Spasmofilie - cauze, simptome, tratament

Actualizat: 20 Mai 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice

Ce este spasmofilia


Spasmofilia este o afectiune caracterizata prin spasme involuntare ale muschilor, tetanie, tremor si convulsii. Spasmofilia este o boala cauzata de deficitul de micronutrienti din organism, in special de calciu si magneziu.

Deoarece femeile au o predispozitie mai mare catre pierderea de calciu (lactatie, menstruatie etc.), respectiv magneziu si au un aport alimentar mai scazut al acestor minerale (din cauza stresului, dietei etc.), boala este destul de frecvent intalnita in randul femeilor tinere.

Cauzele spasmofiliei

Principala cauza a bolii este dieta improprie care sta la baza dezechilibrului de calciu si magneziu din organism.

Tulburarea poate fi mostenita, in cazul in care unul dintre parinti sufera de aceasta boala. Cea mai comuna forma ereditara a spasmofiliei o reprezinta atacurile de panica.

Spasmofilia poate sa apara si ca o conditie secundara a altor patologii, cum ar fi unele disfunctii endocrine, pancreatita, ca efect advers in urma administrarii unor medicamente, dar si ca o consecinta a abuzului de alcool si droguri.

Simptomele spasmofiliei

Spasmofilia presupune o varietate de manifestari care nu sunt neaparat grave, dar sunt resimtite intr-un mod inconfortabil de pacienti. Semnele si simptomele clinice ale bolii se manifesta prin tulburari la nivelul intregului corp, intrucat magneziul si calciul sunt implicate in activitatile din fiecare celula a organismului.

- Tulburari functionale - Principalul simptom al bolii sunt spasmele. Acestea pot fi localizate in zona oculara si a buzelor, dar si a laringelui si esofagului (care dau senzatia de sufocare, nod in gat etc.). Pot fi prezente spasme sau carcei la nivelul gambelor, mai ales pe timp de noapte, atat de dureroase, incat determina trezirea din somn a persoanei afectate. Alte manifestari includ transpiratii calde, in special ale palmelor, amorteala si furnicaturi ale membrelor etc.

- Tulburari neuropsihice - Cei care sufera de spasmofilie sunt deprimati si nelinistiti. Starea lor mentala este intr-o tensiune constanta si se gandesc mereu ca li s-ar putea intampla ceva negativ. Bolnavii se tem sa faca anumite activitati, fara a avea o motivatie clara.

Imaginatia lor gaseste explicatii false pentru starea pe care o au si considera ca atitudinea lor este justificata. Cei care sufera de spasmofilie ar putea avea tulburari ale somnului (somn agitat, insomnie, cosmaruri frecvente) sau tulburari gastrointestinale (diaree cronica).

Deseori apare si scaderea libidoului, oboseala, anxietatea si depresia. Manifestarea cea mai grava la nivel neuropsihic o reprezinta atacurile de panica caracterizate prin stare accentuata de frica, agitatie, tulburari de respiratie, lesin, amorteala a unei parti a corpului, tulburari de vorbire.

- Tulburari trofice - Bolnavii de spasmofilie au o piele lipsita de luciu, subtire, care se descuameaza. Parul acestora este fragil si casant, unghiile se rup usor.

Diagnostic

Diagnosticul de spasmofilie este dificil de stabilit si necesita o buna comunicare intre medic si pacient. Medicul va efectua un examen clinic amanuntit in cadrul caruia se vor cauta simptome speciale, cum ar fi semnul Chvostek (contractarea buzei superioare, cand este lovita usor o anumita portiune a obrazului).

De asemenea, specialistul poate considera necesara realizarea unor analize de sange (pentru a se cunoaste care sunt concentratiile plasmatice ale calciului seric si ionic si magneziului). Cea mai relevanta investigatie este electromiograma (ce evalueaza activitatea muschilor). In cazul unei carente de calciu, electromiograma va indica o hiperexcitabilitate a muschilor.

Tratamentul spasmofiliei

Tratamentul poate implica administrarea de suplimente de calciu si magneziu si uneori de antidepresive sau anxiolitice. Deseori este recomandata si psihoterapia pentru o mai buna manageriere a stresului, depresiei. La fel de benefice sunt exercitiile fizice si relaxarea. Un regim de viata echilibrat, din care se va evita consumul excesiv de zahar, cafea, alcool si tutun, este esential.

Se recomanda o dieta echilibrata, cu consumarea de alimente bogate in calciu, magneziu, potasiu (fructe si legume proaspete, lactate). De asemenea este importanta o buna igiena a somnului, cu odihna suficienta, si un orar potrivit al orelor de culcare si de trezire (7-8 ore de somn).

In timpul unei crize de spasmofilie senzatia de sufocare declanseaza respiratie rapida si poate rezulta hiperventilatia. Hiperventilatia accentueaza stresul, iar simptomele se amplifica. Pentru contracararea hiperventilatiei, incercati sa va diminuati ritmul respiratiei.

- Tratament medical - Daca la baza spasmofiliei stau tulburari endocrine, va fi necesara tratarea acestora pentru normalizarea calciului seric.

Medicul poate considera necesara administrarea pe cale intravenoasa sau intramusculara, de fiole cu gluconolactat cu calciu si magneziu. Daca sunt prezente si tulburari neurologice, se va consulta un psihiatru care va prescrie o reteta indivizualizata.

- Psihoterapie - Aceasta este recomandata mai ales in cazul in care sunt prezente atacurile de panica sau depresia cronica. Bolnavii trebuie sa invete sa-si identifice trairile interpretate eronat, legate de boala, pentru a minimiza teama si pentru ca starea lor de spirit sa fie una pozitiva. Pacientii vor invata in timpul sedintelor de psihoterapie exercitii de respiratie si relaxare si vor face exercitii care vor implica expunerea controlata la stimuli si situatii care pot declansa panica.

In unele cazuri, poate fi necesar si tratamentul medicamentos cu antidepresive sau anxiolitice, alaturi de psihoterapie.

- Nutritie - O dieta adecvata, echilibrata, bogata in alimente naturale cum ar fi: lapte, oua, carne (preferabil de pui, vita si peste) gatita intr-un mod cat mai sanatos, legume si fructe, mai ales in stare cruda, poate oferi organismului vitaminele si mineralele necesare pentru ca spasmofilia sa fie prevenita si tratata cu usurinta. Din alimentatie trebuie excluse produsele cu zahar care contribuie la decalcifierea oaselor.

- Oligoterapie - Este un tip de terapie care presupune administrarea, fie din alimentatie speciala, fie prin suplimente recomandate de medic, de: magneziu, mangan, fosfor (pentru tratarea contractiilor musculare), cupru (care ajuta la ameliorarea infectiilor si inflamatiei), dar si litiu (care are rolul de a diminua anxietatea).

- Homeopatie - Principalul remediu utilizat pentru tratarea spasmofiliei este ignatia, ce este prescrisa cand sunt asociate urmatoarele simptome: stare de nervozitate si hipersensibilitate, senzatie de sufocare, tuse, sughit si tahicardie emotionala, griji accentuate si schimbari rapide ale starii de spirit.

Netratata, spasmofilia poate duce la boli psihice grave si dezechilibre minerale care duc la diverse tulburari care implica muschii, inima, sistemul digestiv, osos etc. Tratata, boala previne demineralizarea osoasa si osteoporoza la femei, dupa menopauza.


Citeste si despre:

Cauzele aparitiei atacurilor de panica Cauze frecvente care duc la aparitia durerilor abdominale si tratamentul acestora Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Implicatiile stresului in viata cotidiana Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Aparate auditive vivante Importanta magneziului in organismul uman Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare Aportul de vitamine pe timpul iernii Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii Cele mai ciudate simptome de sarcina Sindromul post-avort - simptome si tratament
Cere sfatul medicului ×