Laserul si poliartrita reumatoida

Publicat: 31 August 2010 | Actualizat: 31 August 2010
Autor: SfatulMedicului

Stai informat cu privire la evolutia epidemiei de Coronavirus in Romania! Protejeaza-te pe tine si protejeaza-i pe ceilalti respectand masurile de prevenire recomandate de autoritati.

Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva) este o suferinta caracterizata de o inflamatie infiltrativ-proliferativa a sinovialei articulare. Clinic, se exprima prin artrita prezenta la nivelul mai multor articulatii, de unde si numele de poliartrita. Suferinta incepe la o articulatie, la scurt timp extinzandu-se si la altele, fiind expresia inflamatiei sinovialei.

Cele mai frecvent intalnite simptome de debut sunt urmatoarele:
• redoare articulara matinala de cel putin o ora;
• poliartralgii episodice;
mialgii;
• tumefieri articulare;
• pierdere ponderala;
oboseala;
• stare de disconfort.

Instalarea acestor simptome este gradata, ea facandu-se in luni, mai rar in ani, aparand in combinatii, succesiuni, durate si intensitati variate. Tratamentul poliartritei reumatoide are ca scop reducerea inflamatiei si a durerilor articulare, oprirea evolutiei leziunilor distructive ale osului si cartilajului, corectarea mecanicii si functiei articulare. Acesta este motivul pentru care se reunesc modalitati medicamentoase, radioterapice, chirurgical-ortopedice, fizioterapice si alte proceduri de exceptie.

Ne vom opri asupra metodelor fizioterapice, in principal asupra laserului si a beneficiilor sale. Laserterapia a cunoscut o dezvoltare continua in ultimii 10-20 de ani. In aplicatiile medicale, incidenta radiatiei laser pe tesut produce o serie de procese fizice, biologice si fiziologice.

Ca efecte ale terapiei laser enumeram: efectul analgetic, biostimulant, cardiocirculator si cel antiinflamator / antiedematos. In cazul poliartritei reumatoide cel mai important efect al biostimularii laser este cel analgetic fara a omite insa influenta sa asupra procesului inflamator, a modificarilor biologice, imunologice precum si la nivelul structurii sinovialei in articulatiile inflamate. Biostimularea laser poate fi utilizata inclusive in faza acuta, cu sinovita si colectii articulare, actionand asupra structurii sinovialei inflamate.

Asupra procesului inflamator, sub influenta terapiei laser, se remarca scaderea temperaturii locale paralel cu scaderea intensitatii durerii. Laserul are o influenta benefica si asupra mobilitatii articulare fara a exista un paralelism obligatoriu intre mobilitatea articulara si durere ( exista articulatii blocate ce nu dor si articulatii foarte dureroase dar care nu sunt blocate).

Un alt efect favorabil il are laserul asupra sinovialei determinand o vasodilatatie importanta, o inhibare a formarii vilozitatilor, o scadere a infiltratiei limfocitare precum si o inhibitie a organitelor celulare, avand drept rezultat final scaderea inflamatiei articulare. Laserterapia poate fi folosita cu succes in tratamentul poliartritei reumatoide.

Autor: Simona Vlaicu
Fizioterapeut clinica Medicala Sport Med Centersport med center
Bld. Ion Ionescu de la Brad nr. 5, demisol, sector 1, Bucuresti (zona Baneasa)
Telefon: 031.805.99.70
Mail: [email protected]
www.sportmedcenter.ro


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Reduce oboseala si extenuareaReduce oboseala si extenuarea

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Factorul reumatoid

Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei

De ce este atat de importanta Vitamina D3 pentru organism?

Nu lasa ficatul sa duca tot greul!

Tiroida - un organ mic dar cu o responsabilitate uriasa

Sindromul de tunel carpian

Deficitul si supradoza de vitamina E

Boala parodontala - metode profilactice si de tratament