Ti se umfla picioarele? Afla cat de grav este

Actualizat: 07 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Insuficienta venoasa cronica este o afectiune in cadrul careia este afectata circulatia normala a sangelui prin vene.

Venele sunt vasele prin care sangele circula de la periferie catre inima, aducand deseurile activitatii organismului ce vor fi indepartate, dupa care sangele se va reimprospata cu substantele necesare functionarii organelor si sistemelor.

Insuficienta venoasa este o afectiune din ce in ce mai frecventa astazi. Femeile sunt cel mai afectate, ele reprezentand 80% dintre cazuri, in vreme ce barbatii doar 20%.

Principalele simptome

Simptomele sunt vizibile, dar ignorate de multi pacienti: glezne umflate, picioare grele, aparitia varicelor si a hemoroizilor. Printre simptomele severe se regasesc: tromboflebita superficiala si cea profunda.

Atunci cand sangele venos nu mai poate fi transportat in mod corespunzator spre inima, din cauza ca valvulele venoase nu se inchid bine si nu mai opresc intoarcerea sangelui, apar probleme la nivelul picioarelor: furnicaturi, amorteala, durere sau chiar ulceratii.

Primele manifestari ale insuficientei venoase sunt de cele mai multe ori de ordin estetic: vene umflate, care ies in relief si modificarea culorii pielii in zona gambelor dar, in timp, in absenta unui tratament corespunzator, se pot instala afectiuni grave precum ulcerele varicoase, trombozele venoase si tromboflebitele.

Factorii de risc

• statul pentru mult timp in picioare;

• schimbarile climatice (caldura, presiunea atmosferica, frigul);

• sedentarismul;

• imobilizarea prelungita la pat;

• sarcina si perioada post-partum;

• utilizarea contraceptivelor orale;

• obezitatea;

fumatul;

• mostenirea genetia (intre 50% si 80% din cazurile de varice primare sunt transmise genetic).

Tratament

Tratamentul insuficientei venoase depinde de varsta, starea generala de sanatate, extinderea bolii, toleranta pentru anumite medicamente, proceduri sau terapii, semne si simptome.

In cazul in care afectiunea este deja una cronica, tratamentul este complex si depinde de stadiul manifestarilor clinice.

In stadiul incipient, masurile preventive, ce tin de evitarea factorilor de risc si aplicarea unor tratamente locale, pot incetini semnificativ evolutia bolii.

Totodata, sunt astazi metode conservatoare, nechirurgicale, care pot opri evolutia bolii, fiind uneori posibila o ameliorare a suferintelor bolnavului si metode chirurgicale, respectiv flebectomia sau operatia laser.

Cea mai cunoscuta si folosita metoda este tratamentul compresiv folosind ciorapi elastici, medicinali, care pot fi cumparati din farmacii.

Reguli pentru picioare sanatoase

• Alegeti incaltaminte confortabila, cu toc mijlociu sau mic;

• Practicati sport zilnic si incercati sa faceti inot si ciclism;

• Dormiti cu gambele ridicate la 5-15 cm fata de restul corpului, deoarece favorizeaza circulatia de intoarcere venoasa;

• Evitati pozitia picior peste picior sau cea cu picioarele incrucisate;

• Evitati expunerea la soare, iar iarna protejati-va de frig si umezeala;

• Mancati multe fructe si legume, alimente bogate in vitamina E si vitamina C, hidratati-va corespunzator, evitati fumatul si alcoolul.


Citeste si despre:

Infertilitatea, cat de grav este? Afla cat de sanatos este ficatul tau! Deviatia de sept. Cat de grava este si cum se trateaza Cat de periculoasa este sarea in alimentatie Cat de grav ne afecteaza sanatatea variatiile de temperatura Cat de usor este sa ai o dieta sanatoasa? Afla chiar aici! Cat de periculoasa este ceara de pe fructe? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Cat de periculos este zaharul pentru organism? Cat de periculoasa este muscatura de capusa Cat de periculoasa este insolatia. Lucruri pe care sigur nu le stiai! Cat de sanatos este zambetul tau? Cat de gros este sangele dumneavoastra? Afla cate calorii arzi prin practicarea sportului preferat Tromboza venoasa superficiala
Cere sfatul medicului ×