Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dezvoltarea normala a sugarului

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am un baietel de 8 luni. La nastere a avut 4 kg, 53 cm ,PT=35cm, PC=36cm iar acum are 10 kg,77 cm, PT=47cm, PC=43,5cm. S-a dezvoltat normal pana acum? Ar trebui sa ma ingrijoreze valoarea mai mica a perimetrului cranian? La nastere a avut fontanela destul de mica, aprope un cm si de la 6 luni se mai simte foarte putin. I-am dat pana acum cate o picatura de vigantol zilnic. Daca este ceva in neregula ce trebuie sa fac?




Un copil de sex masculin, la varsta de 8 luni, ar trebui sa aiba ca indici antropometrici, daca tinem cont de valorile date in diverse tabele care apreciaza dezvoltarea fizica a copiilor, urmatoarele valori:

  • greutatea corporala: 8,82kg + o,79, adica intre 8 si 9,6 kg sau greutatea la nastere + 5 kg, adica in acest caz 9 kg
  • talia: 71,26+2,71, adica intre 68 si 74 cm
  • perimetrul toracic: 45,69 + 1,86, adica intre 43,8 si 47,5 cm
  • perimetrul cranian: 44,62 + 1,44, adica intre 43 si 46 cm.

    Desigur ca acestea sunt niste valori medii, care nu trebuie interpretate in sens absolut; aprecierea dezvoltarii unui copil trebuie sa se faca individual pentru fiecare copil, tinand cont de ritmul propriu de dezvoltare, de zestrea genetica (constitutia parintilor) si de starea de sanatate a copilului.

    Apreciind numai acesti indici furnizati de dumneavoastra, toti parametrii se incadreaza in aceste limite considerate „normale”; de asemenea fontanela anterioara se inchide dupa varsta de 6 luni (cu mari variatii intre 6-24 luni), asadar aceste date nu sugereaza ca ar fi ceva "in neregula".

    Deoarece la nastere exista o disproportie intre cap si restul corpului, capul fiind mult mai mare decat restul corpului, cu timpul pe masura ce copilul creste, trunchiul si membrele cresc mai repede astfel incat aceasta disproportie scade; de aceea perimetrul cranian nu creste foarte mult in comparatie cu restul parametrilor fizici.

    Insa, daca din diverse motive suspicionati o dezvoltare necorespunzatoare a copilului dumneavoastra, adresati-va pentru un consult la un medic pediatru.


    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
    Detalii specialist



    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum