Beneficiile somnului din timpul zilei

Actualizat: 20 Decembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Un pui de somn, in jurul pranzului sau pe parcursul zilei, nu dauneaza nimanui; specialistii considera chiar ca acesta imbunatateste memoria. Fiecare din noi, cel putin o data pe luna dorim sa avem un pui de somn la pranz sau ne simtim atat de epuizati incat avem nevoie sa ne incarcam bateriile. Dar, nu orice somn are acelasi rezultat:

Daca somnul dureaza 10 minute

- Oboseala dispare si creste potentialul intelectual pentru urmatoarele doua ore si jumatate. Totusi, daca somnul este mai scurt, nu are nici un beneficiu.

Daca somnul dureaza 20 de minute

- In primul rand, efectele pozitive nu apar imediat, ci dupa cel putin 35 de minute dupa trezire (atat are nevoie organismul pentru a-si revenii), dar totusi ele exista: se va dubla timpul de reactie si va creste performanta sarcinilor alfanumerice.

Daca somnul dureaza 30 de minute
- Somnolenta dupa incetarea somnului va dura aproximativ 5 minute, dar apoi se va amplifica gradul de atentie si alerta pentru urmatoarele 90 de minute. De fapt, ar fi recomandate inca 10 minute de somn pentru a se evita starea de "buimaceala".

Daca somnul dureaza intre 45-90 de minute
- Nu exista prea multe beneficii, intrucat somnul se va transforma intr-un somn profund de scurta durata, fara continuarea ciclurilor specifice unui somn complet; dupa trezire, nivelul de oboseala poate parea mai accentuat decat inaintea somnului.

Daca somnul dureaza intre 90-110 de minute
- Durata medie a ciclului unui somn este de 90 de minute. Dar obiceiul de a avea un somn prelungit in timpul zilei poate fi si un semnal de alarma privind prezenta unei tulburari de somn.

Somnul in timpul zilei - un obicei al oamenilor de succes?

Oricine a simtit cel putin o data nevoia sa puna capul pe birou si sa traga un pui scurt de somn dupa masa de pranz. Totusi, majoritatea oamenilor rezista la o astfel de ispita din teama de a nu fi etichetati drept lenesi si neproductivi, desi unele din figurile cele mai importante din istorie, aveau acest obicei (Napoleon Bonaparte, Albert Einstein, Winston Churchill, Leonardo da Vinci si chiar John F. Kennedy). Cele mai multe dintre cercetari au dovedit ca somnul de scurta durata, dupa-amiaza, poate fi cel mai bun mod de a combate somnolenta, de a imbunatati performanta la locul de munca si de a depasi oboseala care se instaleaza in a doua parte a zilei, dupa pranz.

Somnul si ceasul biologic

Contrar a ceea ce se poate crede, exceptand cazul persoanelor care sufera de insomnie, un somn de scurta durata in timpul zilei nu afecteaza somnul de noapte. De fapt, acesta poate fi in acord cu un ritm circadian fin reglat. Pentru majoritatea oamenilor, ciclul de somn-trezire presupune a fi treaz timp de 16 ore si a dormii aproximativ 8 ore. Dar cei mai multi dintre oameni nu cunosc faptul ca ceasul biologic are doua perioade de declin energetic si al vigilentei pe parcursul unei zile: prima la aproximativ ora 2 si alta in jurul orei 14. Nevoia de a dormi in timpul acestor ore este ridicata si poate fi chiar o provocare pentru o persoana care este privata de somn.
Specialistii recomanda somnul din timpul zilei, mai ales in cazul in care nu s-a dormit pe parcursul noptii.

Beneficiile somnului din timpul zilei

Expertii sunt de acord ca cea mai buna modalitate de a combate oboseala este de a dormi suficient pe parcursul unei nopti. Dar, in cazul persoanelor care lucreaza ore in sir, care au responsabilitatea ingrijirii altor persoane sau lucreaza pe timp de noapte, acest lucru poate fi un obiectiv destul de dificil de atins. Chiar si cei care dorm suficient in mod regulat se pot simti molesiti si vor dorii sa doarma in timpul zilei, mai ales dupa o masa copioasa. Studiile arata ca "a trage un pui de somn" este o modalitate buna de a creste nivelul de vigilenta si reactie, de a imbunatati starea generala de spirit si chiar de a reduce numarul erorilor. Mai trebuie recunoscut faptul ca, pentru multe persoane, un somn scurt in timpul zilei poate fi o experienta extrem de placuta.

Oboseala afecteaza performanta si poate fi periculoasa in anumite circumstante. Pentru cei care lucreaza ca soferi, in armata, domeniul medical sau au alte locuri de munca ce impun atentia sporita, odihna poate insemna diferenta dintre viata si moarte. Cercetarile au demonstrat ca pilotii care au dormit in timpul zilei, au avut o crestere a performantei cu pana la 34%, iar atentia lor a fost cu 54% mai sporita in urmatoarele 2-3 ore dupa somn, comparativ cu ceilalti colegi. De asemenea, pentru soferi este foarte important sa doarma suficient inainte de a se aseza la volan; atunci cand o persoana care conduce se simte obosita, un pui de somn de 20 de minute, urmat de o bautura cu cofeina, poate reduce riscul producerii unor accidente.

Din cauza inclinatiei naturale a organismului de a dormi noaptea, poate fi dificil pentru oricine sa ramana treaz si sa mentina aceeasi productivitate pe timp de noapte, chiar daca a dormit ziua. De aceea, pentru cei care lucreaza in mai multe schimburi (ziua si noaptea) combinatia cu cel mai benefic efect, inainte de a merge la locul de munca, ar fi un somn de scurta durata urmat de o bautura care contine cofeina.

Totusi, in ciuda acestor beneficii, somnul din timpul zilei nu este cea mai buna optiune pentru toata lumea. De exemplu, unii oameni nu se pot odihni decat in propriul lor pat, iar somnul la birou sau in orice alta parte este dificil. Alte persoane pur si simplu nu pot adormi ziua, iar altele resimt vreme mai indelungata efectele neplacute la trezire si inertia de somn (mai ales dupa un somn de 10-20 de minute) care le pot afecta performantele si nivelul de vigilenta.

Somnul din timpul zilei poate ridica nivelul de inteligenta?

Exista o varietate de studii care au confirmat ca somnul suficient in timpul noptii imbunatateste capacitatea de invatare, intrucat in timpul somnului sunt integrate in creier cunostintele si abilitatile invatate in timpul zilei. Dar, somnul mai scurt, din timpul zilei, are acelasi rol? Un nou studiu a furnizat dovezi puternice: un somn de 60-90 minute are un efect similar cu cel al somnului din timpul noptii, iar combinatia dintre cele doua ofera duble beneficii.

Cat de lung trebuie sa fie somnul din timpul zilei?

Cercetatorii au demonstrat ca un somn de 10 minute pe parcursul unei zile ofera cele mai multe avantaje: reduce somnolenta si imbunatateste performantele cognitive. Daca acesta dureaza mai mult de 30 de minute, ar putea fi urmat de inertia de somn, perioada de buimaceala prezenta uneori dupa trezire.

Care este cel mai bun mod de a lua un pui de somn?

Pentru a profita la maximum de un pui de somn, urmati aceste sfaturi:
•Pastrati somnul scurt. Gandeste-te sa dormi doar 10 pana la 20 de minute. Cu cat pui un pui de somn mai lung, cu atat este mai probabil sa te simti ametit dupa aceea. Cu toate acestea, adultii tineri ar putea tolera somnul mai lung.
•Luati un pui de somn la inceputul dupa-amiezii. Deoarece dupa ora 15:00, poate interfera cu somnul nocturn. Factorii individuali, cum ar fi nevoia de somn, programul de dormit, varsta si utilizarea medicamentelor, pot juca, de asemenea, un rol in determinarea celui mai bun moment al zilei pentru a dormii.
•Creati un mediu odihnitor. Trageti un pui de somn intr-un loc linistit si intunecat, cu o temperatura confortabila a camerei si putine distrageri.

Concluzii

Probabil ca multe persoane s-au gandit sau chiar au incercat sa gaseasca modalitati concrete de a include somnul din timpul zilei in rutina de zi cu zi. Totusi, a dormi suficient in mod regulat este cel mai bun mod de a avea o stare generala de sanatate si de a mentine atentia si concentrarea la cote ridicate. Dar, atunci cand se instaleaza oboseala, un somn scurt poate face minuni pentru sanatatea mentala si psihica.


Citeste si despre:

Probleme de somn in boala Parkinson Remedii pentru tusea nocturna si un somn mai bun Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Modificarile somnului pe durata sarcinii Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Beneficiile expunerii la soare Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Spirulina, o comoara pentru sanatate! Tot ce trebuie stiut despre apneea in somn la copii Somnul, componenta esentiala a sistemului imunitar. Cat trebuie sa dormim pentru a ne mentine sanatosi? Metode de a obtine un somn mai bun si odihnitor 10 beneficii surprinzatoare ale sexului Medicamentele si alcoolul - inamicii somnului linistit 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor
Cere sfatul medicului ×