ERITROMICINA 200 mg, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 14 Noiembrie 2018

Ce este Eritromicina si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Infectii bacteriene cu germeni sensibili la eritromicina, cu diverse localizari:

-Infectii ORL; sinuzite, otite medii acute, angine stroptococcice si difterice.

-Infectii respiratorii: acutizari ale bronsitelor Cronice, pneumonii produsa de pneumoooci (ca alternativa la penicilina), micoplasme, chlamidii.

-Infectii ale pielii si tesuturilor moi: acnee, antrax, infectii produse de actinomicete, eritrasma.

-Infectii genito-urinare (ca alternativa la penicilina), endocervicite chlamidiene, uretrite negonococice, sifilis (in caz de alergie la peniciline), sancru moale.

-Infectii digestive; enterite cu Campylobacter jejuni.

Profilaxia endocarditelor bacteriene si a recaderilor de reumatism articular acut la pacientii alergici la betalactamine, conjunctivite chlamidiene, listerioza, infectii cu Legionella pneumophita, tuse convulsiva.

Mod de administrare

Adulti si adolescenti: 2-3 comprimate (400-000mg) la intervale de 6 ore. In functie de severitatea infectiei doza poate fi crescuta fara a depasi 4 g pe zi.

Copii: 30-50mg/kg si zi, fractionat la 4-6 ore. In functie de severitatea infectiei doza poate fi crescuta pana la 60-100mg/kg si zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la eritromicina, la macrolide sau la oricare dintre componentii produsului.

Precautii

La pacientii cu tulburari cardiovasculare se recomanda prudenta, eventual monitorizarea electrocardiogramei in cazul utilizarii dozelor mari. Alungirea intervalului QT impune oprirea administrarii.

Interactiuni medicamentoase

Eritromicina inhiba citocromul P450 diminuand metabolizarea altor medicamente, cu risc de toxicitate cumulativa.

Asocierea cu anumite medicamente favorizeaza aparitia tulburarilor de ritm ventricular, inclusiv torsada varfurilor. Din acest motiv este contraindicata asocierea cu: cisaprida, astemizol, terfenadina, ebastina, amiodarona, bretilium, disopiramida, antiaritmice chinidlnlce, sotalol, vincamina, halotantrina, pentamidina, sulfoprida. De asemenea, este contraindicata asocierea cu ergotamina si dihidroergotamina, care prezinta risc major de torsada varfurilor si posibilitatea tulburarilor ischemice la nivelul extremitatilor.

Nu se recomanda asocierea cu bromocriptina, carbamazepina, ciclosporina, teofilina, triazolam - eritromicina le inhiba metabolizarea cu risc de acumulare si efecte toxice. Este necesara prudenta in cazul asocierii cu alfentanil, digoxin, lisurida, midazolam, warfarina si alte anticoagulante cumarinice.

Eritromicina poate interfera unele examene de laborator; crestere falsa a catecolaminelor, 17-corticosteroizilor urinari, ALAT; scadere falsa a folatulul seric si estriolului urinar.

Atentionari speciale

Administrarea entromicinei la pacientii cu insuficienta hepatica impune prudenta si supravegherea functiei hepatice: eventual se ajusteaza doza. Daca in timpul tratamentului apar semne de afectare hepatica administrarea antibioticului trebuie oprita.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Insuficienta renala severa favorizeaza acumularea unor cantitati excesive de antibiotice cu risc de hipoacuzie tranzitorie, in caz de tratament prelungit se recomanda micsorarea dozei.

Copii

La copiii mici se administreaza forma farmaceutica adecvata varstei.

Sarcina si alaptarea

Eritromicina traverseaza bariera placentara, realizeaza concentratii plasmatice letale mici (5-20% din concentratia plasmatica materna). Experienta clinica nu a demonstrat ca antibioticul are efecte teratogone sau fetotoxice.

Eritromicina se excreta in laptele matern. Deoarece nu se cunosc efectele asupra sugarului se vor lua in considerare fie intreruperea alaptani, fie intreruperea tratamentului.

Reactii adverse posibile

Au fost semnalate tulburari digestive - greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree; reactii cutanate alergice; cresterea transaminazelor ALAT, ASAT, exceptional hepatita colestatica (la doze mari); exceptional tulburari cardiace - alungirea intervalului QT, extrasistole ventriculare, torsada varfurilor; bloc atroventricular; tulburari auditive, inclusiv surditate tranzitorie (indeosebi la varstnici si la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica).

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine eritromicina 200mg sub forma de propionat si excipienti: lactoza, amidon de porumb, lautilsulfat de sodiu, carboximetilceluloza sodica, stearat de magneziu, talc.

Ambalaj

Eritromicina se prezinta sub forma de comprimate cilindrice, de culoare alba.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Sandoz SRL
Str. Livezeni nr.7A,
540472 Targu Mures,
Romania

Acest prospect a fost aprobat in Ianuarie 2013

Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19 Aspergillus fumigatus - poate duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia îr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat

Gustari sanatoase cu mai putin de 200 de calorii

Vitamina C in viroza respiratorie

Pulsul si bataile normale ale inimii

Remedii de ajutor pentru a scapa de raceala si gripa

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Cum ingrijim articulatiile in sezonul rece

Emolium sampon hidratant

Emolium Gel-crema pentru spalare

Tratamentul oaselor fragile la ora actuala. Osteoporoza

Sindromul Piriformis

Raceala si gripa - oamenii de stiinta au separat fictiunea de adevar