Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Jocul in viata copilului tau

Jocul in viata copilului tau

Nasterea copilului este un moment vital, unic in viata oricarui cuplu si determina schimbari importante precum si formarea unor noi deprinderi pentru care este nevoie de rabdare, bunadispozitie si ordine.

Momentul in care copilul este adus acasa de la maternitate coincide cu anumite modificari majore, exemplificate printr-un stres emotional crescut. Fiecare parinte isi pune diferite intrebari carora li se par ca nu le poate da un raspuns: "Sunt oare pregatit sa am grija de acest copil? Daca se sufoca sau se inneaca si nu voi sti ce sa fac? E atat de mic si fragil, daca i se intampla ceva?"

Sarcina in sine, nasterea si perioada postnatala, sunt caracterizate printr-o tensiune psihica marcata, datorata in principal schimbarilor hormonale specifice acestei perioade.

Toate aceste sentimente contradictorii nu trebuie sa ingrijoreze parintii deoarece dispar in timp odata cu acomodarea la noile schimbari din viata acestora. Instinctul matern primeaza in primele luni dupa nastere si creeaza o legatura puternica intre mama si copil.

Jocul a fost intotdeauna considerat principala activitate cu rol in dezvoltarea si educarea copilului, acesta are de asemenea si o componenta instructiva si confera copilului echilibrul si relaxarea necesara unei dezvoltari psihosomatice corespunzatoare.

In timp, parintii incep sa-si cunoasca foarte bine copilul, anxietatea legata de cresterea acestuia se diminueaza si este inlocuita cu un sentiment de siguranta care sta la baza interactiunii si comunicarii dintre parinti si copil.

Jocul este extrem de important in cresterea copilului si este o activitate elementara a vietii acestuia chiar din primele zile de viata. Un copil sanatos este interesat de tot ce se intampla in jurul lui. Nu se stie exact ce gandeste un copil la aceasta varsta, insa diferite studii medicale au aratat faptul ca informatiile percepute din mediul exterior sunt organizate si inmagazinate in diferite arii ale sistemului nervos.

Poate parea ciudat ca jocul are un rol atat de important in dezvoltarea normala a copilului, insa se stie ca acesta este crucial in dezvoltarea emotionala, sociala si cognitiva a acestuia. Jocul intareste de asemenea legatura emotionala dintre copil si parinti, face ca timpul petrecut impreuna cu acesta sa devina mult mai placut. Nu trebuie sa uitam urmatorul lucru, cu cat copilul dumneavoastra rade mai mult cu atat plange mai putin.

Cateva sfaturi pot fi utile parintilor neexperimentati in educatia copilului. Nu trebuie sa uitam ca "repetitia este mama invataturii", de aceea jocul implica multa rabdare si perseverenta.

Atentia copilului poate varia destul de mult, in functie de varsta acestuia de temperament si dispozitia de moment. De cele mai multe ori, copilul isi focalizeaza atentia si energia asupra unui anumit joc pentru aproximativ 20 de minute, insa in anumite cazuri, este necesra schimbarea acestuia cu un altul la un interval de 5-10 minute.

Copilul mic are nevoie de o mare diversitate a activitatilor pe care le desfasoara, acersta se plictiseste destul de repede de un anumit joc sau de o anumita jucarie, Este destul de usor sa ne dam seama cand copilul este interesat sau respectiv plictisit de un anumit joc, prin simpla observare a gesturilor sau a mimicii acestuia.

Interesul copilului pentru o anumita activitate sau pentru un anumit obiect este obiectivat printr-o atitudine pozitiva a acestuia (este extrem de atent si concentrat la ceea ce face, zambeste, rade, pare bine dispus). Din contra, dezinteresul copilului coincide cu o atitudine negativa, dezageabila (plange, devine agitat, plictisit).

Suprastimularea copilului, in special cea emotionala, este o caracteristica a varstei mici. Nu trebuie sa uitam ca la varste mici copilul trece destul de usor de la o stare emotionala la alta (instabilitatea emotionala este datorata in mare parte insuficientei maturari a centrilor nervosi, precum si a personalitatii in formare).

Plansul copilului nu trebuie sa descurajeze mama, care trebuie sa gaseasca de fiecare data solutia optima pentru binedispunerea acestuia. Secretul consta in variabilitate si anume in schimbarea jocului sau respectiv a jucarieie ori de cate ori este nevoie. Acestea difera de la o varsta la alta dar depind si de personalitatea si dispozitia de moment a copilului.

De cele mai multe ori anumite activitati mai putin energizante (privitul unor imagini, cantatul ingrijirea sau igiena corporala), calmeaza copilul. De asemenea mama nu trebuie sa forteze anumite activitati specifice pentru varsta corespunzatoare, pentru a nu creea un stres emotional suplimentar.

Fixarea tarzie a unor deprinderi sau activitati nu trebuie sa descurajeze parintii, unii copii necesita mai mult timp si exercitiu pentru fixarea anumitor informatii. O intarziere in dezvoltarea psihosomatica a copilului nu inseamna neaparat ca acesta are o problema, de cele mai multe ori fiind necesare mai multa rabdare si exercitiu in rezolvarea acestor deficiente.

Nu trebuie insa sa ignoram anumite aspecte care pot fi considerate patologice. De exemplu o intarziere accentuata a dezvoltarii psihosomatice corespunzatoare varstei respective, poate fi consecinta unei afectiuni neuro-psihosomatice subiacente. In aceste cazuri este necesar consultul medical de specialitate, care poate confirma sau respectiv infirma o anumita patologie.

Jocul in viata copilului tau


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum