Dubla mastectomie nu imbunatateste rata de supravietuire in cancerul de san

Actualizat: 08 Septembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Dubla mastectomie nu este mai eficace decat simpla extirpare a tumorii de la sani in cresterea sanselor de supravietuire dupa cancer la san, anunta un studiu american derulat la Universitatea Stanford, California.

Pana in prezent, dubla mastectomie (indepartarea chirurgicala a ambilor sani) era considerata o metoda invaziva, dar mai eficace in cresterea ratei de supravietuire la pacientele cu cancer mamar, comparativ cu simpla extirpare a tumorilor.

Studiul americanilor a fost realizat cu scopul de a descoperi daca pacientele cu dubla mastectomie supravietuiesc mai mult decat cele care opteaza pentru alte forme terapeutice de tratare a cancerului la san.

Cercetarea a fost efectuata in California, pe 190.000 de femei care au fost diagnosticate cu cancer la san intre 1998 si 2011.

Rezultatele studiului au aratat ca femeile care optasera pentru dubla mastectomie nu au supravietuit mai mult decat cele care suferisa interventii de extirpare a tumorilor urmate de radioterapie, ceea ce inseamna ca procedura nu este atat de eficace pe cat se credea.

Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca dubla mastectomie poate fi utila in prevenirea aparitiei bolii in cazul femeilor care au antecedente ale maladiei in familie sau care detin mutatiile genetice responsabile pentru declansarea tumorilor.


Citeste si despre:

Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul femeilor Top 8 forme de cancer la barbati Mastectomia profilactica Ce este mamografia si de ce avem nevoie de ea? Interviu cu Dr. Andreea Lefter, medic specialist radiologie si imagistica medicala Simptome cancer de plamani Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani? Informatii esentiale despre melanomul malign #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Stadiile cancerului mamar si importanta testelor pentru a-l descoperi la timp Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Stresul si hipertensiunea: cum le gestionam? Reconstructia mamara – riscuri si beneficii Remodelarea sanilor Cancerul de san si sarcina Cancerul mamar
Cere sfatul medicului ×