Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dezvoltarea fizica

Cresterea in greutate este tot mai inceata. Intre 8 si 12 luni cresterea saptamanala este de 60-85 g, rezultand o medie lunara de 250-300 g.

Este suficienta o cantarire bilunara sau chiar lunara. Cantarele noastre pentru sugari inregistreaza greutatea pana la maximum 9 kg. Curba greutatii sugarului nu se potriveste totdeauna cu curba din diagramele cu crestere medie a "sugarului normal". O cifra cu cateva sute de grame mai putin decat "cifra normala", la un sugar mare, nu trebuie categorisita ca "distrofie" sau "malnutritie".

Greutatea sugarului este un parametru care trebuie apreciat in contextul altor criterii de apreciere a starii de sanatate: lungime, imbolnaviri, dezvoltarea psihomotorie, contact social, comportament emotional etc.

Sugarii cu greutate prea mare. Unii sugari au tendinta de a se ingrasa excesiv, cu mult peste "media" scrisa in diferite carti. Nu se poate vorbi despre obezitate daca un sugar este rotunjor, dar cu lungime mai mare, cu "tonus" muscular bun, armonic format. Cei mai multi arata asa in primul an de viata; apoi "slabesc" si se lungesc cand incep sa se miste mai mult. Greutatea sugarului nu depinde numai de varsta, ci si de tipul constitutional, de lungime si de alimentatie (cantitate, calitate). Ca si adultul, si copilul mai mare, sugarul nu trebuie sa fie prea gras. Grasimea nu confera o stare de sanatate mai buna; dimpotriva, sugarii grasi, pastosi se îmbolnavesc mai usor, au o rezistenta mai scazuta la infectii si fac forme mai grave de boli.

Cei mai multi oameni (adulti si copii) au un plus de greutate pentru ca mananca mai mult decat necesita organismul. Daca toti membrii unei familii sunt obezi, aceasta se datoreste de cele mai multe ori unor obiceiuri culinare gresite, unui aport excesiv de calorii.

Daca un sugar are un plus de greutate, medicul este singurul care decide daca trebuie sa slabeasca putin, dand indicatii amanuntite de regim. Mama nu va pune un copil la "cura" de slabire din proprie initiativa. La astfel de sugari se vor evita fainoasele, dulciurile, untul, sarea. Gustarile vor fi constituite din fructe.

Cresterea in lungime intre 6 si 12 luni este de 6 - 10 cm. Masurarea lungimii sugarului se va face si cu ajutorul medicului sau asistentei de ocrotire, deoarece
imobilizarea si intinderea sugarului pe o masa ca si utilizarea panglicii metrice implica de multe ori erori de tehnica si interpretare.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum