Boli ale oaselor si tratamentul acestora

Actualizat: 12 Octombrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Bolile oaselor sunt acelea care afecteaza scheletul, determina fragilitatea acestora si predispozitia catre fracturi. Oasele fragile nu sunt o parte naturala a procesului de imbatranire.

Chiar daca oasele se consolideaza inca din timpul copilariei, oameni de toate varstele pot imbunatati, oricand, sanatatea oaselor lor.
Cea mai comuna afectiune a oaselor este osteoporoza, caracterizata prin densitate osoasa scazuta si deteriorarea structurii osoase. Osteoporoza poate fi prevenita, diagnosticata si tratata.

Densitatea osoasa scazuta apare atunci cand oasele au o deficienta de minerale (calciu, de exemplu) care le face puternice. Ca atare, fracturile osoase pot avea loc cu usurinta.

Alte boli osoase includ boala Paget si osteogeneza imperfecta. Boala Paget afecteaza persoanele mai in vasta si cauzeaza deformarea scheletului si fracturi. Osteogeneza imperfecta este o tulburare mostenita care implica oase fragile si fracturi frecvente, la copii.

Un sistem osos sanatos, cu oase puternice este esential pentru o viata sanatoasa. Oasele puternice sprijina organismul, protejeaza inima, plamanii si creierul de la diverse prejudicii si sustin muschii care permit miscarea. Oasele sunt si un depozit de minerale necesar unei vieti normale.

Osteoporoza, dar si alte boli osoase pot determina un declin al sanatatii fizice si al calitatii vietii si pot duce inclusiv la inabilitatea unei persoane de a merge, a sta si a se imbraca. Unele dintre acestea pot declansa chiar si decesul prematur. Oasele slabe pot contribui la fracturi dureroase si debilitante. Cele mai frecvente sunt cele care afecteaza incheietura mainii, coloana vertebrala si soldul.
Bolile osoase sunt costisitoare, atat pentru societate, cat si pentru bolnavi.

Probleme comune

- Osteoporoza - aceasta conditie este caracterizata de scaderea masei osoase (oasele nu mai primesc cantitati optime de calciu si minerale) si structura osoasa se deterioreaza.
Reducerea densitatii osoase slabeste oasele si acestea se pot rupe sau fractura cu usurinta la orice cadere sau in urma unui impact. Din pacate, nu exista semne sau simptome care sa preconizeze debutul bolii, de obicei, un eveniment fatal duce la descoperirea sa. Totusi, osteoporoza poate fi prevenita, diagnosticata si tratata.

- Artrita - atunci cand una sau mai multe articulatii se inflameaza, afectiunea poarta denumirea de artrita. Un numar de boli osoase sunt cuprinse in acest tip de diagnostic: boli autoimune (artrita autoimuna), artrite septice (cauzate de infectia de la nivelul articulatiilor si osteoartritei, in cazul articulatiilor degenerate).

- Fascita plantara - inflamatia fasciei plantare care provoaca durere in calcai si dificultatea de a merge pe jos poarta numele de fascita plantara. Tulburarea se intalneste frecvent la persoanele care folosesc picioarele pentru diverse actiuni, perioade lungi de timp (dansatori, atleti).

- Fibromialgia - aceasta este o boala cronica cu simptome de durere si oboseala de la cap pana la picioare, diagnosticata ca un sindrom. Uneori este clasificata ca fiind primara sau secundara. Nu exista inca nici o cale de vindecare pentru fibromialgie, dar cu un tratament adecvat, bolnavii pot duce o viata normala.

- Necroza avasculara - in cazul acestei conditii, furnizarea insuficienta de sange duce la deteriorarea osului. Afectiunea se manifesta mai ales la partea superioara a piciorului care se ataseaza la sold, glezna, umar si cot.

- Displazia fibroasa - afectiune cronica, displazia nervoasa este caracterizata prin faptul ca anumite celule incep sa formeze un tip anormal de os fibros. Treptat, acest os fibros slabeste osul normal, provocand durere. Acesta poate fi fracturat sau se poate deforma.

- Osteogeneza imperfecta - cunoscuta si sub denumirea de boala oaselor fragile, tulburarea este cauzata de un defect genetic al organismului, incapabil de a intari oasele. Prin urmare, oasele se rup usor fara o cauza anume.

- Osteomalacia - aportul insuficient de minerale sau disfunctia osteblastilor afecteaza matricea de proteine osoase (osteoide) cauzand slabiciunea oaselor. Mai ales ereditara, boala apare in timpul copilariei si cauzeaza rahitism.

- Osteomielita - este o infectie osoasa cauzata de bacterii. Deseori, infectia se deplaseaza la nivelul osului, prin sange de la alte zone infectate din organism. Simptomele includ durere severa, febra, frisoane, senzatie de oboseala, greata si stare generala de rau. Uneori pielea care acopera osul infectat devine dureroasa, rosie si umflata.

- Boala Paget - depistata de obicei la persoanele de peste 40 de ani este o boala cronica a scheletului, afectand unul sau mai multe oase (coloana vertebrala, pelvisului, oasele lungi ale membrelor, craniul).

- Guta - excesul de acid uric din organism duce la formarea unor cristale mici de urati care se depoziteaza in tesuturi ale corpului, in mod special in articulatii, provocand guta.

Cristalele patrund in articulatii, provocand inflamatia acestora. Guta cronica poate duce la formarea unor depozite de acid uric dur si in jurul articulatiilor cauzand distrugerea acestora, afectarea functiei renale si formarea de pietre la rinichi. Cu exceptia bolilor ortopedice exista si unele forme de cancer osos cum ar fi condosarcomul, sarcomul Ewing, mielomul multiplu si osteosarcomul.

Optiuni terapeutice

De obicei, medicii trateaza o afectiune a oaselor prin combinarea tratamentului medicamentos, regim alimentar echilibrat, exercitii fizice si yoga. Daca toate acestea esueaza, poate fi recomandata interventia chirurgicala.

Unele proceduri chirurgicale ar putea include:

- osteotomia - pentru reducerea presiunii asupra unui os prin remodelarea acestuia;

- grefa osoasa - procesul de transplantare al unui os sanatos din alta parte a corpului la zona afectata;

- protezarea genunchiului - este o interventie chirurgicala complexa in care intregul genunchi deteriorat este inlocuit cu unul nou. Gratie progreselor din domeniul stiintelor medicale, procedura poate fi realizata prin metode chirurgicale mai putin invazive, cu ajutorul calculatorului;

- decompresia maduvei osoase - implica o procedura prin care se elimna stratul interior al osului pentru a se reduce presiunea si pentru a se permite cresterea fluxului de sange, incetinirea sau stoparea distrugerii osoase.

Prevenirea - cea mai buna masura
Lipsa exercitiilor fizice si a dietei adecvate accelereaza imbatranirea si predispun organismul la boli osoase.

Evitarea accidentelor

Pentru a evita accidentele care pot duce la diverse leziuni ale oaselor pot fi luate in calcul urmatoarele sfaturi:

- se va pastra o lumina slaba pe timp de noapte in intreaga casa;

- se va sta in pat un minut si se vor misca picioarele inainte de a se iesi din pat pentru a se diminua rigiditatea acestora;

- se va purta ochelarii (daca este cazul) pentru a se vedea lucrurile cat mai clar;

- se va pastra cat mai liber traseul catre baie;

- se va sterge podeaua in baie inainte de a merge la culcare (pentru a fi uscata);

- se va instala in baie o balustrada pentru sprijin;

- se va folosi un baston pentru mentinerea echilibrului daca apar ameteli sau tulburari de echilibru.

Un stil de viata sanatos

Pentru o viata sanatoasa orice persoana ar trebui:

- sa includa in dieta zilnica multe legume verzi cu frunze;

- sa serveasca la timp toate mesele;

- sa manance portii mici de mancare pentru o digestie buna;

- sa faca plimbari in aer liber in mod constant;

- sa consume suficiente produse lactate;

- sa evite alcoolul si fumatul;

- sa evite excesul de sare din dieta.


Citeste si despre:

Bolile de colagen vasculare Bolile cronice Boala Paget a oaselor Afectiuni comune ale picioarelor Boli cu transmitere sexuala Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Recuperarea dupa accidentele la schi prelungeste viata articulatiilor genunchilor Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Investigatii medicale ale sistemului osos si articular Afectiuni ale rinichilor si cailor urinare Neurofibromatoza - diagnostic, tipologie, tratament Cauze mai putin cunoscute ale osteoporozei Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa Osteoporoza juvenila
Cere sfatul medicului ×