Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Eczema atopica la sugar

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Baietelul meu de 4 luni are o eczema foarte serioasa si accentuata pe fata. Se intinde pe gat si spre piept si se pare ca nu se va opri aici. Pielea este foarte uscata si aspra, bebe plange mult ceea ce ii inrautateste starea. O are de vreo luna iar doctorii spun ca va trece in timp. Mi s-a dat OILATUM ADITIV ptr BAITA SI OILATUM CREMA PTR CORP. Vreau sa stiu ce imi recomandati sa folosesc pentru ca sunt disperata de chinul lui si nu pot sa il las asa.




Eczema atopica este o afectiune cutanata inflamatorie cronica, caracterizata prin: eritem, papule, vezicule, edeme, exsudatie (zemuire), cruste si prurit intens. De obicei debuteaza in primele luni de viata („eczema infantila”) dar poate aparea la orice varsta.

Etiologia este multifactoriala, determinata de actiunea unor factor de mediu care actioneaza paralel cu o predispozitie genetica. Apare de obicei la copii cu predispozitie genetica pentru boli alergice, mecanismul producerii leziunilor tisulare fiind alergic, mediat de catre IgE si alte mecanisme imune.

Multi copii afectati au antecedente familiale de boala alergica si majoritatea au eozinofilie si nivele IgE crescute.

Leziunile sunt agravate de unele alimente sau alergene si ameliorate prin evitarea acestora. De multe ori insa alergenul specific este greu de identificat. Exista si factori neimuni care intervin in agravarea si intretinerea leziunilor: modificarile de temperatura, transpiratia, contactul cu detergenti si sapunuri iritante, infectiile locale sau sistemice, frictionarea sau gratarea pielii.

Clinic, boala debuteaza sub forma unor placarde eritematoase (zone rosii) pe care se formeaza papule si vezicule mici; ulterior pielea se fisureaza, zemuieste si formeaza cruste; unele forme mai usoare pot fi uscate si scuamoase. Pruritul este intens, provocand gratare (scarpinare) ceea ce predispune la suprainfectii bacteriene si micotice.

Evolutia este cu perioade de exacerbari si remisiuni, putand evolua in 3 faze:

  • eczema infantila: debuteaza la 2-3 luni cu evolutie pana la 2 ani, dupa care urmeaza o remisiune; incepe la obraji, scalp si se extinde ulterior si la restul fetei, gat, maini, suprafetele de extensie ale extremitatilor, cu prurit intens si tendinta la suprainfectare
  • eczema flexurala: la 3-5 ani, afectand fata anterioara a antebratului pe marginea cubitala, regiunea poplitee (genunchi), gat, fata dorsala a mainilor si uneori picioarele; poate evolua cu hiperpigmentare si descuamare; poate dura pana la adolescenta
  • eczema adolescentului: apare in adolescenta la jumatate dintre cei care au prezentat anterior eczema atopica.

    Astfel evolutia naturala a bolii este imprevizibila: poate fi cu disparitia spontana catre varsta de 3 ani a eczemei infantile sau persistenta ei indefinita, evoluand spre eczema flexurala si eczema adolescentului.

    Diagnosticul se stabileste pe baza examenului clinic (aspectul si distributia leziunilor intens pruriginoase), antecedentele familiale si/sau personale de boli alergice, nivele de IgE crescute si eventual teste cutanate pozitive la unele alergene.

    Este necesara diferentierea de alte afectiuni care pot determina leziuni asemanatoare: dermatita seboreica a sugarului, eritrodermia atopica, boala Ritter, dermatita de contact, candidoza cutanata etc.

    Tratamentul eczemei atopice are in vedere:

  • evitarea iritantelor tegumentare: detergenti, sapunuri, tesaturi rugoase de lana sau alte materiale sintetice, umezeala locala, contactul cu urina
  • mentinerea tegumentelor curate si hidratate; evitarea spalarii frecvente si utilizarea excesiva a sapunurilor; in apa de baie se vor folosi produse emoliente; dupa baie pielea va fi bine clatita pentru a inlatura resturile de sapun sau sampon
  • unghiile copilului vor fi taiate frecvent pentru a limita leziunile prin grataj
  • de la caz la caz,  se pot indica antihistaminice si tratamente locale cu diverse preparate cu actiune antiinflamatorie, iar in caz de suprainfectie se pot indica antibiotice sau antifungice.

    Daca in acest caz este vorba sau nu despre eczema atopica – numai un medic dermatolog si/sau un specialist alergolog pot stabili (nu ati precizat ce specialitate au acesti „doctori” care au consultat baietelul); daca nu ati consultat inca astfel de specialisti, va sfatuiesc sa o faceti si sa nu incercati alte tratamente sau creme inafara celor recomandate de catre medicii specialisti, deoarece efectul poate fi agravarea leziunilor.


    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum