Vitamina E
Tocoferolii si tocotrienolii sunt grupati in patru categorii: alfa, beta, gama, delta si constituie sursa unui nutriment foarte important, vitamina E. Aceasta are numeroase calitati, indispensabile pentru o viata sanatoasa in contextul unei societati industrializate. Vitamina E este liposolubila si sensibila la mediile alcaline si la oxidare.
Doza zilnica recomandata: 12–20 mg.
Cantitatea recomandata variaza in functie de fiecare tara. In Canada, dozele recomandate copiilor sunt de 310 mg, iar adultilor si adolescentilor, de 12 mg. In Franta, nevoia zilnica este evaluata la 12–15 mg, iar in SUA, la 40–80 UI (1 UI* = 1 mg).
Surse
Uleiurile vegetale bogate in acizi grasi nesaturati: soia, porumb, floarea soarelui, fructele oleaginoase – arahide, seminte de floarea-soarelui etc., germenii de cereale, legumele verzi, spanacul, in special, si rosiile reprezinta principalele surse alimentare de vitamina E. In cantitate foarte mica se gaseste in carne.
Roluri si caracteristici
— permite, datorita actiunii antioxidante, prevenirea aparitiei cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti;
— intareste sistemul imunitar;
— permite o mai buna irigare sangvina in intregul organism;
— ajuta vitamina C la combaterea aparitiei nitrosaminelor (celulele cancerigene); reciproc, vitamina C sprijina actiunea antioxidanta a vitaminei E (la fel actioneaza betacarotenul si seleniul);
— conserva "integritatea" vitaminei A;
— atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut (este o vitamina esentiala pentru sportivii de performanta);
— are actiune anticoagulanta ce impiedica agregarea plachetelor sangvine; circulatia sangelui se face astfel fara nici un impediment si nu mai exista riscul unor tulburari cardiace;
— accelereaza cicatrizarea ranilor provocate de arsuri.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum