Investigatii medicale recomandate in primul an de viata al bebelusului

Actualizat: 15 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Dezvoltarea bebelusului in primul an de viata


Bebelusul creste si se schimba rapid in primul an de viata. Creierul sau isi va dubla dimensiunea si se va dezvolta cerebelul - acea parte a creierului responsabila de dezvoltarea fizica si abilitatile motorii.

Bebelusul invata sa-si controleze corpul si miscarea. Invata sa-si ridice capul, sa se rastoarne, sa apuce obiecte si chiar sa se ridice.
O alta caracteristica este dezvoltarea cortexului vizual, acea parte a creierului care il va ajuta pe bebelus sa recunoasca fetele.

Structura limbica, responsabila cu controlul emotiilor si memoriei pe termen lung, incepe sa se dezvolte, iar copilul devine tot mai constient de lumea din jurul sau.

Frecventa consulturi medicale

Bebelusul creste si se schimba rapid, asa ca vizitele regulate la medic sunt importante. Copiii pana la 1 an de viata trebuie sa fie vazuti de catre medicul de familie sau pediatru de 6 ori inainte de prima aniversare.

Prima vizita a bebelusului este la 2 pana la 3 zile dupa ce a venit acasa de la spital, cand copilul are aproximativ 3 pana la 5 zile.

Dupa prima vizita, bebelusii trebuie sa vada medicul sau pediatrul atunci cand au: 1 luna, 2 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni.

In cazul in care sunteti preocupati de sanatatea bebelusului dumneavoastra, nu asteptati pana la urmatoarea vizita programata - sunati imediat medicul sau asistenta.

Dezvoltarea bebelusului la o luna

In primele saptamani de viata, majoritatea bebelusilor pierd in greutate, dar apoi incep sa castige in greutate treptat. Medicii monitorizeaza aceasta crestere pentru a se asigura ca bebelusul primeste suficienta nutritie.
- Alimentatia: Alaptarea sau hranirea cu biberonul sunt principalele metode de hranire pentru bebelusii in aceasta perioada. Alaptarea este recomandata pentru beneficiile sale nutritive si imunitare.
- Somnul: Bebelusii dorm mult in primele saptamani de viata, de obicei, intre 16 si 18 ore pe zi, dar aceasta perioada poate varia.
- Reflexe: Noul-nascutul are o serie de reflexe in prima luna, cum ar fi reflexul de supt, reflexul de cautare, si reflexul de strangere.
- Comunicarea: Bebelusii incep sa comunice in moduri simple, cum ar fi plansul, mimica faciala si sunetele. Parintii invata sa recunoasca semnalele si nevoile bebelusului lor.
- Dezvoltarea fizica: In prima luna, bebelusii isi dezvolta musculatura si incep sa-si intinda membrele intr-o masura mai mare. Cu timpul, ei vor incepe sa fie mai constienti de mediul lor inconjurator.
- Simturile: In primele saptamani, simturile bebelusului sunt in curs de dezvoltare. Ei pot distinge lumina de intuneric, iar auzul si mirosul lor devin mai acute.
- Imitarea: Bebelusii pot incepe sa imite expresiile faciale ale adultilor din jurul lor si pot raspunde la zambete si la vorbele parintilor.
- Ingrijirea: Este important ca parintii sa ofere ingrijire si afectiune constanta bebelusului lor in aceasta perioada, pentru a stabili un legatura emotionala puternica si pentru a oferi un mediu sigur si stimulant pentru dezvoltarea sa.

Dezvoltarea copilului la 2 luni 

Medicul de familie al bebelusului va pot ajuta sa intelegeti cum se dezvolta copilul dumneavoastra si cum invata sa faca lucruri noi, cum ar fi sa zambeasca sau sa intoarca capul pentru a va auzi vocea. Acestea sunt uneori numite „etape de dezvoltare”.

La fiecare vizita, medicul sau asistenta te vor intreba cum te descurci ca parinte si ce lucruri noi invata sa faca copilul tau, asa numitele achizitii ale copilului.

Pana la varsta de 2 luni, majoritatea bebelusilor:
- Pot sa ridice capul cand stau intinsi pe burta
- Sa se uite la fata ta
- Zambesc cand vorbesti cu ei
- Reactioneaza la sunetele puternice

Dezvoltarea copilului la 4 luni

Pana la varsta de 4 luni, majoritatea bebelusilor:
- Duc mainile la gura
- Emit sunete de racnet
- Tin jucariile pe care le puneti in mana
- Intorc capul la sunetul vociilor
- Scot sunete cand vorbiti cu ei

Dezvoltarea copilului la 6 luni

Pana la varsta de 6 luni, majoritatea bebelusilor:
- Pot sa isi foloseasca mainile pentru sprijin atunci cand stau
- Sa se rostogoleasca de pe burta pe spate
- Sunt curiosi in a pune mana pe obiecte
- Recunosc oamenii familiari
- Adora sa se priveasca in oglinda

Dezvoltarea copilului la 9 luni

Pana la varsta de 9 luni, majoritatea bebelusilor:
- Emit sunete diferite precum „ma-ma-ma-ma” si „ba-ba-ba-ba-ba”
- Zambesc sau rad cand cineva se joaca “cucu-bau”
- Urmaresc cand le este pronuntat numele
- Stau fara sprijin

Perioada de nou nascut

In maternitate, medicul pediatru sau neonatologul vor face urmatoarele lucruri:

Verifica greutatea, lungimea si circumferinta capului bebelusului si traseaza masuratorile pe o diagrama de crestere. Pun intrebari, abordeaza orice nelamurire si ofera sfaturi despre ingrijirea bebeluslui.

Examen clinic general al bebelusului. Aceasta va include un examen oftalmologic, ascultarea inimii bebelusului; inspectarea cordonului ombilical; si verificarea spatelui, soldurilor si picioarelor.

Efectuarea de teste de screening. Calcaiul bebelusului tau va fi intepat pentru o cantitate mica de sange pentru a testa anumite tipuri de boli daunatoare. Bebelusul dumneavoastra va face, de asemenea, un test de auz si va fi verificat nivelul de oxigen inainte de a parasi spitalul.

Primele imunizari. Imunizarile pot proteja sugarii de boli grave ale copilariei, asa ca este important ca bebelusul sa le primeasca la timp.

Hranire - Laptele matern ramane cea mai buna hrana pentru sugari, iar completarea cu formula poate fi o optiune de suplimentare la recomandarea medicului. Nou-nascutii trebuie hraniti la cerere, atunci cand le este foame, adica la fiecare 1 pana la 3 ore. Medicul sau asistenta dumneavoastra va pot urmari in timp ce alaptati si va pot oferi ajutor pentru o corecta atasare la san a bebelusului.

Urina si scaunul - Un copil alaptat poate avea doar 1 sau 2 scutece umede pe zi pana cand vine vorba de laptele mamei. Asteptati-va la aproximativ 6 scutece umede pana la varsta de 3-5 zile pentru toti bebelusii. Nou-nascutii pot avea la inceput doar 1 scutec de caca pe zi. Caca este de culoare inchisa in primele zile (meconiu), apoi devine galben-verzuie in aproximativ 3-4 zile.

Somnul - Un nou-nascut poate dormi 14 pana la 17 ore sau mai mult in 24 de ore, trezindu-se des (zi si noapte) pentru a alapta sau a lua un biberon. Bebelusii alaptati, de obicei, se trezesc pentru a manca la fiecare 1 pana la 3 ore, in timp ce bebelusii hraniti cu lapte de formula pot dormi mai mult, trezindu-se la fiecare 2 pana la 4 ore pentru a manca (formula dureaza mai mult pentru a digera, astfel incat bebelusii sa se simta mai saturati).

In curs de dezvoltare - nou-nascutii ar trebui:
- Sa acorde atentie fetelor sau obiectelor luminoase aflate la 20–30 cm distanta
- Sa raspunda la sunet
- Sa isi poata intoarce capul la vocea parintelui, se pot linisti, clipi, tresari sau plange
- Sa tina bratele si picioarele intr-o pozitie flectata
- Sa aiba reflexe puternice, precum reflexul de supt, de apucare (apuca strans de un deget plasat in palma), reflexul Moro (raspuns de tresarire), arunca bratele si picioarele, apoi le incolaceste cand tresar.

Evaluarea medicala a bebelusului

Evaluarea medicala la 1 luna

Controlul medical efectuat la 1 luna va include:
- Verificarea greutatatii, lungimea si circumferinta capului bebelusului si trasarea masuratorile pe o diagrama de crestere.
- Sfaturi privind alimentatia. Sugarii ar trebui hraniti la cerere. La aceasta varsta, bebelusii alaptati vor manca de aproximativ 8-12 ori intr-o perioada de 24 de ore.
- Sugarii ar trebui sa aiba aproximativ 6 scutece umede pe zi. Numarul zilnic de scutece pentru caca variaza, dar majoritatea bebelusilor alaptati vor avea 3 sau mai multe.
- Somnul - Sugarii de aceasta varsta dorm aproximativ 14 pana la 17 ore pe zi, inclusiv cateva reprize de somn in timpul zilei. Bebelusii alaptati se pot trezi des sa manance noaptea, in timp ce bebelusii hraniti cu biberon pot dormi perioade mai lungi.

Evaluarea medicala la 2 luni

Controlul medical efectuat bebelusului la varsta de 2 luni, va include:
- Masurarea greutatii si lungimii: Medicul sau asistentul medical va masura greutatea si lungimea bebelusului pentru a monitoriza cresterea sa adecvata si pentru a completa diagrama sa de crestere
- Verificarea semnelor vitale: Acest lucru include masurarea temperaturii, ritmului cardiac si respiratiei bebelusului pentru a asigura ca toate sunt in limite normale.
- Examinarea fizica generala: Medicul va efectua o examinare fizica a bebelusului pentru a cauta orice semne sau simptome de probleme de sanatate, cum ar fi eruptii cutanate, umflaturi, sau alte anomalii.
- Imunizari: La varsta de 2 luni, bebelusii ar trebui sa primeasca vaccinuri importante, cum ar fi vaccinurile pentru hepatita B si DTP (difterie, tetanos, pertussis). Medicul va verifica daca bebelusul primeste vaccinurile necesare si va oferi informatii despre ele.
- Alaptarea sau hranirea cu biberonul: Medicul va discuta cu parintii despre obiceiurile de hranire ale bebelusului si va raspunde la intrebari legate de alaptare sau hranirea cu biberonul.
- Dezvoltarea si comportamentul: Medicul va discuta cu parintii despre dezvoltarea fizica si comportamentala a bebelusului si va oferi sfaturi sau recomandari pentru ingrijirea si stimularea dezvoltarii acestuia.
- Programarea urmatoarei vizite medicale: La sfarsitul evaluarii, medicul va programa urmatoarea vizita medicala pentru bebelus, de obicei, in jurul varstei de 4 luni. Acesta poate fi momentul potrivit pentru administrarea altor vaccinuri si pentru urmarirea dezvoltarii in continuare a copilului.

Evaluarea medicala la 4 luni

Controlul de patru luni este unul interesant, deoarece bebelusul va fi crescut mult in cele doua luni intregi dintre verificari si incepe sa devina mai constient de mediul in care se afla. Acesta este momentul in care copilul dumneavoastra primeste a doua runda de vaccinuri pentru vaccinurile Hib, VPI si DTaP.

Evaluarea medicala la 6 luni

Alaturi de pasii obisnuiti de la inceputul programarii, medicul va va vorbi despre alimentatie si introducerea alimentelor solide (diversificare).

Medicul dumneavoastra va va oferi, de asemenea, recomandari pentru calmarea gingiilor dureroase atunci cand bebelusului incepe sa ii iasa primii dintisori. La aceasta vizita, micutul tau poate primi o a treia doza de VPI, DTPa si eventual Hib , Hep B.

Daca este sezonul gripei, medicul copilului dumneavoastra va sugera probabil vaccinul antigripal (denumit si vaccinul antigripal), care este recomandat anual copiilor cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 19 ani. Prima lor vaccinare antigripala va fi de doua doze, administrate la cel putin o luna distanta.

Evaluarea medicala la 9 luni

Controlul bebelusului de noua luni este un moment excelent pentru a pune intrebari sau a aduce la iveala orice comportament nou sau ingrijorator. Interventia timpurie este importanta atunci cand vine vorba de intarzierile de dezvoltare, asa ca daca dumneavoastra sau medicul dumneavoastra aveti nelamuriri, medicul dumneavoastra poate recomanda teste suplimentare.

Evaluarea medicala a bebelusului la 12 luni

Micutul tau este mult diferit decat era la prima consultatie. Probabil ca se taraste sau chiar face primii pasi si vorbeste.

Medicul va efectua masuratorile obisnuite si examinarea fizica si va continua sa discute cu dumneavoastra despre alimentatie, programul de somn si modalitati de a incuraja dezvoltarea fizica, cognitiva si sociala pozitiva.

Este recomandat ca bebelusul sa primeasca a 3 a doza de VPI, DTPa si HiB si primele doze de vaccin pentru rujeola, oreion si rubeola (ROR), varicela (Varilix) si hepatita A.

Concluzii

Primul an de viata al unui bebelus este caracterizat de schimbari semnificative in dezvoltarea sa, care cuprind aspecte fizice, cognitive si emotionale.

Aceasta perioada este cruciala pentru dezvoltarea abilitatilor de baza, cum ar fi miscarea, comunicarea si interactiunea sociala, care vor sta la baza dezvoltarii ulterioare a copilului prin atasament sigur si sanatos.

Fiecare bebelus este unic si se dezvolta intr-un ritm propriu. Este important sa se acorde atentie individualitatii si nevoilor fiecarui copil.

Parintii ar trebui sa fie deschisi la colaborarea cu medicul pediatru pentru a se asigura ca bebelusul lor atinge toate tintele de dezvoltare in primul an de viata.

Bibliografie
https://www.healthpartners.com/blog/well-baby-visits-schedule
https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/baby-vision-development-first-year


Citeste si despre:

Bebelusul hipoton Dioptrii mari la bebelusi si copii Pierderea unei sarcini si moartea neonatala De ce copiii nu trebuie sa doarma cu fata in jos? Cele mai frecvente 'povesti' pe care femeile le spun doctorilor Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Apneea de prematuritate Modificari de culoare ale pielii - semnele hiperpigmentare Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor
Cere sfatul medicului ×