Smartphone-ul iti poate afecta creierul?

Actualizat: 29 Martie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Utilizarea smartphone-urilor a capatat amploare, astfel ca toti oamenii au in ziua de azi cel putin un telefon mobil.

Studiile clinice au demonstrat insa ca utilizarea pe termen lung a gadgeturilor de acest tip are efecte nocive asupra creierului. Spre exemplu, mobilul ar creste de patru ori riscul de cancer la creier.

Nimeni n-ar vrea sa auda ca ceva atat de "indispensabil" precum telefonul mobil ar putea aduce prejudicii grave sanatatii.

Totusi, a fost demonstrat faptul ca telefoanele fara fir, dar si alte gadgeturi au potentialul de a provoca o serie de probleme de sanatate, de la dureri de cap, la tumori cerebrale.

Undele radio emise de telefoanele celulare sunt o forma de radiatie suficient de relevanta pentru ca efectele sale pe termen lung sa produca ingrijorare in randul oamenilor de stiinta. De mai bine de un deceniu, acestia studiaza intens implicatiile expunerii la aceste radiatii.

OMS: mobilele prezinta risc cancerigen de clasa B

Un studiu realizat in 2008 de o echipa de cercetatori suedezi, condusa de profesorul Lennart Hardell, a aratat faptul ca tinerii care incep sa utilizeze telefoanele mobile inaintea varstei de 20 de ani prezinta un risc de cinci ori mai crescut de a dezvolta cancer la creier in jurul varstei de 30 de ani, comparativ cu cei care nu folosesc mobilul atat de devreme.

In 2011, in baza cercetarilor efectuate, Agentia Internationala de Studiere a Cancerului, subordonata Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a catalogat telefoanele mobile ca prezentand risc cancerigen de clasa B.

Acest lucru plaseaza telefoanele mobile in aceeasi categorie de risc cu noxele emise de motoarele diesel, cu unele pesticide precum DDT-ul, interzis in tara noastra, si unele metale grele.

Potrivit OMS, riscul de gliom a crescut cu 40% la persoanele care au vorbit in medie 30 de minute pe zi la mobil, timp de 15 ani. Cei mai expusi sunt copiii. Craniul si scalpul acestora sunt mult mai subtiri, astfel ca radiatiile pot penetra mai adanc in creierul lor. Celulele in cazul lor se inmultesc intr-un ritm mai alert, impactul fiind mai mare.

Cercetarile au mai aratat ca si lumina albastra a telefoanelor mobile are efecte nocive asupra organismului. In 2014, Jurnalul European pentru Prevenirea Aparitiei Cancerului publica un studiu in timpul caruia s-au analizat 16 cazuri de expunere la lumina artificiala.

Cercetarea a indicat o crestere de 17% a aparitiei cancerului de san la femei. Oamenii de stiinta au presupus ca dezechilibrul creat la nivelul melatoninei determina in corp un mediu propice pentru dezvoltarea celulelor canceroase.

Reprezentantii OMS sfatuiesc populatia sa foloseasca in timpul convorbirilor castile si sa inlocuiasca pe cat posibil apelurile cu SMS-uri.

In prezent, aproximativ trei sferturi din populatia planetei foloseste telefoane mobile. Numarul de utilizatori de telefoane mobile a crescut de cinci ori de la inceputul anilor 2000, cand a fost lansat primul telefon cu camera foto.


Citeste si despre:

Machiajul zilnic iti poate afecta tenul? Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat Aluminiul din deodorante iti poate afecta sanatatea? Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta? Patru boli care iti pot afecta rinichii Bruxismul - cum iti sunt afectati dintii Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Vasculita necrozanta: afectiune care poate afecta orice vas de sange 9 moduri in care vremea iti poate influenta sanatatea. Unele nici nu le banuiai! Efectele tratamentului pentru cancer asupra creierului - Chemo brain Factori de risc in dezvoltarea cancerului Cancerul la copii: semne si simptome Mituri despre cancer Cele mai intalnite mituri despre cancer
Cere sfatul medicului ×