7 mituri despre boala Alzheimer

Actualizat: 04 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati


Boala Alzheimer este una din cele mai grave boli ale creierului, care priveaza bolnavul de memoria sa incet si sigur. Boala nu are inca remediu si este intalnita din ce in ce mai frecvent la persoanele in varsta. In mass-media sunt prezentate tot mai des relatari legate de cauzele, simptome si prevenire, dar multe dintre acestea nu analizeaza complet aceasta boala.

7 din mituri legate de boala Alzheimer si adevarul din spatele acestora

1. Mit: Pierderile de memorie sunt normale

Este adevarat ca multe persoane constata ca nu mai au aceeasi memorie, pe masura ce inainteaza in varsta, dar este important sa se faca distinctia intre o minte solicitata si adevaratele pierderi de memorie.

Daca anumite persoane au nevoie de mai mult timp pentru a-si aminti un nume sau unde au pus anumite obiecte nu inseamna ca au pierderi de memorie, ci ca au imbatranit. Totusi, cand trebuie ca problema sa reprezinte un semnal de alarma? Atunci cand apar modificari la nivelul gandirii. Orice persoana care uita numele persoanelor dragi sau daca aceste pierderi de memorie ii influenteaza viata cotidiana si activitatile de rutina trebuie sa consulte medicul specialist.

2. Mit: miscarea, dieta si activitatile mentale regulate previn 100% boala Alzheimer

Desi se promoveaza ideea ca un stil de viata sanatos ajuta la prevenirea Alzheimer, dovezile stiintifice sunt neclare in aceasta directie.

Studiile au demonstrat ca, intr-adevar, o dieta sanatoasa, practicarea exercitiilor aerobice dupa un program regulat, o viata sociala bogata si o minte activa scad contribuie la diminuarea sanselor manifestarii Alzheimer si reduc progresia simptomelor bolii la cei deja afectati.

Nu este in totalitate clar daca efectul se aplica in cazurile tuturor indivizilor. O problema si mai mare o reprezinta relatia dintre cauzalitate si corelatie. Un mod de viata sanatos scade probabilitatea aparitiei bolii Alzheimer, dar nu s-a demonstrat care este legatura dintre stilul de viata si prezenta bolii.

Situatia ar putea fi explicata de faptul ca oamenii care au obiceiuri sanatoase desfasoara si alte activitati sanatoase care previn boala.

Pe scurt, chiar daca nu s-a demonstrat in mod cert ca stilul sanatos de viata sanatos scade riscul aparitiei bolii Alzheimer, reprezinta cu siguranta un plus pentru calitatea vietii oricarui individ.

3. Mit: Numai persoanele in varsta manifesta Alzheimer

Este adevarat ca inaintarea in varsta reprezinta un factor de risc pentru aceasta boala: una din opt persoane cu varsta de 65 de ani sau peste au aceasta predispozitie.

Exista, insa, ceea ce se cheama debut timpuriu al bolii Alzheimer, care are loc inainte de 65 de ani. Aceasta situatie nu se intalneste totusi foarte des, ci doar la 5-10% dintre bolnavii de Alzheimer.

Anumite persoane pot manifesta debutul precoce al bolii chiar si la 20 de ani, dar mai ales cele care au peste 40 de ani. Acest debut timpuriu al bolii este adesea influentat genetic.

4. Mit: Alzheimer se transmite genetic

Boala Alzheimer are legura cu mutatii genetice, dar Alzheimer inseamna mai mult decat transmiterea unei gene anormale.

Un exemplu poate fi gena APOE care are mai multe variatii, inclusiv o una care creste riscul bolii Alzheimer, insa nu oricine prezinta astfel de mutatii la nivelul genelor APOE va manifesta boala, iar acest lucru nu inseamna ca toti bolnavii de Alzheimer prezinta aceste variatii ale genei APOE.

Deci, mostenirea genetica nu este cauza principala a Alzheimer. Cercetatorii cauta in prezent mai multe indicii privind influenta genetica. Intre timp, trebuie specificat un lucru: nu exista doar o singura gena care declanseze maladia Alzheimer, iar cel mai important factor declansator ramane inaintarea in varsta.

5. Mit: Depresia cauzeaza Alzheimer

Depresia poate fi un semn precoce al bolii, dar nu este dovedit ca este si o cauza. Depresia este o tulburare destul de des intalnita: aproape 15 milioane de americani o manifesta, din care 6,5 milioane de persoane au varste peste 65 de ani.

Bineinteles ca nu oricine sufera de depresie ajunge sa aiba aceasta boala. Legatura exacta dintre aceste doua conditii nu este inca bine clarificata. Stadiul episoadelor depresive poate avea insa insemnatate. Cazurile de suicid in randul pacientilor cu Alzheimer sunt foarte rare.

6. Mit: Dementa este acelasi lucru cu Alzhaimer

Dementa este termenul general folosit pentru a descrie pierderile de memorie cauzate de schimbarile la nivel cerebral. Alzheimer este cea mai intalnita forma a dementei, dar nu este si singura.

Orice bolnav de Alzheimer sufera de dementa, insa nu orice persoana care manifesta dementa sufera implict si de Alzheimer. Exista in prezent mai mult de 70 de cauze diferite care determina dementa, incluzand atacurile cerebrale, boala Parkinson, dementa cu corpi Lewy si boala Pick.

7. Mit: Suplimentele alimentari protejeaza creierul

Nu exista nicio dovada care sa indice clar ca suplimentele alimentare previn maladia Alzheimer. In general, suplimentele alimentare, vitaminele si mineralele nu au demonstrat vreun beneficiu.

Cele mai testate au fost: uleiul de peste, ginkgo biloba, dar si vitamine, in doze mari.

Majoritatea suplimentelor alimentare nu au fost suficient testate pentru a se dovedi rolul acestora in protectia santatatii creierului impotriva bolii Alzheimer.

Orice persoana va preciza intotdeauna medicului ce supliment alimentar utilizeaza sau orice problema legata de memorie pe care o manifesta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Mit si realitate despre uleiul de peste Disfunctiile erectile - mit sau adevar? Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Ingrijirea pacientului cu Alzheimer Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Alzheimer De ce femeile au risc sporit de Alzheimer? Genele care predispun la boala Alzheimer - ce rol au in preventie si tratament Semnele timpurii ale bolii Alzheimer Lucruri pe care nu le stiai despre boala Alzheimer Sfaturi pentru ingrijirea pacientilor cu Boala Alzheimer
Cere sfatul medicului ×