Colicile la bebelusi
Aproximativ 20% din bebelusi fac colici, o perioada de plans necontrolat si la un copil aparent sanatos. Un bebelus cu colici plange pentru mai mult de 3 ore pe zi, pe o perioada de mai mult de 3 zile pe saptamana.
Apare cu frecventa egala printre copiii nascuti prematur sau la termen, indiferent de sex.
Este greu de spus cine suporta mai greu colicile, bebelusul sau parintele. Copilul este evident in distress, inconfortabil, dar parintele poate fi la fel de deranjat — ascultand un copil cum plange timp de cateva ore te poate aduce la disperare.
Cum imi dau seama daca bebelusul are colici?
Toti copilasii plang din cand in cand, de fapt, un bebelus sanatos plange cam doua ore jumate pe zi, dar pe langa plansul persistent, un bebelus cu colici este evident intr-o stare proasta.
Colicile au loc de obicei intre ora 6 seara si miezul noptii, insa nu este o perioada fixa cand apare. Seara durerea creste in intensitate.
De ce fac bebelusii colici?
Cercetatorii incearca sa stabileasca motivul de ani de zile. Se banuieste o imaturitate a sistemului digestiv. Altii dau vina pe sistemul nervos, care se presupune a se tensiona.
O teorie afirma ca bebelusul este prea stimulat, iar colica este doar un mod de a-l determina sa inceteze orice activitate pentru a dormi. Copiii expusi fumului de tigara sunt predispusi la colici.
Cat de grave sunt colicile?
Colicile nu reprezinta o afectiune grava, este insa bine sa te sfatuiesti cu medicul pediatru in privinta sanatatii bebelusului tau.
Cateodata laptele matern poate fi o cauza a colicilor din cauza unor alimente din dieta mamicii. Unele mame au descoperit ca daca nu mai consuma lapte, sau alte produse lactate, problema dispare.
Alti bebelusi par sa fie deranjati daca mama consuma mancaruri picante, produse din grau, sau anumite vegetale.
Testeaza-ti copilul si vezi cum reactioneaza la scoaterea unor produse din alimentatia ta.
Plansul excesiv va dauna copilului meu?
In realitate, este mai dureros pentru parintii care trebuie sa indure plansetele celui mic. Bebelusii cu colici nu inceteaza sa ia in greutate, ba din contra, sunt bebelusi infometati.
Unele studii au aratat ca bebelusii cu colici au ajuns sa fie mai inovatori in rezolvarea problemelor decat restul.
Delia Negrea
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum