Preia controlul asupra sanatatii tale: 6 sfaturi de urmat

Actualizat: 12 August 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Viata agitata, lipsa de timp si orele in sir petrecute la munca pot duce la dezechilibre grave ale sanatatii.

Cu putin efort insa si tinand cont de cateva sfaturi simple, stilul de viata poate fi schimbat radical.

Iata cum poti prelua controlul asupra sanatatii tale:

1. Motiveaza-te informandu-te cat mai mult

In primul rand, incearca sa nu mai amani adoptarea unui stil de viata sanatos. Preia controlul si motiveaza-te astfel incat sa ai grija de sanatatea ta, care este atat de importanta.

Inainte de a incepe, incearca sa te informezi cat mai mult. Internetul este o sursa care te poate ajuta sa iti faci o idee despre ceea ce inseamna un stil de viata sanatos, insa cel mai indicat ar fi sa mergi la un specialist in nutritie care sa te ghideze in acest sens.

2. Creeaza-ti propriul plan de sanatate

Fiecare organism este diferit si are nevoi speciale. De aceea este foarte important ca regimul de viata pe care il adopti sa fie perfect compatibil cu stilul tau de viata, dar si cu necesitatile organismului tau.

Imediat ce discuti cu un medic nutritionist incearca sa pui in practica informatiile primite astfel incat sa iti creezi un plan de sanatate propriu, usor de tinut.

Astfel, vei putea trece mult mai rapid peste schimbarea stilului de viata si nu vei avea tendinta sa renunti atat de usor.

3. Hidrateaza-te

Hidratarea este cel mai sanatos obicei pe care trebuie sa il ai. Consumul optim de apa ajuta la intinerirea organismului, dar si la buna lui functionare.

Apa ajuta la eliminarea toxinelor din organism, de aceea este recomandat sa consumi cel putin doi litri pe zi.

Astfel, nu vei avea niciodata probleme cu pielea uscata, tranzitul intestinal sau cu rinichii.

4. Dormi 8 ore pe noapte

Un adult trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore pe noapte. Somnul este extrem de important pentru sanatate. Acesta te mentine energic si ajuta la refacerea organismului.

De retinut este insa faptul ca nici somnul in exces nu este bun pentru sanatate. Dormitul prea mult poate imbatrani creierul cu pana la sapte ani, poate duce la probleme cardiovasculare, dar si la obezitate. Asadar, nu face nici exces de odihna.

5. Fa miscare in fiecare zi

Sportul este esential pentru o viata sanatoasa. Medicii recomanda ca in fiecare zi un adult sa faca cel putin 30 de minute de miscare.

Nu trebuie sa mergi neaparat la sala de sport, ci poti face plimbari scurte in aer liber.

6. Nu manca repede

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac adultii este mancatul in fuga. Nu trebuie niciodata sa te asezi la masa si sa mananci pe nerasuflate. Din aceasta cauza pot aparea probleme mari de sanatate, in special la nivelul tranzitului intestinal, dar si obezitatea.

De asemenea, este foarte important sa nu sari peste mese. Ziua ar trebui sa inceapa cu un mic dejun bogat, care sa contina multe proteine.

Important este si pranzul, iar cina trebuie luata pana in ora 20.00. Niciodata mai tarziu, deoarece somnul tau va fi perturbat.

Totodata, medicii recomanda sa te ridici de la masa inainte sa te simti satul, pentru a nu-ti ingreuna stomacul.


Citeste si despre:

Sanatatea femeii - semnale de alarma Stresul si oboseala Cum combatem depresia prin alimentatie? 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome Cea mai frecventa afectiune a ficatului Bruxismul sau inclestatul dintilor Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Semnale discrete ale stresului 9 probleme de sanatate influentate de stres De ce ne ingrasam? Cat de usor poti avea un stil de viata sanatos Stil de viata sanatos pentru sporirea fertilitatii
Cere sfatul medicului ×