Acupunctura in tulburarile de alimentatie

Actualizat: 09 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anorexia si bulimia, tulburari care sunt mult mai frecvente in societatea de azi decat in alte timpuri, se numara insa printre acele boli care nu au beneficiat de pe urmele unor descoperiri stiintifice revolutionare care sa schimbe radical modul in care le intelegem de zeci sau sute de ani. In consecinta nici tratamentele si nici eficienta acestora nu s-a schimbat semnificativ.

Frecvent aceste afectiuni sunt insotite de probleme de ordin psihic precum depresie, anxietate, atacuri de panica, etc, si nu in ultimul rand de consecintele fizice ale tulburarilor de alimentatie, respectiv obezitate si casexie.

Deoarece medicina clasica nu depisteaza in aceste cazuri nici un fel de modificari pe analize sau alte modificari patologice care sa indice o problema fizica a organismului, nu exista o abordare nici care sa vizeze cauza problemei, si nici macar simptomatica. Pacientului i se va spune pur si simplu fie sa manance mai putin, fie mai mult, in functie de afectiunea pe care o are.

Tulburarile de alimentatie in viziunea medicinii orientale

In medicina orientala, alimentatia nu este doar acea parte din procesele organismului care se refera la partea mecanica si respectiv chimica a procesarii mancarii, ci merge mult dincolo de aceste aspecte.

Este exact aceasta abordare care permite medicinii orientale sa inteleaga mai bine si in consecinta sa trateze tulburari de alimentatie precum anorexia si bulimia, deoarece acestea problema nu este una chimica sau de metabolism ci una psihica.

In viziunea medicinii orientale/ acupuncturii, principalele organe responsabile de alimentatie sunt Splina si Stomacul. Stomacul este cel care aduce mancarea in organism si are o energie descendenta, iar Splina este cea care duce principiile nutritive derivate din digestia alimentelor catre toate partile organismului, iar energia ei este ascendenta. Insa dincolo de aspectele fizice ale alimentatiei, Splina si Stomacul (ca de altfel toate organele interne in viziune orientala) au si laturi emotionale si spirituale.

Stomacul este legat de judecata, de gandire, de evaluare, de culegere de informatii, toate gravitand in jurul intrebarii “mancarea aceasta este buna pentru mine?”. Daca Stomacul este asociat cu mancarea si deciziile din jurul ei – a manca sau a nu manca – Splina este asociata cu hrana. Exista o subtila dar foarte reala diferenta intre mancare si hrana. Putem sa mancam mult si acea mancare sa aiba o valoare nutritiva foarte scazuta astfel incat sa nu fie hranitoare.

Pe de alta parte exista asa-numitele superalimente, care sunt caracterizate de o cantitate foarte mare de vitamine, enzime, minerale etc. Acestea deci sunt foarte hranitoare, chiar daca nu mancam mult din ele. Ce face Splina este sa se asigure ca noi chiar suntem hraniti de mancarea pe care o mancam si ca principiile nutritive din alimente sunt extrase eficient si distribuite unde trebuie.

Ei bine, in spectrul emotional rolurile Stomacului si Splinei sunt cele mai relevante pentru discutia tulburarilor de alimentatie, deoarece acestea in ultima instanta sunt tulburari emotionale. Daca o persoana nu se simte implinita, hranita la nivel sufletesc de evenimentele din viata ei, simte ca la impartirea lucrurilor bune ea a ajuns intotdeauna prea tarziu si a ramas “cu farfuria goala”, apare un sentiment de deznadejde si de abandon.

Motivele pentru care se poate simti asa nu sunt cu adevarat relevante, ce este relevanta este emotia care e generata, iar aceasta este una de a nu fi fost ingrijit(a), de a nu fi primit emotional vorbind destula hrana sufleteasca, de a se simti oarecum goala pe dinauntru. Acest sentimente apartin spectrului emotional al Splinei, iar pentru a compensa aceasta “lipsa”, Stomacul devine hiperactiv si genereaza o foame pe fond emotional, in ideea de a compensa golul din Splina.

Deoarece rolurile acestor organe sunt foarte strans legate atat la nivel fizic cat si la nivel emotional, ele se manifesta in acest fel si in patologie. Din aceasta cauza un dezechilibru emotional care tine de Splina si Stomac se va manifesta in fizic tot in sfera guvernata de Splina si Stomac, respectiv digestie, metabolism, etc.

Daca in exemplul de mai sus, Splina este cea care e dezechilibrata si genereaza un comportament compensator in Stomac care se va manifesta in fizic prin bulimie, in cazul anorexiei, patologia este in primul rand a Stomacului. Pana la a manca ceva, alimentul respectiv trebuie sa treaca de o serie de evaluari. Stomacul este cel care face aceste evaluari.

Prima este de a “vedea mancarea” (“arata a fi buna de mancat?”) deoarece meridianul Stomacului incepe la ochi. De la ochi meridianul merge in jos pe langa nas si sinusuri (“miroase bine mancarea?”), trece prin jurul gurii si pe mandibula (“are gust bun mancarea?”) si urca la cap (“iau decizia: o mananc sau nu?”). Abia dupa aceea meridianul coboara pe gat in jos si pe piept si abdomen.

In momentul in care Stomacul ca organ energetic este dezechilibrat, mai multe din toate aceste functii poate fi si ele afectate. De aceea in anorexie persoana in cauza are o viziune distorsionata asupra ei insisi – dar in domeniul mancarii: se uita in oglinda si se vede prea grasa. Gandeste si evalueaza distorsionat: I se pare ca mananca prea mult, ca este prea grasa, ca toata lumea din jurul ei este mai slaba ca ea, etc.

Nu mai are pofta de mancare si fie vomita daca mananca, fie se face singura sa vomite de frica sa nu se ingrase. Toate acestea reflecta un grav dezechilibru in functia Stomacului de evaluare a tuturor aspectelor legate de hrana.

Tratamentul anorexiei si al bulimiei cu acupunctura

In tratament se va tine cont de aspectele emotionale ale Splinei si Stomacului, dar si ale celorlalte organe si se va cauta factorul care a generat dezechilibrul. Tratamentul este relativ complex si poate fi de lunga durata, deoarece nu are ca si obiectiv ca persoana sa manace mai putin sau mai mult, ci isi propune sa vada de unde a pornit dezechilibrul emotional care se manifesta la exterior prin a manca anormal.

Asta de multe ori presupune o calatorie sinuoasa in trecutul pacientului si analiza traumelor sale emotionale din trecut. Acestea de multe ori sunt o cascada de emotii nerezolvate, vechi de ani sau zeci de ani, a caror ultima placuta de domino este tulburarea de alimentatie.

Ele trebuie luate fiecare in parte si procesate cu ajutorul tratamentelor cu acupunctura dar si cu a discutiilor in care terapeutul ajuta si ghideaza pacientul in directia constientizarii si rezolvarii acestor probleme. Tulburarile de alimentatie sunt in acest context varful iceberg-ului, iar dedesubt este o adevarata cutie a Pandorei.

Beneficiul real este insa mult dincolo de mancare. Persoana isi poate rezolva o multime de probleme de ordin emotional si fizic si la sfarsit este mult mai echilibrata si mai implinita pe toate planurile. Iar daca problemele au fost temeinic rezolvate, persoana se vindeca definitiv de aceste afectiuni si nu mai necesita tratament de nici un fel, inclusiv cu acupunctura.

Concluzii

Anorexia si bulimia sunt afectiuni frecvente in era in care traim, si totodata aproape deloc tratate de catre medicina clasica.

Medicina orientala (in speta acupunctura) are o intelegere mult mai profunda a alimentatiei, care include latura emotionala, si este astfel mult mai pregatita sa inteleaga si deci sa trateze aceste afectiuni. Experienta clinica arata in aceste cazuri progrese semnificative mergand pana la vindecarea definitiva a pacientilor cu aceste boli.

Dr. Octavian Sbarna - Acupunctor


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Alegria
Tel: 0770508524
Bucuresti, Str. Turnu Magurele Nr. 240-242, Bloc 1, Sector 4
Dermavital - Biorezonanta Centru German
Tel: 0213224004
Bucuresti, BRANDUSELOR 6B ETAJ 2 Bucuresti-Sector 3, Bucuresti, 031256, București...

Citeste si despre:

Detoxifierea prin masaj Migrena sau o simpla durere de cap - cum le deosebim? Metoda Feldenkrais Ciclul menstrual neregulat si ovulatia Traind si iubind cu HIV/SIDA Bolile autoimune Spirulina, o comoara pentru sanatate! Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Distimia Cancerul de piele sau melanomul Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent Durerea de cap (cefaleea) cauzata de starile de tensiune Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena
Cere sfatul medicului ×