Atrofia musculara

Publicat: 08 Decembrie 2011 | Actualizat: 17 Februarie 2015
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Exista doua tipuri de atrofie musculara:
- Atrofia desuetudine apare ca urmare a lipsei de exercitiu fizic. La majoritatea oamenilor, atrofia musculara este determinata de faptul ca muschii nu sunt folositi suficient.

Persoanele care au locuri de munca sedentare, afectiuni medicale care le limiteaza miscarile ori nu au activitate fizica pot pierde tonusul muscular si pot dezvolta atrofie musculara. Acest tip de atrofie poate fi remediat prin exercitii fizice intense sau o nutritie adecvata.

- Atrofia minora. Oamenii imobilizati la pat pot suferi pierderi importante de masa musculara atunci cand este prezenta o leziune sau este afectat un nerv. Acest tip de atrofie musculara tinde sa se instaleze mai brusc decat atrofia desuetudine. Printre conditiile care afecteaza nervii care controleaza muschii se enumera:
- scleroza laterala amiotrofica
- sindormul Guillain-Barre
- poliomielita.

Chiar si atrofia minora provoaca de obicei, o scaderea a capacitatii de miscare si a rezistentei.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cauze

Unele tipuri de atrofie musculara apar in mod normal o data cu imbatranirea. Alte cauze pot include:
- scleroza laterala amniotrofica
- arsuri
- sindromul Gullain-Barre
- traumatisme
- utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor
- imobilizarea indelungata
- neuropatie motorie
- distrofie musculara
- osteoartrita
- poliomielita
- artrita reumatoida
- leziuni ale maduvei spinarii
- infometare
- accident vascular cerebral.

Tratament

Cel mai frecvent tratament pentru atrofia musculara este fizioterapia, sub forma unui program constant de exercitii fizice speciale. Acestea pot include exercitii fizice in apa pentru a diminua suprasolicitarea musculara, dar si alte tipuri de reabilitare.

Persoanele care nu isi pot misca una sau mai multe articulatii se pot sprijini de atele sau de alte suporturi speciale in timpul exercitiilor terapeutice. Fizioterapeutul va colabora cu medicul pentru a dezvolta un program specific, individual, de exercitii care vor ajuta la intarirea muschilor afectati ai pacientului si la restabilirea functiei normale cat mai mult posibil.

Stimularea electrica poate contribui uneori la tonifierea muschilor prin aplicarea locala a unor stimuli electrici (curent electric slab) care are rol stimulator fara durere musculara. In cazul atrofiei cauzate de unele boli sistemice, medicul ar putea recomanda administrarea intramusculara de steroizi anabolizanti.

In cazurile severe de atrofie in care masa musculara se poate diminua intr-o proportie ingrijoratoare se vor aplica proteze speciale pe zona afectata. Se va consulta medicul atunci cand se observa pierderi musculare inexplicabile sau pe termen lung.

Cum va decurge consultul medical

Medicul va efectua un examen fizic si va adresa pacientului intrebari legate de istoricul sau medical si simptomele manifestate, inclusiv:
- cand s-a declansat procesul atrofiei musculare
- atrofia musculara s-a agravat

Specialistul va analiza membrele inferioare si superioare si va masura dimensiunea muschilor pentru a incerca sa determine care nervi sunt afectati.

Investigatii

Printre testele care pot fi efectuate pentru a se stabili diagnosticul atrofiei musculare sunt
- scanarea CT
- electromiografia
- scanarea RMN
- biopsia musculara
- analiza transmiterii impusurilor nervoase
- radiografie cu raze X

Tratament

Tratamentul poate inlcude terapia cu ultrasunete si daca va fi cazul, interventia chirurgicala pentru corectarea unei contracturi musculare.


Email

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Slabiciunea musculara

Afectiuni ale sistemului muscular

Distrofia musculara congenitala

Bebelusul hipoton

Nu lasa ficatul sa duca tot greul!

Inflamatia din corp iti poate pune in pericol sanatatea!

Tiroida - un organ mic dar cu o responsabilitate uriasa

Dementa frontotemporala sau boala Pick

Steroizii anabolizanti

Sindromul de tunel carpian

Ce inseamna sa aveti o greutate normala la fiecare varsta

Ce este sindromul Costello?