Alergia la uleiul de masline

Actualizat: 06 Februarie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Maslinele reprezinta fructele maslinului, un arbore extrem de apreciat inca din cele mai vechi timpuri. Acestea sunt frecvent consumate datorita gustului bun pe care-l au, dar si pentru continutul ridicat de grasimi sanatoase, vitamine, minerale si antioxidanti.

De asemenea, maslinele s-au dovedit a fi surse excelente de vitamine E, K, D si A. Maslinele negre contin mult fier, in timp ce maslinele verzi contin mult cupru si calciu.

Consumul de masline mai are si alte avantaje, de exemplu:

• Mentinerea sanatatii inimii;
• Combaterea inflamatiei;
• Reducerea proliferarii bacteriilor rele din organism;
• Protectie impotriva osteoporozei;
• Reducerea riscului de a dezvolta cancer.

Cele mai multe masline nu sunt consumate ca atare din cauza gustului amar pe care il au. De obicei ele sunt tratate si fermentate sau sunt presate pentru a se obtine ulei.

Grasimea din masline este extrasa pentru a produce ulei de masline extravirgin, cunoscut ca un excelent ulei pentru gatit. Uleiul de masline are, de asemenea, multe beneficii pentru piele.

Corpul uman poate sa dezvolte alergii la orice substanta, mai ales la alimente, cu exceptia apei pure si a sodiului pur. Alimentele ce produc alergii au devenit din ce in ce mai numeroase in ultimul deceniu, iar din aceasta cauza, maslinele si uleiul produs din acestea pot reprezenta alergeni rari, dar care pot sa apara.

Alergiile alimentare reprezinta raspunsul negativ al organismului la un produs alimentar. Acest raspuns este dat de catre sistemul imunitar al organismului.

Sistemul imunitar creeaza anticorpi la contactul cu mancarea, in acest caz anticorpul imunoglobulinei E (IgE). Astfel, se elibereaza in circulatie substante chimice, cum ar fi histamina, ducand la raspunsul alergic.

Alergiile la masline

Alergiile la masline sunt foarte rare, dar cu toate acestea, pot avea loc. Cea mai frecventa alergie asociata cu maslinii este alergia la polenul acestora. Persoanele care locuiesc in locuri in care se cultiva maslini pot dezvolta alergii sezoniere respiratorii la polenul florilor de maslin.

In timp ce alergia la polen este cel mai frecvent raspuns alergic, au fost raportate si cazuri de dermatita de contact si alergii alimentare. Acest lucru este cauzat de faptul ca exista 12 alergeni asociati cu polenul, in timp ce numai un singur alergen este asociat cu fructul.

Fructele maslinului sunt mai susceptibile de a produce un raspuns alergic decat uleiul de masline, deoarece uleiul de masline contine mai putine proteine.

Cu toate acestea, se pot dezvolta alergii si la ulei. Reactiile alergice grave la masline sunt rare, iar reactiile cutanate nu sunt frecvente, dar au fost resimtite in unele cazuri.

Simptomele alergiilor la uleiul de masline

Exista numeroase simptome care pot rezulta din reactiile alergice la alimente. Majoritatea simptomelor induse de alergiile alimentare apar in aproximativ o ora si pot consta in reactii cutanate, efecte gastro-intestinale si simptome respiratorii.

Cele mai frecvente simptome respiratorii produse de alergia la uleiul de masline sunt reprezentate de:

- Inflamarea cavitatilor sinusale;
- Cresterea presiunii intracraniene;
- Aparitia secretiilor postnazale;
- Stranut;
- Congestie nazala;
- Dureri de cap sinusale;
- Astm;
- Exces de tuse;
- Respiratie suieratoare;
- Dispnee.

Reactiile cutanate includ:

- Roseata;
- Mancarimi;
- Furnicaturi;
- Umflaturi;
- Urticarie;
- Eczeme.

Simptomele gastro-intestinale sunt reprezentate de:

- Dureri de stomac;
- Diaree;
- Greata;
- Varsaturi.

In cazuri severe, alergiile de acest tip pot duce la soc anafilactic. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala, iar serviciile medicale trebuie solicitate imediat ce se suspicioneaza aparitia lui.

Anafilaxia produce reducerea brusca a tensiunii arteriale, urmata de edemul fetei, al limbii si al gatului, acestea din urma ducand la imposibilitatea de a mai respira. Echipele de urgenta vor fi nevoite, in acest caz, sa realizeze intubarea orotraheala a pacientului pentru a putea sa ii ofere oxigenul necesar.

Uleiul de masline este extrem de benefic pentru sanatatea pielii. Pentru persoanele care sunt alergice la uleiul de masline, trebuie cunoscute si alternativele sanatoase. Acestea includ:

Uleiul de argan – este bogat in vitamina E, antioxidanti si acizi grasi esentiali. De asemenea, uleiul de argan este benefic pentru elasticitatea pielii.

Uleiul de macese – foarte util in reducerea efectelor imbatranirii, datorita vitaminelor E, C, D si a betacarotenului. De asemenea, hraneste, protejeaza si hidrateaza optim pielea.

Uleiul de marula – poate reduce inflamatiile si iritatiile. De asemenea, are proprietati antimicrobiene care il fac o alegere excelenta pentru pielea care este predispusa la acnee.

Exista, de asemenea, alternative la uleiul de masline ce se utilizeaza la gatit. Aceste uleiuri inlocuitoare sunt reprezentate de:

Uleiul de nuca de cocos – este o grasime saturata care contine acid lauric. Acest acid poate ridica nivelurile colesterolului bun.

Uleiul de seminte de in – reprezinta o sursa optima de fibre solubile si poate fi utilizat pentru a realiza dressing-uri excelente pentru salate. Cu toate acestea, nu este stabil la caldura, nefiind indicat pentru gatit sau coacere.

Uleiul de avocado – bogat in acid oleic si antioxidanti, uleiul de avocado poate, de asemenea, sa ajute la reducerea tensiunii arteriale. Acest ulei poate fi incalzit la temperaturi ridicate si este util pentru realizarea gratarelor, dar si pentru prajire si coacere.

De asemenea, uleiul de avocado poate fi utilizat cu succes si in realizarea de marinate, dressing-uri si sosuri.

Diagnosticare

Persoanele care banuiesc ca ar putea avea alergie la masline sau la uleiul de masline ar trebui sa evite consumul acestora si sa discute cu un medic. In cazul reactiilor alergice severe este necesara solicitarea ajutorului medical cat mai curand posibil.

O modalitate usoara prin care alergia la uleiul de masline poate fi evidentiata, consta in atingerea tegumentului cu acesta. Daca apar reactii cutanate, alergia exista cu siguranta. Nu trebuie sa se incerce consumul maslinelor pentru a se verifica alergia, deoarece exista riscul de soc anafilactic.

Tratamentul consta in eliminarea sursei, iar in cazuri severe poate fi nevoie de administrare de epinefrina. De asemenea, in cazul in care caile aeriene sunt blocate, cadrele medicale de urgenta pot apela la intubarea pacientului sau la efectuarea traheostomiei inalte, daca intubarea orotraheala nu este posibila.

Concluzii

In timp ce alergiile la uleiul de masline sunt foarte rare, cele la maslinele integrale sau chiar la polenul maslinilor sunt mai frecvente.

Evitarea acestora este indicata, iar in cazul aparitiei unor simptome caracteristice severe se recomanda anuntarea serviciului medical de urgenta. Cu cat personalul medical intervine mai rapid, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mari.

De asemenea, persoanele alergice la uleiul de masline trebuie sa cunoasca variantele inlocuitoare ce sunt disponibile. Astfel, riscurile de a mai consuma alimente ce contin masline sunt mult mai reduse.


Citeste si despre:

4 beneficii ale uleiului de macadamia. Cum se foloseste corect Beneficiile uleiului de arbore de ceai 7 alimente care ar putea fi inselatoare Dieta pentru sindromul ADHD Cum ne pregatim pielea pentru bronzat Primavara ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Dieta pentru hipoglicemie Top 7 remedii eficiente in caz de intepaturi de albine Cremele de la A la Z 28 de alimente supernutritive Care este cel mai bun ulei pentru gatit Ulei de peste
Cere sfatul medicului ×