Slabiciunea musculara

Publicat: 05 Iulie 2012 | Actualizat: 12 Noiembrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


O usoara slabiciune musculara poate sa apara ocazional ca rezultat al exercitiilor fizice intense, recuperarii dupa gripa sau alte boli de durata ori la persoanele care sufera fracturi ale oaselor.

Totusi, in cazul unor boli musculare severe, cum ar fi distrofia musculara, tulburari metabolice, afectiuni neurologice (paralizie cerebrala, deficiente nutritionale) pot sa apara simptome severe.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Simptomele slabiciunii musculare


Slabiciunea musculara poate fi insotita de manifestari care variaza in functie de boala, tulburarea sau starea care stau la baza acesteia. Simptomele care afecteaza frecvent muschii pot implica si alte sisteme ale corpului.


Slabiciunea musculara poate fi insotita de diverse simptome care afecteaza muschii, inclusiv:

Slabiciunea musculara poate fi insotita de simptome care sunt legate si de alte sisteme din organism inclusiv:

Simptome grave care ar putea indica o conditie amenintatoare de viata


In unele cazuri, slabiciunea musculara poate pune viata unei persoane in pericol, mai ales daca apare brusc si se manifesta pe o singura parte a corpului. Solicitati imediat asistenta medicala de urgenta in cazul in care aveti oricare din urmatoarele simptome:

Cauze


Slabiciunea musculara este o diminuare a puterii musculare si poate fi cauzata de o tulburare neurolgica, musculara sau metabolica.

Tulburarile neurologice care declanseaza slabirea muschilor includ scleroza laterala amiotrofica, sindromul Guillain-Barre, accidentele vasculare cerebrale sau chiar presiunea asupra unui nerv.

Bolile musculare, cum ar fi distrofia musculara si dermatomiozita ar putea fi cauze ale slabiciunii musculare. Conditiile metabolice care pot determina slabiciune musculara includ boala Addison, nivleurile scazute de sodiu sau potasiu si hiperparatiroidismul.

Ingestia de substante toxice cum ar fi cea de insecticide, gaze neurotoxice sau intoxicatia cu crustacee pot provoca leziuni ale nervilor, alaturi de slabicune musculara. De asemenea, slabiciunea musculara poate fi rezultatul unor tulburari ale sangelui, cum ar fi anemia si nivelul scazut de zahar in sange.

Cauze metabolice de slabiciune musculara


Slabiciunea musculara poate fi declansata de cauze metabolice inclusiv:

Cauze neurologice de slabiciune musculara


Slabiciunea musculara poate avea cauze neurologice inclusiv:

Boli musculare care cauzeaza slabiciune musculara


Slabiciunea musculara poate fi provocata de boli ale muschilor, inclusiv:

Cauze toxice ale slabiciunii musculare


Slabiciunea musculara ar putea sa fie declansata de diverse toxine, inclusiv:

Alte cauze de slabiciune musculara


Slabiciunea musculara poate avea alte cauze, printre care si:

Cauze grave sau care pun viata in pericol ale slabiciunii musculare


In unele cazuri, slabiciunea musculara poate fi un simptom al unei afectiuni grave sau amenintatoare pentru viata, care ar trebui sa fie imediat evaluata intr-un cadru de urgenta. Printre aceste conditii se numara:

Care sunt posibilele complicatii ale slabiciunii musculare?


Pentru ca slbiciunea musculara poate fi cauza unor boli grave, daca tratamentul nu este instituit la timp, ar putea sa apara complicatii grave si chiar leziuni permanente. Imediat dupa ce a fost diagnosticata cauza principala este important sa se urmeze planul de tratament recomandat de medic pentru a se reduce riscul aparitiei posibilelor complicatii, inclusiv:

Tratament


Planurile de tratament pentru slabiciunea musculara vor fi individualizate in functie de cauza care sta la baza acesteia, prezenta unor boli coexistente, varsta si istoricul medical al pacientului, de severitatea slabiciunii musculare si de alti factori.

Tratamentul implica, in general un plan cu mai multe etape. Acesta se va adresa cauzei, va ajuta la consolidarea fortei musculaturii. Totodata, diminueaza riscul aparitiei complicatiilor (cum ar fi atrofia musculara) si ajuta bolnavul sa aiba o viata activa, normala.


Ar putea fi recomandate exercitii pentru recuperare, fizioterapie, terapie ocupationala si un program regulat de exercitii fizice. Pentru sprijinirea muschilor slabiti si pentru imbunatatirea mobilitatii, in unele cazuri, se vor folosi dispozitive ajutatoare (carje, bastoane, atele ortopedice, premergatoare, etc.).


Tratamentul slabiciunii musculare provocata de anemie poate implica transfuzii de sange si tratarea conditiilor care stau la baza cauzelor anemiei. Tramentul slabiciunii musculare cauzata de un dezechilibru electrolitic si/sau deshidratare implica, in general tratarea conditiilor de baza, rehidratarea si corectarea nivelului de elctroliti prin utilizarea de saruri de rehidratare orala sau electroliti administrati pe cale intravenoasa.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Osteodensys
Tel: 0726201589
Bucuresti, Str. Dragoslavele 2-4, Sector 1

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Distrofia Musculara

Afectiuni ale sistemului muscular

Durerea musculara sau mialgia

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Cum te ajuta specialistii farmacisti cand te confrunti cu o problema de sanatate?

Oboseala si slabiciunea

Distrofia musculara congenitala

Afectiunile tiroidei

Condromalacia patelara (rotuliana) – o afectiune a cartilajului genunchiului