Abcesul pancreatic

Actualizat: 02 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Abcesul pancreatic reprezinta de fapt o colectie circumscrisa de puroi, localizata in parenchimul pancreatic si care apare in general prin infectarea unor zone de necroza si lichefiere din cadrul pseudochisturilor.

Pseudochisturile sunt acumulari de lichid ce nu au cavitate cu pereti si epiteliu propriu.

Abcesul apare in cadrul procesului evolutiv al pancreatitei si se manifesta la 4-5 saptamani dupa debutul acesteia.

Simptomotologia

Pacientii cu abces pancreatic acuza frecvent:
- febra
- frison
- durere si disconfort abdominal (in special localizat in etajul abdominal superior)
- inapetenta
- greata si varsaturi.
La examenul fizic se poate palpa o masa tumorala abdominala cu localizare in aria pancreatica, insa avand limite imprecise.

Investigatii

In general, pacientii cu abces pancreatic au un istoric lung de pancreatita cronica ce este insotita in evolutie de febra si durere abdominala. Abcesul poate fi vizualizat prin efectuarea tomografiei abdominale, ecografie sau rezonanta magnetica nucleara.

Tratament

Modalitatile de tratament depind de localizarea in cadrul parenchimului, de marimea abcesului precum si de aparitia eventualelor complicatii. In general se recurge la drenajul percutan al continutului. In cazuri mai severe se poate interveni laparoscopic pentru eliminarea continutului si indepartarea tesutului necrozat.

Complicatii si prognostic

Evolutia si prognosticul sunt in functie de intensitatea infectiei, dar trebuie precizat faptul ca rata mortalitatii ca rezultat al tratarii necorespunzatoare sau ignorarii simptomatologiei abcesului este destul de ridicata.

Complicatii

- Compresiunea organelor vecine (daca dimensiunile abcesului sunt considerabile)
- Abcese multiple diseminate in parenchim
- Hemoragii pancreatice (daca se afla in vecinatatea unor vase mari)
- Fistule pancreatice
- Stenoze duodenale
- Sepsis si in ultima instanta chiar moartea.

De retinut !

Rata mortalitatii se apropie de 100% in cazul in care se instaleaza sepsisul.

Consult de specialitate

Pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze unui medic daca au un istoric de pancreatita si dezvolta brusc febra, durere abdominala au orice alt simptom sugestiv pentru abcesul pancreatic.

Prevenire

O metoda profilactica eficienta este reprezentata de drenarea corecta a pseudochistului pancreatic. Totusi, specialistii sunt de parere ca in majoritatea cazurilor aparitia abcesului pancreatic nu poate fi evitata.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Pancreatita acuta Afectiunile pancreasului - necroza pancreatica Chisturi pancreatice si pseudochisturi Abcesul hepatic - cauze, diganostic si tratament Cum functioneaza apendicele? Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile Tomografia computerizata Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Ce afectiuni pot fi tratate prin chirurgia robotica Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Dureri lombare Sughitul Durerea abdominala Durerea abdominala: simptome si diagnostic Abcesul epidural
Cere sfatul medicului ×