Dementa cu corpi Lewy

Actualizat: 03 Aprilie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Prezentare generala


Dementa cu corpi Lewy (LBD – Lewy Body Dementia) este o boala care apare atunci cand creierul are o cantitate prea mare de o proteina numita alfa-sinucleina. Aceste depozite, care se numesc ”corpi Lewy”, modifica modul in care functioneaza substantele chimice din creier si poate cauza probleme cu gandirea, miscarea, actiunea si sentimentele.

De obicei, oamenii prezinta semne de LBD atunci cand depasesc varsta de 50 de ani, dar, uneori, si persoanele mai tinere o pot avea. LBD pare sa afecteze mai mult barbatii decat femeile.

Ce este dementa cu corpi Lewy si care sunt stadiile bolii?

Dementa cu corpi Lewy este un tip de dementa relativ frecvent, al doilea tip de dementa progresiva, ca frecventa, dupa dementa din Boala Alzheimer.

Dementa este denumirea pentru problemele legate de abilitatile de gandire care provin din modificari si leziuni ale creierului care apar in timp. Rareori apare la persoanele cu varsta sub 65 de ani. De obicei, apare incet si se agraveaza pe parcursul mai multor ani.

LBD poate fi dificil de diagnosticat. Semnele timpurii ale LBD sunt adesea confundate cu semnele altor boli ale creierului sau tulburari mentale care prezinta simptome similare. Dementa cu corpi Lewy poate aparea de la sine, sau impreuna cu alte probleme la nivelul creierului.

Este o boala care se agraveaza in timp, ceea ce inseamna ca simptomele se resimt treptat si se agraveaza odata cu trecerea anilor. Viteza de evolutie a simptomelor depinde foarte mult de starea generala de sanatate a unei persoane, de varsta si de gravitate.

Stadiul incipient

In stadiile incipiente ale LBD, simptomele pot fi usoare, iar pacientii pot desfasura in continuare majoritatea activitatilor zilnice. Pe masura ce boala se agraveaza, persoanele cu LBD au nevoie de mai mult ajutor, deoarece capacitatea lor de a gandi si de a se misca se inrautateste.

Stadiul terminal

In ultimele stadii ale bolii, pacientii au nevoie, de obicei, de ajutor si ingrijire din partea altor persoane. Aceasta ingrijire este necesara in permanenta.

Semnele si simptome LBD

E posibil ca pacientii sa nu prezinte toate semnele si simptomele bolii. Orice schimbare radicala sau brusca a comportamentului, a capacitatii de memorare, atentie sau a capacitatii de a face lucruri ar trebui semnalata medicului. Schimbarile in gandire, memorie, miscare, somn si activitate sunt cele mai frecvente semne.

Schimbari la nivelul gandirii

Dementa cu corpi Lewy schimba modul in care oamenii pot gandi. Pana la 80% dintre persoanele cu LBD au halucinatii vizuale, iar acestea apar adesea la inceput. Mai putin frecvente decat halucinatiile vizuale sunt cele auditive sau olfactive.

Tot semne ale LBD sunt modificari ale concentrarii, atentiei, vigilentei si starii de veghe, impredictibile de la o zi la alta si uneori chiar in timpul zilei. Ideile pot fi dezordonate, neclare sau lipsite de sens.

Este posibil ca problemele de memorie sa nu apara imediat, asa cum se intampla in cazul dementei Alzheimer, dar deseori apar pe masura ce LBD se agraveaza. Se modifica modul de luare a deciziilor, apare confuzia timpului si a spatiului, dar si probleme cu limbajul si numerele.

In timp ce unele persoane cu LBD nu au probleme mari cu deplasarea timp de cativa ani, acestea pot fi printre primele simptome la alti pacienti. La inceput, semnele de miscare, cum ar fi o schimbare in modul de scriere, pot fi foarte usoare si usor de trecut cu vederea.

Schimbari la nivelul miscarii (semne motorii)

Alte semne ale dementei cu corpi Lewy referitoare la probleme cu miscarea pot include rigiditate sau intepenire a muschilor, mersul cu pas tarsait, tremuraturi, sau tremor, cel mai adesea in repaus, pierderea echilibrului si caderea frecventa, o pozitie aplecata, mai putine expresii faciale, probleme la inghitire.

Alte simptome ale dementei cu corpi Lewy

Persoanele cu LBD au adesea probleme de somn care nu sunt intotdeauna diagnosticate. Acestea includ somnolenta diurna excesiva (dormit doua sau mai multe ore in timpul zilei), insomnia, sindromul picioarelor nelinistite.

LBD poate provoca, de asemenea, modificari de dispozitie si comportament, care se pot agrava pe masura ce abilitatile de gandire ale persoanei se inrautatesc. Unele dintre aceste schimbari ar putea fi depresia, anxietatea si comportamente care o insotesc, agitatia, nelinistea sau paranoia.

Pot interveni si alte schimbari semnificative la nivelul sistemului nervos care controleaza functionarea inimii, a glandelor si a muschilor. Simptomele includ modificari ale temperaturii corpului, tensiune arteriala ridicata, ameteli, lesin, sensibilitate la caldura si frig, incontinenta urinara, constipatie.

Tipuri de dementa cu corpi Lewy

LBD poate insemna fie dementa cu corpi Lewy (DLB), fie dementa cauzata de boala Parkinson. Modificarile la nivelul creierului care cauzeaza ambele diagnostice sunt aceleasi si, in timp, persoanele cu oricare dintre aceste diagnostice prezinta simptome similare.

Cea mai mare parte a diferentei provine din momentul in care apar simptomele de gandire si de miscare. In decurs de un an de la aparitia simptomelor de miscare, DLB dezvolta simptome cognitive. Persoanele cu DLB isi pierd capacitatea de a gandi, ceea ce poate semana Alzheimer.

Dar, odata cu trecerea timpului, acestia incep sa se miste si sa prezinte si alte semne de DLB. In cazul dementei bolii Parkinson, problemele mentale incep la mai mult de un an dupa ce apar problemele de miscare (de exemplu, tremor sau rigiditate musculara).

Dementa bolii Parkinson incepe ca o tulburare de miscare, cu simptome precum miscari lente, rigiditate musculara, tremuraturi si un mers tarsait. Ulterior, pot aparea modificari ale dispozitiei si comportamentului si simptome cognitive ale dementei.

Care sunt cauzele dementei cu corpi Lewy?

In interiorul celulelor cerebrale se formeaza aglomerari de proteine, ceea ce duce la dementa cu corpi Lewy. ”Corpii Lewy” sunt denumirea acestor depozite ciudate.

Nu este clar de ce se formeaza aceste depozite sau cum dauneaza ele creierului. Se crede ca o parte a problemei consta in faptul ca proteinele perturba modul normal de functionare a creierului, impiedicand semnalele pe care celulele creierului si le trimit intre ele.

Majoritatea persoanelor care sufera de dementa cu corpi Lewy nu au antecedente familiale. Cu toate acestea, au existat cateva cazuri foarte rare in care se pare ca boala se transmite in familie.

Tratament si ingrijire pentru pacientii care sufera de dementa cu corpi Lewy

In prezent, nu exista un tratament pentru aceasta boala. Totusi, unele dintre simptomele LBD se pot ameliora pentru anumite perioade de timp, cu un tratament adecvat.

Mai multe informatii despre aceasta boala greu de tratat sunt descoperite prin intermediul cercetarilor, iar progresul stiintific ar putea conduce intr-o zi la un diagnostic mai bun, la o ingrijire mai buna si la noi tratamente.

Momentan, nu exista nicio modalitate de a impiedica dementa cu corpi Lewy sa se agraveze sau de a impiedica agravarea acesteia. Dar exista tratamente care pot ajuta la tinerea sub control a unora dintre simptome, poate ani de zile: fizioterapia, terapiile de gandire si evenimente speciale.

Fizioterapia, terapia ocupationala si terapia de vorbire si limbaj pot ajuta persoanele care au dificultati in a se misca, in a indeplini sarcinile zilnice sau in a comunica.

Terapii de gandire, cum ar fi stimularea cognitiva, sunt activitati si exercitii menite sa imbunatateasca memoria, abilitatile de rezolvare a problemelor si capacitatea de limbaj.

Concluzii

In prezent, cercetatorii analizeaza multiple moduri de a studia dementa cu corpi Lewy. Se incearca aflarea diferentelor dintre cele doua tipuri de LBD, analiza factorilor de risc ce cauzeaza boala, imbunatatirea testelor pentru diagnosticare, cautarea biomarkerilor si a noilor tratamente.

Oamenii de stiinta spera ca, pe masura evolutiei cercetarilor, vor putea gasi modalitati mai bune de tratare a bolii si chiar modalitati de vindecare si prevenire a acesteia.

Bibliografie:
https://www.healthline.com/health/dementia/lewy-body-dementia
https://www.medicalnewstoday.com/articles/lewy-body-dementia
https://n.neurology.org/content/65/12/1863.short
https://www.nhs.uk/conditions/dementia-with-lewy-bodies/
https://www.nia.nih.gov/health/what-lewy-body-dementia-causes-symptoms-and-treatments


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR RUSU DENISA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Tulburarea neurocognitiva majora Tulburarile neurodegenerative 7 mituri despre boala Alzheimer Care sunt primele semne ale bolii Parkinson Ce este somnul REM? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Cum afecteaza boala Parkinson viata pacientilor? 13 semne precoce ale bolii Parkinson Boala Parkinson - descriere, simptome, tratament Dementa frontotemporala sau boala Pick
Cere sfatul medicului ×