Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Scaunul la bebelusul de 6 luni

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Copilul meu are 5 luni si pana acum avea scaun o data pe zi, dar acum are si de 4-5 ori pe zi. Sa fie din cauza cresterii dintisorilor? E normal sa aiba atatea scaune pe zi si sa fie si moi?




Dupa varsta de 4 luni, odata cu inceperea diversificarii, a trecerii de la lapte la alimente solide si variate, este normal ca numarul, culoarea si consistenta scaunelor sugarului se sufere unele modificari.

De cele mai multe ori, de la aceasta varsta scaunele au o consistenta mai crescuta decat pana acum, dar exista variatii mari atat de la un copil la altul, cat si de la o zi la alta, in functie de variatiile functionale mari ale colonului, factori constitutionali, de alimentatie, deprinderi.

Doar cresterea usoara a numarului scaunelor nu constituie un motiv de ingrijorare daca nu este insotita si de alte semne precum: febra, varsaturi, eruptii cutanate, alterarea stari generale a sugarului, scadere sau stagnare ponderala sau alte aspecte patologice ale scaunului: prezenta de sange, puroi sau mucus sau scaune apoase.

Trebuie avuta in vedere in primul rand alimentatia:  daca s-a inceput diversificarea si daca aceasta s-a facut corect (introducerea treptata a unui aliment nou, nu mai mult de un aliment nou pe saptamana), daca modificarea consistentei si numarului scaunelor a aparut dupa introducerea unui aliment nou. In acest din urma caz, se va renunta momentan la acest aliment.

De asemenea eruptia dentara se poate se poate insoti de unele modificari usoare si tranzitorii ale scaunelor, dar tulburari mai severe si de durata nu trebuie puse pe seama eruptiei dentare.

Daca astfel de tulburari ale tranzitului nu pot fi asociate cu introducerea unui aliment nou, daca nu dispar dupa eliminarea acestuia din alimentatie sau daca se agraveaza, se prelungesc sau apar alte semne de suferinta a sugarului, nu intarziati sa consultati medicul pediatru.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum