Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hrana copilului in primul an de viata

"Ce poate sa manance copilul meu si ce nu poate?", este intrebarea pe care si-o pun toti parintii si care da cele mai multe dureri de cap.

Fiecare copil este diferit. Parintii inclina sa se lase influentati de ceea ce vad ca fac ceilalti copii si sa creada ca si micutii lor ar trebui sa faca la fel. Sa-i oferi copilului tau un bun start inseamna sa-l hranesti cu alimente nutritive, potrivite varstei.

O echipa de pediatri a stabilit ca intre 0-4 luni copilul trebuie sa consume doar lapte de la san sau lapte praf special conceput. Intre 4 si 8 luni, copilul poate consuma cereale din orez, imbogatite cu fier. Intre 6 si 8 luni puteti introduce in dieta copilului  fructe si legume. Intre 7 si 10 luni micutul poate consuma carne pasata. Intre 9 si 12 luni poate consuma hrana maruntita iar dupa implinirea varstei de un an poate consuma lapte de vaca.

Aceste recomandari nu sunt decat aproximative. Toti copiii sunt diferiti si fiecaruia ar trebui sa i se permita sa se dezvolte in ritmul propriu.

Intre 0 si 4 luni
Desi pediatrii recomanda alaptatul la san, laptele praf asigura la fel de bine necesarul de substante nutritive in primele 6 luni de viata ale copilului.

Copiii alaptati la san trebuie hraniti la fiecare 2 sau 3 ore si mananca pana cand se satura. In cazul celor care sunt hraniti la biberon cantitatea recomandata variaza intre 680g-1134g, de 6-8 ori pe zi. Cand alegeti un anumit tip de lapte aveti grija sa fie imbogatit cu fier.

Intre 4 si 8 luni majoritatea copiilor incepe sa consume cereale de orez, In aceasta perioada cerealele ar trebui sa suplimenteze nu sa inlocuiasca laptele. Cerealele sunt o buna sursa de fier, zinc si acid folic dar nu contin suficiente proteine, calciu sau grasimi.

La sase luni, rezervele de fier ale organismului unui copil sunt epuizate. Asta poate duce la anemie, ce poate impiedica dezvoltarea normala, atat fizica cat si psihica a unui copil. De-aceea medicii recomanda cereale imbogatite, in special daca alaptati la san, pentru ca laptele natural este mult mai sarac in fier.

Amestecati o singura lingurita de cereale cu 4-5 lingurite de lapte de la san, lapte praf sau apa si hraniti copilul cu acest amestec decat o data pe zi, pentru inceput, pentru a verifica daca micutul este alergic. Daca nu este nimic in neregula atunci ii veti putea da o jumatate de ceasca de cereale imbogatite, de doua, trei ori pe zi.


Ana Maria Paraschiv


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum