Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer

Publicat: 10 Februarie 2014 | Actualizat: 13 Februarie 2014
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Telefoanele mobile au fost asociate, in ultimii ani, cu cresterea riscului instalarii cancerului cerebral sau a cancerului in gat, fara sa fie aduse pana in prezent dovezi concludente in acest sens.

In anul 2011, Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a clasificat dispozitivele mobile de comunicare in randul posibilelor cauze ale cancerului.

Studiile derulate in acest sens inclina balanta, mai degraba, catre siguranta utilizarii telefoanelor mobile.

Teorii despre cancerul provocat de telefoanele mobile

Motivul pentru care au luat nastere diversele teorii despre riscul crescut de cancer pe fondul utilizarii frecvente a telefoanelor mobile este expunerea directa a regiunii capului la aceste dispozitive.

Modul in care telefoanele mobile sunt folosite (prin mentinerea lor foarte aproape de craniu) alimenteaza ipoteza conform careia acestea ar contribui la formarea tumorilor cerebrale sau a celor in gat. Printre acestea se numara tumorile benigne si maligne de la nivelul creierului, tumorile benigne ale nervului auditiv si tumorile glandelor salivare.

Preocuparile principale care vizeaza utilizarea telefoanelor mobile si riscul crescut de cancer sunt inclusi urmatorii factori ipotetici:

- Undele radio emise de celulare sunt o forma de radiatie, nu destul de puternica incat sa cauzeze probleme de sanatate, insa suficient de relevanta pentru ca efectele sale pe termen lung sa fie studiate atent de catre oamenii de stiinta.

- Ponderea populatiei care utilizeaza telefoane mobile a crescut fulminant de la sfarsitul secolului XX pana in prezent. Perioada de timp in care popularitatea acestor dispozitive a prins proportii este inca prea limitata, pentru a se formula concluzii certe despre efectele secundare posibile.

- Unele studii sugereaza o legatura directa intre expunerea prelungita la radiatiile telefoanelor mobile si dezvoltarea unor tumori benigne sau maligne. O cercetare suedeza a obtinut rezultate care sugereaza ca este posibila cresterea riscului de instalare a tumorilor benigne la nivelul capului si al gatului, dupa 10 ani de utilizare a celularului. Un alt studiu european vorbeste despre sanse crescute de aparitie a tumorilor pe partea capului expusa cel mai des telefonului mobil.

Specialistii sunt ingrijorati, in mod special, de posibilele efecte secundare ale folosirii telefoanelor mobile in randul copiilor si adolescentilor, al caror creier se afla inca in dezvoltare si care vor avea, la un moment dat, o perioada mult mai lunga de expunere in fata radiatiilor, spre deosebire de adultii care au fost pusi sub observatie pana in acest moment.

Concluziile, in acest caz, pot fi trase de catre oamenii de stiinta peste minimum 40-50 de ani de cercetari.

Prevenirea cancerului asociat cu folosirea telefoanelor mobile

Intrucat riscurile reale ale utilizarii telefoanelor mobile, in raport cu starea de sanatate, sunt inca incerte, expertii va recomanda adoptarea catorva masuri de precautie

- Reduceti durata conversatiilor la telefonul mobil si utilizati castile hands free cat mai des, astfel incat antena dispozitivului sa fie cat mai departe de cap.
- Verificati rata de absorbtie a radiatiilor inainte sa cumparati un telefon mobil, care va arata masura expunerii la radiatii in timpul utilizarii (nu trebuie sa depaseasca 1,6 W);
- Nu dormiti cu telefonul mobil pozitionat foarte aproape de cap (pe noptiera, de pilda);
- Reduceti pe cat posibil perioada in care copilul dumneavoastra foloseste telefonul mobil;


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet de Oncologie iONCO
Tel: 0737877881
Bucuresti, Șoseaua Fundeni 258, Cladire AFFIDEA, Et. 1

Medici

Doctor Berceanu-Ion Radu
Oncologie - Cabinet de Oncologie iONCO
Bucuresti, 0737877881

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Citeste si despre:

Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer!

Cancerul - mit si adevar

Mituri despre cancer

Da volum vocii tale cu gama Otosan!

Rezolutia pe 2020 - simte-te bine in pielea ta!

Probiotice pentru o digestie usoara de Sarbatori

8 mituri despre cancer si explicatiile lor

Cele mai intalnite mituri despre cancer

Cele mai cunoscute mituri si adevaruri medicale