Consumul de cofeina la gravide nu are efecte negative asupra duratei gestatiei si greutatii fatului

Publicat: 29 Ianuarie 2007 | Actualizat: 16 Iulie 2009

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.


Potrivit unui studiu recent publicat in editia online a BMJ, nu exista dovezi care sa demonstreze ca un consum moderat de cofeina pe perioada sarcinii determina cresterea riscului de nasteri premature sau nasterea unor copii cu greutate mica, in ciuda atentionarilor venite din partea institutiilor de sanatate publica.
Studiile anterioare au reusit doar sa nedumereasca autoritatile de sanatate publica. In timp ce unele studii sugerau faptul ca aportul crescut de cofeina poate duce la nasterea de copii cu greutate mica si cresterea declansarii premature a nasterii, altele nu au reusit sa gaseasca nici o legatura intre cofeina si problemele de dezvoltare fetala.
Cercetatorii danezi au incercat sa rezolve aceasta neconcordanta prin monitorizarea unui numar de 1207 gravide sanatoase, cu varsta gestationala mai mica de 20 de saptamani, care au consumat mai mult de 3 cesti de cafea zilnic (aport crescut de cofeina).
Grupul de garvide a fost impartit la intamplare in 2 grupuri egale, unul care a primit cafea cu cofeina si celalalt care a primit cafea decofeinizata. Fiecare gravida a fost examinata periodic pentru a monitoriza aportul de cofeina, inclusiv cel provenit din alte bauturi ca de exemplu ceai si cola.
Rezultatele finale au aratat ca nu exista nici o diferenta intre cele doua grupuri atat in ceea ce priveste durata sarcinii cat si in privinta greutatii la nastere.Femeile din grupul care a consumat cafea cu cofeina au nascut copii cu greutatea medie la nastere de 3539g in timp ce femeile din grupul care a consumat cafea decofeinzata au nascut copii cu greutatea medie de 3519g, intre cele 2 grupuri fiind o diferenta de doar 20g, care nu este importanta din punct de vedere statistic.
Nu exista alte diferente importante intre cele doua grupuri. In grupul care a consumat cafea cofeinizata, 4,2% dintre copii s-au nascut pprematur si 4,5 % au avut greutate mica pentru varsta gestationala, comparativ cu 5,2% nasteri premature si 4,7% copii cu greutate mica la nastere in grupul femeilor care au consumat cafea decofeinizanta.
Concluziile studiului au fost ca un aport scazut de cofeina in ultimul trimestru de sarcina nu are nici un efect general asupra greutatii la nastere si varstei gestationale.


Email

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii

Hidratarea are efect antiaging asupra intregului organism

Fumatul si efectele sale asupra longevitatii

Efectele cafelei asupra inimii

Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii

Tamaia suprima inflamatia la nivelul articulatiilor

Ce trebuie sa stii despre ulcerul venos si care sunt pasii de urmat in ingrijirea acestuia

Primele semne ale menopauzei asupra pielii: sfaturi si remedii

Efectele divortului asupra copiilor

Efectele negative ale poluarii asupra organismului

7 efecte negative pentru sanatate ale muncii excesive

Menta are efecte uimitoare pentru sanatate

Efectele alcoolului asupra inimii