Calmantele indicate in functie de tipul durerii

Publicat: 26 August 2010 | Actualizat: 24 Octombrie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Analgezicele sunt medicamentele administrate pentru calmarea durerilor. Aceste medicamente pot fi achizitionate de la farmacie si sunt eliberate fara prescriptie medicala. Chiar daca sunt usor de procurat, din cauza reactiilor adverse multiple si frecvente, nu trebuie sa faceti abuz.

Cele mai utilizate analgezice sunt antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si cele care contin acetaminofen (cum ar fi paracetamolul).

In categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene se incadreaza: aspirina, diclofenacul, ibuprofenul, piroxicamul etc. Medicamentele se vor administra in functie de tipul si locul durerii. Cu toate acestea, raspunsul fiecarei persoane la un calmant poate fi diferit; in cazul unora, durerea poate fi ameliorata, iar in cazul altora, aceasta va persista.

AINS si acetaminofenul reduc durerea si disconfortul cauzat de:
- durere de cap;
- dureri musculare;
- artrita;
- dureri menstruale;
- dureri de dinti;
- dureri de urechi;
- febra;
- raceala;
- gripa;
- sinuzita;
- infectii streptococice in gat;
- alte dureri de gat.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Acetaminofen sau AINS

Acetaminofenul se administreaza pentru:
- dureri de cap;
- dureri comune;
- controlarea durerilor cronice provocate de artrita.

Ibuprofen sau naproxen este eficient in:

- crampe musculare;
- dureri de tip inflamator.

Cum functioneaza

Acetaminofenul actioneaza asupra regiunii creierului care primeste semnalele dureroase si regleaza temperatura corpului.
AINS sunt medicamente antiinflamatorii care calmeaza durerea si inflamatia prin inhibarea formarii de prostaglandina - substanta asemanatoare hormonilor care irita terminatiile nervoase, declanseaza durerea si inflamatia si contribuie la reglarea temperaturii corpului.

Efecte adverse

Daca sunt administrate frecvent sau in cantitati ridicate, calmantele pot cauza reactii adverse severe - reactii alergice, stari febrile, stari de greata, boli hematologice etc. Reactiile adverse apar fie din cauza alergiei la una dintre substantele din compozitia medicamentului, fie din cauza interactiunii calmantelor cu un tratament medicamentos administrat concomitent.

Acetaminofenul (paracetamolul)

Administrarea unei supradoze de paracetamol cauzeaza leziuni hepatice. Nu este recomandata administrarea de acetaminofen pacientilor care sufera de boli hepatice sau de alcoolism; chiar si o doza normala poate cauza grave leziuni hepatice.

AINS

Administrate pe termen lung, antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca ulcer gastric, hemoragie gastrointestinala si boli renale. Pacientii cu hipertensiune arteriala sub nicio forma nu trebuie sa urmeze un tratament cu AINS.

Solicitati ajutorul medicului curant daca:
- aveti peste 60 de ani;
- aveti sau ati avut probleme gastrice sau ulcere;
- suferiti de boli hepatice sau boli renale;
- suferiti de o boala hematologica;
- urmati un tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala;
- va administrati aspirina pentru protejarea inimii;
- urmati un tratament cu anticoagulante;
- consumati mai mult de trei pahare de alcool pe zi.

Nu administrati aspirina copiilor!

Aspirina sau medicamentele care contin aspirina nu sunt recomandate copiilor sub 19 ani, deoarece cresc riscul dezvoltarii sindromului Reye.

Interactiuni cu alte medicamente

Analgezicele pot interactiona cu alte medicamente cauzand efecte secundare grave; de exemplu, administrarea simultana a aspirinei cu un anticoagulant poate cauza hemoragii interne severe.

Acetaminofenul este o substanta intalnita in compozitia mai multor medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi cele pentru ameliorarea tusei sau febrei; din aceasta cauza se recomanda citirea prospectului fiecarui medicament inainte de a fi administrat. De asemenea, nu se recomanda administrarea unei supradoze de paracetamol, deoarece medicamentul nu va actiona mai repede asupra durerii, ci va cauza efectele adverse specifice unei supradoze.

AINS pot interactiona cu aspirina sau cu alte substante din compozitia medicamentelor anticoagulante. Inainte de a va administra un medicament fara prescriptie medicala solicitati sfatul medicului pentru a preveni aparitia efectelor adverse.

Nu lasati aceste medicamente la indemana copiilor!


Email

Mentine starea de sanatate si creste calitatea vietiiMentine starea de sanatate si creste calitatea vietii

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Durerile de cap la copii

Cauzele si tratamentul durerilor periombilicale

Cele mai populare uleiuri esentiale

Bolile reumatice (reumatismul)

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Cum te ajuta specialistii farmacisti cand te confrunti cu o problema de sanatate?

Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic

Arsurile solare

Intepaturile de insecte si paianjeni

Cum functioneaza tratamentele naturiste pentru endometrioza?

Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti