Operatia de vertebroplastie, solutie pentru refacerea vertebrelor

Actualizat: 14 Martie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este vertebroplastia


Vertebroplastia reprezinta interventia chirurgicala minim invaziva utilizata in tratamentul fracturilor de compresie ale vertebrelor. Vertebrele sunt oase mici, legate prin structuri ligamentare si cartilaginoase, ce formeaza coloana vertebrala. Coloana vertebrala este formata din 33-34 de astfel de vertebre, iar fracturile pot aparea la orice nivel.

Cand se realizeaza

Intrucat fracturile coloanei vertebrale sunt diverse si necesita tratamente diverse, vertebroplastia este o optiune de tratament potrivita doar in anumite cazuri, si anume in cazurile de fracturi prin compresiune. Acestea sunt fracturi de regula minore insa care cauzeaza durere intensa pacientului.

Vertebroplastia sau vertebroplastia percutanata este o interventie minim invaziva ce foloseste ciment chirurgical pentru a mentine oasele in pozitia lor naturala, prevenind astfel modificarea pozitiilor vertebrale si aparitia simptomelor.

Indicatii

Fracturile prin compresiune apar la pacientii cu tumori osoase sau cu fragilitate osoasa, atunci cand coloana vertebrala este supusa unor forte mecanice prea mari.

Vertebroplastia se realizeaza cel mai frecvent la pacientii cu:
Osteoporoza
• Leziuni spinale minore
Cancer cu afectare osoasa, precum mielomul multiplu

Pacientii au dureri severe in urma unor micro-fracturi, dureri ce se pot croniciza (dureaza mai mult de 3 luni) fara sa fie ameliorate prin alte forme de tratament precum repausul, tratamentul medicamentos si fizioterapia.

Vertebroplastia este o interventie din ce in ce mai frecventa, cu peste 6000 de interventii realizate anual.

Inainte de procedura

Medicul neurochirurg este cel ce se ocupa de diagnosticul fracturilor vertebrale, putand recomanda interventia de vertebroplastie. Acesta va realiza examenul clinic si va face cateva teste paraclinice inainte de interventie, pentru a determina daca aveti indicatie potrivita.

Testele pre-operatorii includ:
• Radiografia spinala
• Examinarea RMN sau CT
Densitometrie osoasa (DEXA)
• Analize complete de sange

Daca medicul va considera un bun candidat pentru procedura, aceasta va fi programata si veti primi instructiuni de urmat inainte de interventie.

Acestea variaza de la pacient la pacient, insa includ deseori:
• Oprirea administrarii unor medicamente precum anticoagulantele. Nu opriti medicatia daca medicul nu va indica
• Administrarea unor medicamente inainte de ziua interventiei
• Renuntarea la fumat timp de cateva zile (cel putin) inainte de interventie
• Postul timp de cateva ore inainte de interventie

In timpul procedurii

In ziua interventiei, veti merge la spital sau la clinica unde ati fost programat. Nu este nevoie de spitalizare timp de mai multe zile, asa ca bagajul nu va este necesar. Veti primi un halat medical de unica folosinta, dupa care procedura poate incepe.

Pozitia pacientului este pe burta, cu spatele expus chirurgului. Anestezia este de cele mai multe ori de tip sedare, ceea ce inseamna ca nu veti simti durere, insa nu este o anestezie generala. In unele cazuri este insa nevoie de anestezie generala, iar medicul anestezist va va pregati pentru asta. In orice caz, nu veti simti durerea si nu va veti aminti multe din timpul procedurii.

Medicul neurochirurg va insera un ac prin piele, pana la nivelul vertebrelor ce necesita tratament. Pe tot parcursul interventiei se vor emite un tip special de raze X, in procesul numit fluoroscopie, ce permit medicului vizualizarea si ghidarea catre vertebre. Prin acul inserat, medicul injecteaza un material special numit ciment chirurgical, pentru a umple regiunea afectata a vertebrelor. Cimentul actioneaza intocmai, mentinand fragmentele osoase sudate.

Procedura dureaza in jur de o ora pentru fiecare vertebra ce trebuie tratata, putand fi cimentate mai multe vertebre in cadrul aceleiasi operatii.

Dupa procedura

Cand medicul termina procedura, acul va fi indepartat si se va amplasa un pansament pe locul punctiei. Nu este nevoie de suturi, intrucat niciun fragment tisular nu a fost incizat semnificativ.

Pansamentul aplicat va ramane acolo timp de cateva zile, avand eventual nevoie de schimbare, conform recomandarilor medicului.

In functie de efectele anesteziei, pacientii pot pleca acasa imediat dupa procedura, cateva ore mai tarziu sau ziua urmatoare. Majoritatea pot pleca acasa in aceeasi zi, ramanand in repaus timp de 24 de ore. In saptamanile ce urmeaza, este interzis efortul intens si ridicatul de greutati.

Beneficii

Vertebroplastia este o interventie din ce in ce mai des utilizata, avand numeroase beneficii:
• Eliminarea sau reducerea semnificativa a durerii vertebrale
• Previne inrautatirea cifozei sau a altor defecte de postura
• Este minim invaziva, fara riscuri operatorii semnificative
• Dureaza putin
• Nu este nevoie de fizioterapie dupa interventie
• Pacientii se recupereaza imediat

Rata de success estimata este de 87%, ceea ce inseamna ca la 87% dintre pacientii operati prin vertebroplastie dispar simptomele date de micro-fracturile vertebrale.

Riscuri

Inainte de procedura, atat medicul chirurg cat si anestezistul va vor explica potentialele riscuri si efecte adverse ale procedurii, respectiv ale medicamentelor ce va vor fi administrate. Complicatiile sunt rare, insa pot include :
• Hemoragii sau infectii
• Tromboze
Reactii alergice
• Migrarea cimentului
• Leziuni ale nervilor spinali

Recuperare si prognostic

Timpul de recuperare pentru vertebroplastie este scurt. Va trebui sa va odihniti timp de 24 de ore dupa procedura, revenind apoi usor la rutina dumneavoastra.

Evitati activitatile intense timp de 6 saptamani dupa vertebroplastie, iar apoi intrebati medicul in legatura cu ce eforturi fizice puteti incepe sa faceti.
Durerea de spate dispare in primele 48 de ore, insa puteti ramane cu o senzatie de rigiditate in primele zile.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Contactati-va medicul imedia daca, dupa procedura:
• Durerea vertebrala se inrautateste
• Aveti semne de infectie (tumefiere, febra, modificari ale culorii pielii)
• Observati sangerari la nivelul locului punctiei
• Aveti senzatie de amortire sau furnicaturi ale membrelor

Este important sa mergeti la consulturile programate post-interventie, pentru evaluare, insa nu ezitati sa apelati la ajutor medical daca apar problemele de mai sus inafara intervalului de consult.

Concluzie

Vertebroplastia este o procedura sigura minim-invaziva, fara riscuri majore, utilizata in tratamentul fracturilor de compresiune. Rata de succes este buna, iar pacientii scapa de durerea de spate. Nu ezitati sa mergeti la medic daca apar semne ingrijoratoare si discutati cu un neurochirurg daca durerea de spate nu cedeaza.

Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/vertebroplasty/about/pac-20385207
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/vertebroplasty


Citeste si despre:

Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor Tasarea vertebrala si implicatiile sale Complicatiile osteoporozei: fracturile vertebrale Necazuri de sezon: fracturile Cum poti recunoaste o fractura Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Afectiunile spatelui si gimnastica Boala Paget a oaselor Diagnosticul imagistic al osteoporozei Boala degenerativa a discului intervertebral Osteoporoza si gimnastica medicala Boli ale oaselor si tratamentul acestora
Cere sfatul medicului ×