Hepatitele

Actualizat: 03 August 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hepatita este o afectiune care include orice tip de inflamatie a ficatului, ca rezultat a unor procese complexe care apar cand ficatul sufera o leziune. Inflamatia care dureaza mai putin de sase luni este considerata hepatita acuta, iar inflamatia care dureaza mai mult de sase luni este considerata hepatita cronica.

Exista multe cauze ale inflamatiei hepatice, pe care medicii le impart in doua categorii majore: hepatitele virale si hepatitele neinfectioase. Cand oamenii se gandesc la hepatita, de obicei se gandesc la hepatita virala. Exista cinci virusuri care infecteaza ficatul, denumiti folosind litere ale alfabetului – de la A pana la E.

Lucrul care determina confuzie cand este vorba de hepatita virala este ca fiecare virus determina tipuri usor difrite de boala si are un mod diferit de raspandire. Unele dintre aceste infectii virale pot determina forme de hepatita acuta, cronica sau ambele tipuri. Intrucat virusurile se raspandesc de la o persoana la alta, medicii numesc aceste afectiuni hepatite infectioase.

Hepatita neinfectioasa

Nu toate cauzele hepatitelor sunt infectioase. Substante chimice precum alcoolul sau medicamentele pot fi periculoase pentru ficat si pot determina inflamatie. De asemeni, si alte afectiuni cum ar fi tulburari genetice si metabolice, afectiuni imunologice si obezitatea, pot determina leziuni hepatice ce duc la inflamatie. Intrucat aceste tipuri de hepatita nu pot trece de la o persoana la alta ele sunt numite hepatite neinfectioase.

Simptome ale hepatitei acute virale

Semnele si simptomele sunt modul in care organismul comunica prezenta unei probleme. Daca exista o problema intr-o anumita zona a corpului, persoana va afla cu ajutorul acestui limbaj special. Uneori limbajul este usor de inteles, cum ar fi in cazul unei raceli simple: rinoree apoasa, stranut, oboseala si uneori dureri in gat. Dar cum poate organismul uman sa descrie o problema complicata cum este hepatita? Organismul foloseste acelasi limbaj.

Incepe cu ficatul

Hepatita este o afectiune a ficatului, si pentru a intelege semenele si simptomele acesteia sunt necesare cunostinte de baza despre functionarea normala a acestuia. Este important de inteles ca ficatul este un organ crucial pentru organism datorita functiilor sale esentiale pentru viata.

De ce este ficatul atat de important? Spre exemplu, 25% din volumul de sange la organismului trece prin ficat la fiecare minut. La fiecare cinci minute, ficatul filtreaza intreaga cantitate de sange a organismului. Intrucat ficatul se intersecteaza in functionarea sa cu multe din aparatele si sistemele organismului, semnele si simptomele afectiunilor hepatice deseori seamana cu cele ale altor afectiuni. In mod cert, cand ficatul este bolnav el anunta acest lucru pe multe cai diferite.

Patru pricipii importante Inainte de a trece in revista simptomele hepatitei virale, sunt important de inteles cele patru principii de baza. Aceste pricipii vor ajuta la intelegerea listei de simptome, care este doar un ghid. Simptomele sunt doar un punct de plecare. Pentru precizarea diagnosticului de hepatita acuta virala sunt necesare mai multe date decat doar simptomele. De fapt, medicii folosesc mai multe metode pentru a pune diagnosticul de hepatita.

1. Hepatitele acute virale, au in general simptome similare, indiferent de tipul infectiei. Acest lucru inseamna ca, in stadiul acut, o persoana cu hepatita de tip A poate avea aceleasi simptome cu o persoana cu hepatita C. Este important de retinut ca nu poate fi precizat tipul hepatitei virale doar prin cunoasterea simptomelor. Pentru diferentiere este necesar un test de sange.

2. Simptomele sunt generale. Intrucat ficatul joaca un rol in atat de multe functii esentiale, multe dintre simptome sunt constitutionale, adica afecteaza intregul organism. Spre exemplu, o leziune a piciorului va determina, probabil, o durere locala sau regioanala. In cazul hepatitei, pacientul poate simti durere in jurul ficatului, dar probabil va avea si frisoane si dureri ale articulatiilor sau muschilor.

3. Simptomele sunt variabile. Desi medicii pot preciza simptomele cele mai frecvente ale hepatitei, nu toti pacientii vor avea aceste simptome. Unii pacienti pot avea doar unul sau doua din aceste simptome frecvente. Altii pot avea toate aceste simptome. Pacientii descriu hepatita virala in moduri diferite. Aceste simtome sunt cunoscute ca facand parte din tabloul clinic al pacientului cu hepatita acuta. Fiecare caz poate fi diferit.

4. De multe ori hepatita acuta virala nu are simptome. In functie de modul in care organismul raspunde la infectia initiala, pacientul poate sa nu prezinte nici un simptom. De fapt, unele persoane afla ca au sau au avut hepatita dupa donarea de sange sau dupa efectuarea unor analiza de sange de rutina. Cuvantul folosit pentru descrierea acestor pacienti fara simtome este „asimptomatic”. Pacientul are infectia dar organismul sau nu are nevoie sa-i spuna acest lucru.

Simptomele hepatitei pot fi organizate in mai multe moduri, cea mai buna abordare este divizarea simptomelor in trei stadii care progreseaza odata cu boala – debut, mijloc si recuperare. Fiecare dintre aceste stadii se potrivesc cu un termen medical specific pe care medicii il folosesc pentru a descrie hepatita virala.

Debutul simptomelor (stadiul prodromal) Simptomele initiale ale hepatitei, sau simptome prodromale, pot apare brusc sau pot apare lent si subtil. Aceste simtome sunt de obicei atat de generale ca majoritatea pacientilor nu se gandesc la hepatita virala. Totusi, un medic bun va dori sa elimine din diagnosticul diferential hepatita viarala, mai ales daca pacientul prezinta factori de risc care cresc expunerea la hepatita virala.

Simptomele apar dupa o perioada de incubatie, care este specifica fiecarui tip de virus care determina o infectie. Odata ce persoana este expusa la virus, acesta are nevoie sa se replice. In momentul in care suficiente copii ale virusului infecteaza hepaticitele ficatului, sistemul imun al personei rasunde prin intermendiul unor celule puternice care cauta si distrug virusurile hepatitice. Este foarte interesant faptul ca o parte a simptomelor pe care le prezinta pacientul sunt de fapt provocate de raspunsul sistemului imun. De retinut faptul ca pacientul poate prezenta toate simptomele, o parte dintre ele sau nici unul.

Testele pentru hepatita

Multe cauze ale hepatitei au determinat o multitudine de cai de diagnosticare. Unul dintre testele de baza este palparea unui ficat marit de volum (hepatomegalie). Medicul va reliza acest test in timpul examinarii fizice; daca gaseste un ficat marit de volum, va cauta cauza acestuia folosind teste de laborator.

Unele teste de sange determina nivelul plasmatic al unor enzime si proteine care pot fi modificate in cazul unor afectiuni hepatice. Alte teste de sange vor cauta prezenta virusurilor, nivelul unor toxine cum este alcoolul sau paracetamolul sau chiar markeri-i genetici ai unor boli cum ar fi fierul sau alfa-1 anti-tripsina. De obicei diagnosticul de hepatita este pus folosind o combinatie de teste. Teste mai avansate pentru diagnostic sunt ecografia, tomografia computerizata, sau imagistica prin rezonanta magnetica..

Biopsia hepatica, in care medicul extrage o mica portiune din ficat care va fi trimisa la laborator pentru teste ulterioare, poate fi necesara pentru a determina cauza inflamatiei in cazul in care aceasta nu poate fi identificata cu alte metode sau in cazul in care medicul are nevoie sa stie cat din ficat este afectat de boala.

Hepatita cronica

Unele forme de hepatita vor progresa spre forma cronica, care apare atunci cand infectia dureaza de mai bine de sase luni. In acest sens, a trai cu hepatita seamana cu a trai cu alte afectiuni cronice. Probabil prima reactie a pacientului este negarea si teama. In timp ce aceste reactii la aflarea vestii sunt de inteles, hapatita, chiar si in forma sa cronica, este o afectiune tratabila.

Cu un tratament adecvat si alegeri de viata sanatoase, este posibil ca pacientul sa aiba o viata plina si activa. Pentru multe persoane, scopul tratamentului in hepatita cronica este prevenirea aparitiei cirozei hepatice. Medicii realizeaza acest deziderat prin controlarea efectelor hepatitei cu medicamente. Totusi, medicatia este doar o mica parte a tratamentului. Pacientul cu hepatita trebuie sa-si modifice stilul de viata. Vestea buna este ca aceste modificari pot fi benefice pentru intregul organism, nu doar pentru ficat.

Ce ar trebui sa manance si sa bea pacientul?

Ficatul este un organ major implicat in metabolism si este responsabil de indepartarea toxinelor din organism, provenite din hrana ingerata. Una dintre cele mai sigure practici dietetice este ca pacientul sa evite toxicele aditionale cum ar fi alcoolul, remediile alternative care nu sunt cunoscute stiintei si toate drogurile recreationale.

Este important ca pacientul sa realizeze ca toate aceste sunt procesate ca toxine de catre ficat si pot fi in mod special periculoase pentru ficatul bolnav. Chiar si unele medicamente prescrise pot prezenta riscuri si vor avea nevoie de teste de sange suplimentare pentru monitorizarea functiilor hepatice, daca aceste medicamente sunt absolut necesare.

Vitaminele si suplimentele alimentare trebuie alese cu grija impreuna cu medicul deoarece unele dintre acestea pot fi toxice potentiale. Unele vitamine, cum este vitamina A, sunt cunoscute ca determinand leziuni hepatice. La fel, fierul, un supliment foarte popular care poate fi benefic unor persoane, poate fi periculos pentru pacientii cu hepatita. Pacientul cu hepatita trebuie sa ia in considerare o dieta bogata in fructe, legume si cereale si cantitati adecvate de carne care ii vor oferi nutrientii necesari.

Ce poate face pacientul

Corpul uman beneficiaza de pe urma activitatii fizice. Chiar si in cazul persoanelor cu hepatita cronica, exercitiul fizic moderat ofera protectie pentru afectiunile cardiovasculare, obezitate si diabet. Probabil cel mai important beneficiu cunoscut al activitatii fizice este influenta sa asupra sanatatii mentale. A face fata unei afectiuni cronice poate afecta starea de bine psihic a pacientului. Sedinte regulate de activitate moderata (cel putin 20 de minute pe zi) pot reprezenta un avantaj important pentru starea generalal de sanantate.

Ce trebuie sa stie pacientul

Intelegerea bolii este un pas important pentru a avea un stil al vietii adecvat. Unii pacienti se confrunta cu un oarecare grad de stigmatizare datorita bolii, care pana la urma este o lipsa de intelegere a acestei afectiuni. Daca pacientul este bine informat el ii poate ajuta pe cei din jur sa se simta in siguranta si confortabil.

Grupul de suport

Multi pacienti reusesc cu succes sa faca fata unei boli cronice de-a lungul vietii. Printre acestia exista si pacienti cu hepatita. Acesti oameni au povesti de impartasit despre experienta lor, succesele si esecurile lor. Probabil cea mai buna cale de a intra in contact cu acesti oameni este prin intermediul grupurilor de suport.


Citeste si despre:

Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Hepatita B si noile ghiduri de tratament Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu Chemoembolizare hepatica - solutia nechirurgicala a tumorilor hepatice! Aplicatiile Ozonoterapiei in tratamentul hepatitelor virale Hepatita B - Sa cunoastem realitatea! Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Relatia dintre hepatita C si hepatita autoimuna Encefalopatia hepatica sau coma hepatica Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Hepatita cronica cu virus B - cum se pune diagnosticul? Anemia din ciroza hepatica Hepatita virala B - generalitati
Cere sfatul medicului ×