Clickmed
programare rapida la medic

Tulburari - deficit sau exces

Tulburari atribuite deficitului de zinc
Atentie la administrarea calciului, a alcoolului, a diureticelor, a penicilinei si la maladiile intestinale, deoarece acesti factori pot saraci considerabil rezervele de zinc. Pierderea apetitului, scaderea in greutate, slabirea sistemului imunitar (sensibilitatea la infectii), cicatrizarea lenta si diversele probleme ale pielii, unghiile fragile, caderea parului, in situatiile grave disparitia menstruatiei, atrofia organelor sexuale (ultimele doua afectand direct potentialul sexual si reproducator), anemia, depresia, pierderea simtului gustativ, si chiar incetinirea cresterii la copii, malformatii ale fatului la femeile insarcinate, reprezinta tot atatea semne care pot sugera o carenta de zinc.

Tulburari atribuite consumului excesiv de zinc
O cantitate prea mare de zinc distruge depozitele de cupru si cauzeaza anemie si dureri puternice de cap. Un exces de zinc determina, de asemenea, o crestere a colesterolului "rau" (LDL) si o scadere a colesterolului "bun" (HDL). Suplimentarile de zinc care depasesc 2000 mg pot provoca uneori tulburari gastro­intestinale. Oricum, nu exista nici un motiv pentru a consuma o cantitate atat de mare, dozele intre 30 si 150 mg fiind mai mult decat suficiente.

Note utile
— Anumiti medici prescriu suplimente de zinc pentru a stopa hipertrofia prostatei.

— Adeptii regimurilor sarace in grasimi, persoanele in varsta, vegetarienii si persoanele care nu consuma carne rosie sunt mai susceptibile la lipsa de zinc.

— Nu fiti surprinsi daca medicul va recomanda un supliment de cupru alaturi de zinc, caci zincul contracareaza mecanismele de asimilare a cuprului.

— Un aport suplimentar de zinc poate reduce considerabil facultatile mentale ale subiectilor bolnavi de maladia Alzheimer.

— Unii recomanda ingerarea suplimentelor de zinc in timpul mesei pentru a evita neplacerile gastrice, in timp ce altii recomanda ingerarea pe stomacul gol sau intre mese din cauza anumitor interactiuni de care trebuie tinut cont: alimentele care au continut mare in calciu si fosfor scad usor absorbtia zincului, la fel si alimentele bogate in acid fitic, cum ar fi painea integrala, germenii de soia si boabele de porumb.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum