Acupunctura in tulburarile digestive

Publicat: 20 Mai 2013 | Actualizat: 20 Mai 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Odata cu Pastele sau cu orice sarbatoare mare la noi, inevitabil orice medic care trateaza si afectiuni ale tubului digestiv constata un val de pacienti care vin pentru tulburari digestive.

Medicina vestica ne ofera o serie de suplimente de enzime digestive, precum si alte medicamente.

Dar oare putem sa trecem de aceste neplaceri fara substante artificiale? Cum ne poate ajuta acupunctura?

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Tipuri de tulburari digestive acute si cronice

Trebuie sa diferentiem intre doua mari clase de afectiuni digestive: unele acute, care s-au manifestat brusc, persoana fiind sanatoasa inainte de aparitia episodului acut, si altele cronice – persoana se stia cu probleme digestive de mult timp.

De asemenea exista o diferenta intre nivelele de gravitate ale diverselor afectiuni. Tipul de tulburari acute – indigestie acuta, o acutizare a unei diskinezii biliare, etc trebuie diferentiate de alte afectiuni care pot fi urgente medicale – apendicita acuta, icter mecanic, hepatita acuta, pancreatita acuta, etc.

Cele din urma pot semana cu primele dar au un cu totul alt grad de importanta si urgenta, iar in acestea este foarte important ca pacientul sa ajunga la camera de garda cat mai repede. In unele dintre ele – pancreatita acuta si apendicita acuta – exista chiar un risc vital. Diferentierea intre nivelele de gravitate trebuie facuta de catre un medic.

Diferente in abordarea din acupunctura fata de cea din medicina vestica

Desi am mentionat si afectiuni grave ca fiind posibile, majoritatea covarsitoare a afectiunilor digestive nu sunt grave si sunt cronice. Cele acute si grave necesita spitalizare si tratament de urgenta, capitol unde medicina vestica exceleaza. Cele acute si mai putin grave (indigestii si diskinezii biliare) pot fi tratate si cu acupunctura si cu medicina vestica si raspund la fel de bine la amandoua. Acupunctura exceleaza insa la tratamentul afectiunilor cronice digestive.

In aceste cazuri, pacientii stiu ca sunt predispusi la a face tot felul de acutizari ale unei afectiuni care de multe ori este foarte greu de prins intr-un diagnostic concret. Poate fi vorba de balonari, diaree, constipatie, greata, indispozitie asociata, sensibilitate la mirosuri, dureri abdominale, eructatii, borborisme abdominale, dureri de cap asociate, etc.

In aceste conditii pacientii stiu ca la anumiti stimuli/anumite mancaruri reactioneaza intr-un anumit fel si stiu si faptul ca le trece sau nu cu diverse medicamente. Problema fundamentala este ca pentru aceste afectiuni nespecifice care nu fac parte dintr-o boala bine determinata din medicina vestica tratamentul care ni-l ofera medicina vestica nu face altceva decat sa rezolve simptomele pe moment, nu sa vindece problema definitiv.

Acupunctura are o serie de metode de diagnostic si tratament care in aceste cazuri pot rezolva cauza problemei, cauza afectiunii cronice subiacente, nu doar acutizarea de moment.

Concluzii

Cel mai important aspect este cel al diagnosticului diferential intre o afectiune banala si o afectiune cu potential de urgenta medicala/chirurgicala. Aceasta diferentiere trebuie facuta de catre un medic.

Cu toate acestea, majoritatea afectiunilor nu sunt grave si tind sa fie acutizari ale unor afectiuni cronice. In aceste afectiuni acupunctura exceleaza prin a decela cauza lor si a trata aceasta cauza, ducand in majoritatea cazurilor la o vindecare completa, fara a mai aparea ulterior episoadele de acutizari.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor
www.acupunctor.ro


Email

Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?Senzatia de picioare grele, picioare umflate seara?

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Acupunctura in tulburarile de alimentatie

Cele mai bune moduri naturale prin care digestia poate fi imbunatatita

Acupunctura combate afectiunile care se acutizeaza primavara. Tu de ce boala suferi?

Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Ce nu stiai despre Propolis si Vitamina C – scurt istoric

Zincul - aliatul tau in lupta cu raceala si gripa

Stresat? Iata ce trebuie sa stii despre stres si cum il poti combate in mod natural!

Constipatia la adulti

Remedii alternative pentru sindromul de colon sau intestin iritabil

Afectiuni care raspund cel mai bine la tratamentul homeopat

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent

Bolile autoimune