Febra

temperatura corporala mai mare de 37 grade C, masurata in gura, sau de 37,7grade C masurata in rect.

Cauze - febra este provocata de proteinele zise pirogene eliberate in organism atunci cand globulele albe lupta impotriva microbilor responsabili de o infectie. Aceasta crestere a temperaturii actioneaza impotriva multiplicarii anumitor microbi. O febra mai poate fi prezenta in absenta unei infectii (infarct de miocard, tumora a sistemului limfatic).

Simptome si semne - O stare febrila este insotita adesea de o senzatie de frig, de sete intensa sau de frisoane, putand merge, la copil, pana la convulsii sau delir. La adult, o febra moderata poate sa nu fie observata sau poate antrena doar o senzatie de indispozitie ori impresie de frig. La batran, o febra ridicata poate antrena tulburari de comportament, simuland o meningita, de exemplu.

Tratament - Este necesara o consultatie atunci cand febra, ca unic simptom sau asociata cu alte simptome, dureaza mai mult de 3 zile sau daca bolnavul este un sugar sau un copil care are in antecedente convulsii febrile. Medicamentele antipiretice (contra febrei) pot fi administrate, dar inainte de toate trebuie tratata cauza accesului febril (printr-un tratament antiinfectios, de exmplu).

Sinonim: pirexie.

Citeste si despre:

Febra de fan sau rinita alergica Febra la copii - semnal de alarma? Convulsiile febrile la copil Febra Cum tratam febra musculara? Febra reumatica Febra hemoragica Febra tifoida Copilul are febra? Specialistul Euromaterna ne spune ce e de facut Insuficienta renala determinata de infectia cu hantavirus (Febra hemoragica cu sindrom renal)
Cere sfatul medicului ×