Virusurile si cancerul

Publicat: 01 Septembrie 2011 | Actualizat: 20 Septembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Majoritatea persoanelor au suferit de infectii virale, in cazul carora medicii au considerat ca nu este necesar tratamentul. Indiferent ca a fost implicata o durere in gat, de stomac sau alte simptome, virusurile sunt destul de inofensive. In unele cazuri, acestea pot afecta sanatatea cauzand multe boli, inclusiv cancer.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Cum poate sa cauzeze un virus, cancer?

Un virus este un ARN sau ADN intr-un invelis de proteine. Ceea ce le face unice este faptul ca acestea nu contin materialele necesare pentru a functiona pe cont propriu. Sunt fortati sa invadeze o celula gazda (de planta, animale sau bacteriene) pentru a se dezvolta si a se reproduce.

Exista mai multe moduri in care un virus poate cauza cancer. O modalitate este ca virusul care a invadat celula gazda sa-si modifice condul genetic, rezultand o mutatie.
Iar in urma acestor actiuni pot lua nastere celulele canceroase.

Virusuri care cauzeaza cancer

- Papilomavirusul uman - este transmis pe cale sexuala, fiind cel mai frecvent tip de infectie cu transmitere sexuala. In prezent exista peste o suta de tulpini de HPV cunoscute. Aproape treizeci dintre aceste tulpini afecteaza atat organele genitale masculine cat si feminine cauzand conditii cum ar fi cele ce prespun aparita verucilor genitale sau chiar cancer.
HPV a fost asociat cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv de col uterin, anal, vaginal, vulvar si cancer de penis. Cercetarile recente au demonstrat ca HPV este strans legat de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer de gat.

- Hepatita - in cazul infectiilor cu virusul hepatitei B (VHB) sau C (VHC) exista riscul ca virusul sa poata dezvolta cancer de ficat. Aceste infectii virale sunt foarte contagioase si se pot transmite prin sange, sperma sau alte fluide corporale de la o persoana la alta.
Mijloacele obisnuite de expunere includ sexul neprotejat, transmiterea de la mama la copil in timpul nasterii, precum si schimbul de ace utilizate intravenos (tatuaje, medicatie, etc.). In prezent nu exista nici un vaccin pentru hepatita C dar exista pentru hepatita B recomandat pentru toti copiii, inca inainte de intrarea in comunitate (scoala, gradinita, etc.). Imunizarea adultilor se va face la cerere, in fuctie de posibilitatea de contactare a virusului.

- Virusul Epstein Barr - este cel mai frecvent cunoscut de declansarea mononucleozei, dar poate provoca diferite tipuri de limfom si cancer nazo-faringian. Este important sa se retina ca nu toti oamenii care sunt infectati cu VEB pot dezvolta cancer. Virusul este frecvent intalnit, care de obicei, nu cauzeaza probleme de sanatate majore. Poate fi transmis prin saliva unei persoane infectate, chiar daca aceasta nu are nici un simptom (sarut, utilizarea aceluiasi pahar, etc.).

- Virusul imunodeficientei umane (HIV) - cancerul nu este cauzat in mod direct de HIV sau SIDA ci de o combinatie de factori. Se considera ca sistemul imunitar slabit ii face pe oameni mai vulnerabili la cancerul in curs de dezvoltare. Cei care sufera de HIV/SIDA pot fi predispusi la aparitia cancerului din cauza unor factori cum ar fi: fumatul, alcoolul si mostenirea genetica.

- Virusuri mai putin cunoscute care declanseaza cancer - virusurile umane T-lymphotrophic virus-1 (HTLV-1) si virusul uman herpes virus 8 (HHV-8) sunt legate de dezvoltarea cancerului dar nu sunt la fel de comune ca si virusurile enumerate mai sus.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic

Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin

Cancerul - mit si adevar

Diagnosticarea infectiilor cu HPV si preventia cancerului de col uterin

6 ingrediente naturale pentru imunitate

Incearca aceste suplimente naturale pentru un somn odihnitor!

Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger – agentii patogeni care se regasesc peste tot si care pot duce la complicatii in cazul bolnavilor de Covid-19

Factori de risc in dezvoltarea cancerului

Cancer

Cancerul nazal

Cancerul la copii: semne si simptome

Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic precoce