Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Supraveghere si ingrijiri

Organizarea zilei. Sugarul ramane tot mai mult treaz; ii place sa stea mereu cate cineva pe langa el, se misca mai mult, ii place sa fie dus cat mai mult la plimbare.

Scoaterea afara se face dupa anotimp: vara, mai de dimineata si spre seara; iarna, spre pranz si la inceputul dupa-amiezii. Plimbarile sunt facute nu numai in scopul de a "lua aer", dar si ca un mijloc de distractie si de linistire, prin balansarea caruciorului, miscarea frunzelor din copaci, tabloul oferit de gradina si de strada. Daca timpul este favorabil, sugarul va fi tinut cat mai mult in parc; in acest caz i se va da sa-si consume biberonul afara.

Baia devine un prilej de bucurie. Se prelungeste la 5-10 minute si sugarul va fi lasat sa se bucure, sa se agite. Cand sta bine in sezut se poate juca cu o ratusca sau cu un vaporas.

Somnul
Se intampla ca sugarul sa se trezeasca noaptea din somn. Aceasta poate fi numai o situatie trecatoare, dar daca se repeta frecvent si pe perioade lungi se va consulta medicul.

Nu va nelinistiti daca sugarul se trezeste in timpul noptii, gangureste sau se mai misca prin pat. Daca nu plange si nu este nemultumit va fi lasat in pace.
Daca se trezeste si plange asteptati putin sa vedeti daca nu se razgandeste si adoarme din nou. In cazul in care nu inceteaza sa planga va fi schimbat si i se va da, eventual, sa bea putin ceai, va fi mangaiat si va fi culcat din nou in pat. Multi sugari se multumesc cu o suzeta.

Unii sugari doresc sa aiba "societate". Li se va pune de cu seara o jucarie in pat, in apropierea lor, pentru a o putea prinde cand se trezesc noaptea. S-ar putea ca sugarul sa se multumeasca sa stea si singur, dar stiind ca-si poate trezi usor parintii, prefera desigur societatea lor.

Ca masuri preventive sau de corectare a tulburarilor banale de somn va indicam urmatoarele:

Sugarul va fi scos zilnic afara . Plimbarea de dupa-amiaza va fi mai lunga, pe un teren usor accidentat (leganatul si trepidatiile caruciorului au un efect calmant), va fi facuta mai spre seara, cand este mai racoare.

Se va evita excesul de impresii seara (jocuri prelungite cu tatal, bunicii sau fratii mai mari; vizite in alte familii; musafiri in propria familie; televizor deschis etc).

Masa de seara va fi mai consistenta si cu o cantitate mai mare de lichide. Se va respecta acelasi program in fiecare seara. Baia generala se va face zilnic.  Imbracamintea de noapte va fi comoda si nu prea
calduroasa. Se va evita supraincalzirea camerei.

Daca se trezeste in cursul noptii va fi mangaiat, eventual i se va da biberonul, si se va verifica daca nu-l jeneaza imbracamintea, dar nu se va angaja vreo "convorbire" si nici nu va fi luat in brate.

Patul. Cand sugarul incepe sa se ridice in sezut situatia devine periculoasa. Salteaua va fi fixata la o inaltime care sa evite caderea sugarului din pat. Nu se va lasa niciodata marginea patului coborata.

In timpul ingrijirii sugarului in pat, acesta va fi asezat totdeauna perpendicular pe latura mare a patului, ca sa nu cada din pat cand se rasuceste. Sarmele de la plasele marginilor patului vor fi controlate si reparate, pentru a nu-1 zgaria pe sugar.

Gratiile care s-au deplasat din dispozitivul unde sunt fixate se vor repara de urgenta, pentru a se evita accidentele (fracturi, strangulare).

Tarcul. De la sfarsitul lunii a VI-a sugarul poate fi pus in tarc, bineinteles nu pentru a merge. Sugarul simte nevoia sa urmareasca ce se petrece in jurul lui. Tarcul ii ofera posibilitatea sa priveasca in toate partile, sa se miste in voie.

Premergatorul se recomanda numai dupa ce sugarul se ridica singur pe marginea patului.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum