Anemia fetala

Publicat: 28 Octombrie 2011 | Actualizat: 28 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Anemia fetala se refera la numarul sau calitatea inadecvata a celulelor rosii din sangele sistemului circulator fetal. Celulele rosii din sange transporta oxigenul la celulele si organele corpului. Anemia poate declansa multe complicatii la fat. Ca si in cazul altor conditii fetale, anemia poate varia de la usoara pana la severa. In cazul in care aceasta este severa, inima fatului ca incerca sa compenseze numarul insuficient sau calitatea scazuta a celulelor rosii, iar activitatea sa va fi mai intensa. Acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca fetala (hidrops).

Care sunt cauzele anemiei fetale?

Cel mai frecvent, anemia fetala apare atunci cand copilul are o diferenta specifica a antigenelor sau a proteinelor din sange, de la mama. Fenomenul poarta denumirea de aloimunizare si este caracterizat de mostenirea de catre copil a unor antigeni din sange de la tata, care nu se regasesc si la mama. Sistemul mamei poate crea anticorpi care ataca celulele fetale. Acest lucru duce la distrugerea celulelor rosii din sangele fetal si in cele din urma la anemie fetala.

O alta cauza a anemiei poate fi prezenta uneia sau mai multor infectii materne, cum ar fi parvovirus, o boala frecvent intalnita la copii. Pentru depistarea acesteia se vor face analize de sange in scopul confirmarii infectei recente sau in trecut cu acest virus. Anemia fetala poate fi rezultatul scaderii nivelului de sange din sistemul circulator fetal. Exista mai multe conditii rare care pot provoca anemie, care includ anomalii a structurilor sau maselor fetale, cum ar fi teratomul sacrococcygeal.

Cum poate fi diagnosticata anemia fetala?

Anemia fetala poate fi diagnosticata in mai multe moduri.

- Ecografie prenatala - Cu ajutorul ultrasunetelor pot fi detectate semnele de insuficienta cardiaca fetala sau hidrops care pot fi consecintele anemiei fetale. Hidropsul fetal rezulta in urma colectarii lichidului sau umflarii tesuturilor fetale. Insuficienta cardiaca poate rezulta din lipsa celulelor rosii din sange care furnizeaza oxigen inimii, fapt ce ingreuneaza activitatea cardiaca. Anemia poate fi suspectata si in cazul in care este crescut fluxul de sange la nivelul unuia dintre vasele fetale de sange din creier. Acest vas este numit artera cerebrala mijlocie, iar masuratorile se pot face in timpul unei ecografii.

- Analize din sangele matern
- Investigarea sangelui mamei poate indica faptul daca aceasta are sau nu prezenti anticorpi care pot provoca anemia fetala.

-
Amniocenteza- Pentru a se obtine un esantion de lichid amniotic in scopul determinarii bilirubinei (valoarea celulelor rosii distruse din sange) se poate face amniocenteza care implica introducerea unui ac prin abdomenul gravidei, care este apoi ghidat in vena ombilicala fetala. Tehnica se face cu ajutorul vizualizarii si ghidajului ecografic. Astfel se va recolta o mica mostra de sange fetal care va fi analizat. In urma acestei proceduri poate exista riscul de infectie care ar putea determina inclusiv un avort spontan, nastere prematura sau suferinta fetala.

Cum este tratata anemia fetala?

Anemia fetala este monitorizata si tratata prenatal prin mai multe metode. Planul de ingrijire ar putea include monitorizarea frecventa si masurarea fluxului de sange in artera cerebrala mijlocie. In cazul in care anemia este moderata pana la severa, se va preleva o proba de sange fetal si va fi necesara si transfuzia.

Procedura presupune vizualizare ecografica si transfuzia de sange cu celule rosii compatibile prin vena ombilicala. Tehnica este similara cu procedura efectuata pentru recoltarea unei probe de sange fetal, este o procedura care implica mult timp si se realizeaza intr-un cadru spitalicesc. In unele cazuri, mama ar putea ramne internata, sub supraveghere medicala cateva zile. Atat mama cat si fatul vor fi monitorizat in timpul si dupa procedura pana cand starea acestora este stabila. Poate fi necesara trasfuzia de sange fetal la 1-4 saptamani, in functie de starea fatului.

Ce se intampla dupa transfuzie?

Nou nascutii au o stare destul de buna dupa nastere. De asemenea, la nou-nascuti poate sa apara icterul si sa fie sever. Acesta se declanseaza atunci cand nivelul de bilirubina este prea ridicat. Bilirubina este o substanta care se regaseste in celulele rosii din sange. Icterul este monitorizat cu ajutorul testelor de laborator.

Cazurile usoare de icter pot solicita doar o monitorizare atenta a nou-nascutului. Daca bilirubina are valori prea mari, medicul neonatolg sau pediatrul poate decide sa trateze copilul pentru a reduce nivelul de bilirubina. Mamei i se vor prezenta potentialele metode de tratament. Bebelusul poate fi alaptat si trebuie sa-si petreaca cat mai mult timp cu parintii. Mamei i se vor face investigatii la urmatoarele sarcini, pentru depistarea din timp a anemiei fetale.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Servicii
specializate

Citeste si despre:

Siclemia sau anemia cu celule in secera

Anemia aplastica

Hipotiroidia si sarcina

Sensibilizarea la antigenul Rh in timpul sarcinii

Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!

Cum ingrijim o rana infectata?

Insuficienta cardiaca – ce este si cum se trateaza fara operatie

Sifilisul (luesul) congenital

Talasemia - Boala ereditara

Cordocenteza – Metoda invaziva de diagnostic

Lichidul amniotic in exces (hidramnios sau polihidramnios)

Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19)