Poliartrita reumatoida

Publicat: 23 Octombrie 2013 | Actualizat: 28 Octombrie 2013
Autor: SfatulMedicului

Ce este poliartrita reumatoida ?


Poliartrita reumatoida este cea mai frecventa boala inflamatorie articulara si afecteaza aproximativ 1% din populatia generala, ceea ce inseamna cel putin 200.000 de pacienti in tara noastra.

Poliartrita reumatoida este o boala sistemica cronica, progresiva, ce se caracterizeaza prin inflamatia mai multor articulatii si care se asociaza cu simptome generale cum ar fi oboseala.

Procesul inflamator determina durere in articulatii, deformarea si reducerea mobilitatii acestora, conducand in timp la pierderea functionalitatii normale, datorita evolutiei proceselor distructive la nivel osos si in cartilaje, cu consecinte invalidante asupra pacientilor afectati de aceasta boala.

Pacientii cu poliartrita reumatoida au un risc crescut de a dezvolta si alte complicatii sistemice ale bolii, cum ar fi osteoporoza, anemia, tulburari ale sistemului respirator sau dermatologice.

Poliartrita reumatoida si artroza sunt doua patologii distincte. Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna in care sistemul imunitar al organismului ataca propriile tesuturi si organe, determinand astfel inflamatia cronica a articulatiilor. Spre deosebire de poliartrita reumatoida, artroza este o boala ce afecteaza mai ales persoanele in varsta si consta in deterioarea tesuturilor datorita uzurii si imbatranirii acestora.

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Impactul asupra organismului

Anemia si bolile cardiovasculare sunt doua dintre cele mai frecvente complicatii ale poliartritei reumatoide. Pana la 30% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida sufera de anemie, complicatie care provoaca stari frecvente de oboseala.

In afara de durerea cauzata de afectarea articulatiilor, senzatia de oboseala este cea mai frecventa problema semnalata de pacientii cu poliartrita reumatoida. De asemenea, la acesti pacienti se inregistreaza un risc crescut de boli cardiovasculare, atunci cand inflamatia este cauzata de niveluri plasmatice crescute ale proteinei C reactive.

Impactul asupra calitatii vietii pacientilor

Poliartrita reumatoida are consecinte grave atat asupra starii de sanatate fizica a celor afectati, cat si un impact negativ asupra calitatii vietii pacientilor. In general, poliartrita reumatoida afecteaza in principal femeile, fiind de doua ori mai frecventa decat la barbati. Boala are impact negativ asupra sperantei medii de viata, ce scade cu 3 pana la 7 ani.

Dupa 10 ani de la momentul diagnosticului, mai putin de 50% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida isi mai pot continua activitatile zilnice obisnuite.
Asociatia "Arthritis Foundation" din Statele Unite a efectuat un studiu in care au fost inclusi 500 de pacienti cu poliartrita reumatoida, care a demonstrat ca, in ciuda progreselor recente in diagnosticarea si tratamentul bolii, exista inca un numar mare de pacienti a caror calitate a vietii este diminuata datorita durerii si fatigabilitatii - simptome majore ale poliartritei reumatoide.

O treime dintre cei care au participat la studiu au afirmat ca boala le afecteaza perspectivele de viitor, iar aproape jumatate s-au declarat ingrijorati de faptul ca nu vor mai fi capabili sa isi ingrijeasca familiile.

Majoritatea pacientilor cu poliartrita reumatoida au declarat ca resimt zilnic simptomele bolii ce le afecteaza si le restrang activitatea fizica, iar doua treimi dintre acestia si-au autoevaluat calitatea vietii ca fiind moderata spre scazuta.

Impactul economic al poliartritei reumatoide

Pe langa impactul individual semnificativ pe care aceasta boala il are asupra pacientului, poliartrita reumatoida determina o povara financiara importanta asupra bugetelor nationale de ingrijiri de sanatate, datorita costurilor legate de spitalizari si scaderii productivitatii la locul de munca.

Poliartrita reumatoida debuteaza la cel mai productiv segment de populatie: cel cu varste intre 35 si 50 de ani. Cu cat boala apare mai devreme, cu atat creste probabilitatea de a dezvolta complicatii severe, invalidante, la pacientii afectati. Se estimeaza ca, in tarile dezvoltate, la 5 ani de la diagnostic, 40% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida nu mai sunt capabili sa lucreze cu norma intreaga, iar la 10 ani de la diagnosticare reusesc sa mai lucreze doar 50% din norma de lucru.

In Marea Britanie, poliartrita reumatoida genereaza anual peste 9 milioane de vizite la medicul de familie, ceea ce reprezinta pierderi in productie de 833 de milioane de lire. Se estimeaza ca impactul financiar pe care aceasta boala l-a avut asupra economiei britanice in anul 2000 a fost de 5.5 miliarde de lire. Expertii din Statele Unite estimeaza ca poliartrita reumatoida provoaca cele mai mari pierderi economice, comparativ cu oricare alta boala, aceste pierderi fiind estimate la 128 miliarde de dolari anual.

Optiuni terapeutice

Exista mai multe solutii terapeutice pentru tratamentul poliartritei reumatoide. Unele dintre ele se adreseaza semnelor si simptomelor bolii, altele isi propun sa intervina in evolutia bolii si sa aiba un impact pozitiv aspra efectelor sistemice ale poliartritei reumatoide, cum ar fi oboseala si anemia.

Tratamentele disponibile la ora actuala includ:

Remisiunea bolii

Nu se cunoaste exact ce anume declanseaza poliartrita reumatoida, boala ce ramane in continuare incurabila, in ciuda progreselor terapeutice. Totusi, se stie ca deformarea articulatiilor la pacientii cu poliartrita reumatoida incepe in stadiile incipiente ale bolii, deseori imediat dupa instalarea primelor simptome.

In primii doi ani de la diagnostic, la aproape 70% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida se observa si o deteriorare osoasa vizibila radiografic, de aceea un obiectiv important in managementul bolii este inceperea tratamentului cat mai repede posibil, cu medicamente eficiente, care sa incetineasca progresia bolii si sa limiteze afectarea articulara.

Scopul final al tratamentului este obtinerea remisiunii bolii, iar pentru a putea evalua acest obiectiv majoritatea medicilor folosesc sistemul de scor DAS28, care analizeaza mai multi parametri - durerea si tumefactia articulatiilor, teste de laborator de inflamatie si evaluarea starii generale de sanatate a pacientilor. Remisiunea bolii este definita de obtinerea unui scor DAS28 ≤ 2.6.

Pentru mai multe informatii legate de aceasta afectiune, va rugam sa contactati medicul sau sa accesati: http://www.reumatism.ro/disease/poliartrita-reumatoida


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Mituri legate de poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida – simptome timpurii care trebuie sa iti dea de gandit

Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida

De ce este vitamina D3 atat de importanta pentru sanatate?

Astragalus pentru intarirea imunitatii si alte beneficii

Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac

Reumatismul articular acut si poliartrita reumatoida

Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ?

Piciorul Reumatoid