivelul colului uterin si al uterului. Aceste celule sunt prelevate prin periere de catre medicul ginecolog cu ajutorul unei periute special concepute.

Celulele sunt ulterior intinse pe o lama de sticla si trimise la laborator, unde sunt examinate la microscop, pentru a se decela eventuale modificari.

Este indicat ca examinarea sa fie facuta dupa sapte zile de la menstruatie, pentru ca orice resturi de sange altereaza rezultatele.

Totodata, cu o zi inainte de investigatie, persoana in cauza nu trebuie sa intretina raporturi sexuale si nici sa faca dusuri vaginale, sa utilizeze geluri, lubrifianti, contraceptive locale, tampoane interne, intrucat acestea pot ascunde existenta celulelor anormale. In momentul examinarii este bine ca vezica urinara sa fie goala.

Cauzele cancerului de col uterin

Cel mai important factor al cancerului de col uterin este virusul HPV (Human Papilloma Virus). Acesta poate fi transmis in timpul actului sexual. Orice femeie sau barbat care are contact genital cu o persoana infectata poate contacta virusul HPV.

Printre factorii incriminati in transmiterea infectiei cu HPV sunt inceperea timpurie a vietii sexuale si schimbarea frecventa a numarului de parteneri.

Cui i se recomanda testarea

Testul este indicat tuturor femeilor de peste 21 de ani, desi sunt studii care indica necesitatea testarii la toate tinerele de peste 18 ani, care au o viata sexuala activa.

Dupa trei examinari citologice consecutive anuale normale, examinarile se pot efectua la un interval de 2-3 ani pentru femeile intre 18-49 ani.

Femeilor peste 50 de ani li se recomanda testarea anuala. In cazul celor cu varste de peste 70 de ani nu mai necesara continuarea screeningului daca ultimele doua testari Babes Papanicolau au avut un rezultat normal.

Despre testul Babes Papanicolau

Testul a fost inventat in anul 1927 de medicul roman Aurel Babes, profesor de anatomie patologica la Facultatea de Medicina din Bucuresti si nepotul lui Victor Babes, parintele bacteriologiei.

Acesta a precizat importanta examinarii celulelor de la nivelul colului uterin in diagnosticul cancerului cervical si tot el a efectuat primul test al acestor celule.

Cu toate acestea, in anul 1928 medicul grec Georgios Papanikolaou a imbunatatit testul. Abia in anul 1943 testul a inceput sa fie utilizat cu succes in medicina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

Medic primar obstetrică-ginecologie Dr. Laura Leonte
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Testul Babes-Papanicolau si importanta lui

Testul Babes Papanicolau - patologic

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Este eficienta stimularea sistemului imunitar?

Histerectomia

Colposcopia si biopsia cervicala

Cervicita cronica (rana pe col)