Giardia lamblia la bebelusi
Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !
Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.
Fetita mea are 5 luni este alaptata la san, la 3luni am aflat ca are giardia si eu la fel. Ce medicament am putea sa luam in conditia in care ea are o greutate de 6,250Kg si o dermatita foarte accentuata?
Giardia lamblia este cel mai obisnuit parazit intestinal patogen, fiind raspandit in toata lumea. Ca surse de raspandire au fost incriminate apa de la robinet, alimente si bauturi preparate cu apa contaminata, salata si alte legume contaminate.
Transmiterea fecal-orala (prin maini murdare) nu este de neglijat, cu atat mai mult cu cat de obicei s-a decelat prezenta parazitului la mai multi membrii ai familiei.
Simptomele apar de obicei dupa aproximativ 2 saptamani de la infectare: diareea urat mirositoare cu scaune apoase, explozive, distensie abdominala importanta, anorexie, greturi, varsaturi, dureri abdominale constituie tabloul clasic.
Acestea pot antrena in timp malabsorbtie intestinala si scadere ponderala, mai ales daca simptomatologia se intinde pe mai multe luni. In infectia cronica durerile abdominale pot lipsi, fiind prezenta doar senzatia de arsura substernala sau disconfort epigastric.
Destul de frecvent se insoteste de urticarie. Diagnosticul se stabileste in urma examenului coproparazitologic sau examenului din lichidul duodenal iar tratamentul se face cu medicamente antiparazitare (Tinidazol, Metronidazol, Furazolidon etc.).
Pentru a preveni reinfestarea se recomanda tratamentul tuturor membrilor familiei si masuri stricte de igiena.
In cazul fetitei dumneavoastra, presupun ca prezenta giardiei a fost stabilita de catre medic si in acest caz "probabil" vi s-a recomandat si un tratament.
Deoarece aceste preparate antiparazitare nu sunt lipsite de efecte adverse si cu atat mai mult cu cat este vorba despre un sugar, va sfatuiesc sa nu-i administrati alte tratamente, decat cele prescrise de catre medicul curant.
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum