Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor

Publicat: 15 Iunie 2009 | Actualizat: 15 Iulie 2009
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil calitatea vietii. Aura consta in aparitia unor simptome neurologice de tipul ametelilor, tinitusului, scotoamelor, fotofobiei sau scintilatiilor vizuale.

Aceste manifestari pot fi atat de intense incat pacientul nu isi poate gasi linistea decat daca se aseaza intr-un loc intunecat, racoros si foarte linistit. Migrenele pot fi insotite si de fenomene vegetative de tipul greturilor, varsaturilor, hipotensiunii arteriale. Migrena in sine nu are deocamdata un tratament curativ, insa exista o serie de medicamente care pot ameliora semnificativ simptomele, reducandu-le frecventa si intensitatea.

In cazul in care sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu migrena si pana in acest moment nu ati gasit un tratament care sa vi se potriveasca, este util sa rediscutati si sa reanalizati cu medicul dumneavoastra schemele terapeutice actuale. Medicamentul potrivit, alaturi de cateva modificari ale stilului de viata pot face o mare diferenta, iar viata dumneavoastra poate reintra pe drumul cel bun.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tratament medicamentos

Tratamentul migrenei este foarte variat. Exista o serie de medicamente ce isi propun sa amelioreze starea pacientului, sa ii combata durerea si poate chiar sa previna atacurile migrenoase. In prezent exista doua mari categorii de clase medicamentoase: analgezice (sunt indicate in timpul atacului migrenos si sunt menite sa opreasca un atac debutat deja) si medicamentele preventive (sunt administrate in mod regulat, zilnic, cu scopul de a reduce severitatea atacurilor). Strategiile de tratament difera in functie de frecventa atacurilor, intensitatea lor, starea de sanatate generala (daca exista si alte afectiuni cronice), modul in care migrenele influenteaza activitatile cotidiene.

Analgezicele utilizate in tratamentul migrenei sunt de mai multe tipuri :
1.AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) clasice, de tipul ibuprofen si aspirina. Astfel de preparate special destinate migrenelor contin si un procent de cafeina;
2. Triptani sunt recomandati in special pacientilor cu atacuri foarte grave si sunt eficienti in inlaturarea greturilor, varsaturilor, fotofobiei si intolerantei la zgomote care acompaniaza atacul migrenos;
3. Ergotamina este unul dintre cele mai utilizate preparate pentru ameliorarea atacului migrenos. Este indicat pacientilor cu atacuri prelungite, care dureaza mai mult de 48 de ore.

Mecanism de actiune

Ergotamina este capabila sa determine o vasoconstrictie in teritoriul cerebral, actionand direct asupra muschilor netezi din peretii vaselor. Activitatea acestor subtante depinde foarte mult de tonusul vascular al sistemului nervos central la momentul administrarii. Desi pana in prezent cauza de baza a migrenei nu este complet cunoscuta, specialsitii suspicioneaza ca este vorba de o vasodilatatie cerebrala determinata de neuropeptide de tipul serotoninei si dopaminei.

Acestea, pe langa activitatea vasodilatatoare ar fi capabile sa declanseze si o cascada de fenomene inflamatorii cu eliberarea de mastocite si trombocite. Inflamatia, la randul ei, duce la intretinerea vasodilatatiei, creand un cerc vicios care determina aparitia simptomelor clinice. Preparatele de ergotamina sunt disponibile sub forma de tablete, sprayuri nazale sau injectii, adaptate nevoilor pacientilor.

Exista mai multe tipuri de derivati de ergotamina:
1. Ergotamina tartrat, sub forma de tablete. Determina vasoconstrictie periferica si cerebrala si antagonizeaza efectele serotoninei;
2. Dihidroergotamina, sprayuri nazale si solutii injectabile (intramusculare sau intravenoase) - sunt foarte eficiente daca se administreaza chiar la debutul crizei migrenoase.

Indicatii

Ergotamina si derivatii de ergotamina se administreaza pentru a stopa evolutia unei crize migrenoase si pentru a ameliora simptomele acesteia. Administrarea acestor substante este foarte sigura si eficienta cand sunt respectate indicatiile medicului si daca nu se depasesc dozele maxim admise. Exista o serie de pacienti care insa nu pot lua astfel de medicamente.

In aceasta clasa intra pacientii cu insuficienta renala si hepatica, boli arteriale periferice, boli vasculare cerebrale si cardiace, hipertensiune arteriala, ulcer peptic. Tratamentul cu dihidroergotamina este contraindicat pacientilor cu administrari recente de inhibitoare ale monoaminoxidazei sau sumatriptan.

Eficienta tratamentului

Ergotamina este foarte eficienta in ameliorarea cefaleei migrenoase precum si a altor simptome asociate acesteia. Totusi, in unele cazuri, ergotamina are o eficienta inferioara altor compusi, in special triptanilor si poate chiar sa agraveze simptomele pentru unii pacienti. Ergotamina tartrat este capabila sa interactioneze cu o serie de alte medicamente, crescandu-le toxicitatea. De aceea este recomandat ca terapia sa fie instituita cu precautie in cazul pacientilor aflati in tratament cronic cu nitroglicerina, propranolol, eritromicina sau claritromicina. Pacientii cu angina, hipertensiune arteriala, disfunctii renale sau/ si hepatice trebuie sa fie foarte atent monitorizati in timpul administrarii de ergotamina. Ergotamina este un medicament contraindicat in sarcina !

Efecte secundare

Efectele secundare apar mai frecvent la doze mari si in administrarile pe termen lung. Cele mai frecvente efecte secundare raportate sunt:
- Greata si varsaturi;
- Extremitati reci, palide (ca urmare a vasocontrictiei periferice);
- Ameteli, parestezii si o stare generala de anxietate si disconfort;
- Gust amarui in gura si pe gat (doar pentru sprayuri);
- Iritatie si inflamatie nazala (exclusiv pentru sprayurile nazale).

Recomandari speciale

Specialistii ne fac si cateva recomandari speciale in cazul in care suntem sub tratament cronic cu ergotamina:
1. Ergotamina nu trebuie administrata concomitent cu triptani;
2. Tratamentul trebuie sa fie facut exclusiv la recomandarile medicului specialist si doar urmand indicatiile acestuia cu privire la doza eficace, modalitatile si intervalul de administrare. Utilizarea necorespunzatoare a ergotaminei si a derivatilor acesteia poate duce la o agravare a migrenei;
3. Administrarea altor medicamnete pe durata tratamentului cu ergotamina trebuie facuta cu foarte mare precautie deoarece aceasta poate sa interactioneze cu o serie de alte substante, sporindu-le toxicitatea.

De retinut !

Ergotamina si tratamentul cu ergotamina este contraindicat pacientilor cu:
- Hipertensiune arteriala greu tinuta sub control;
- Boala vasculara periferica, cerebrala sau coronariana;
- Boala cardiaca ischemica;
- Insuficienta de ficat si rinichi;
- Hipertrofie de prostata;
- Obstructii intestinale;
- Glaucom;
- Intervenii chirurgicale in antecedentele recente;
- Tulburari de ritm cardiac (aritmii) in istoricul recent sau chiar boala activa;
- Sarcina.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Nova Explorari ORL- Clinica Vertijului Bucuresti si Cluj
Tel: 0213254422
Bucuresti, Str.Traian 234, Etaj 4
Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Cum ne protejam de alergia la ambrozie?Cum ne protejam de alergia la ambrozie?

Citeste si despre:

Cum afecteaza coronavirusul persoanele cu anxietate sociala?

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Cum poate fi recunoscut controlul coercitiv intr-o relatie?

La fiecare 15 secunde o persoana isi pierde viata din cauza noului coronavirus

Importanta Vitaminei C pentru organism

Ofera picioarelor tale confort si relaxare

Ne putem infecta cu COVID-19 de la aerul conditionat? Ce spune OMS

Persoanele care se vindeca de COVID-19 pot ramane cu probleme cardiovasculare

Tulburarea obsesiv-compulsiva si pandemia cu virusul SARS-CoV-2

Rolul lavandei asupra organismului