Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Aparitia dintilor: Ce se intampla? Ce ajuta?

Aparitia primilor dinti este o etapa pentru toti copiii. Totusi, felul in care reactioneaza in aceasta perioada variaza enorm de la un copil la altul punandu-i in dificultate chiar si pe cei mai echilibrati dintre parinti.


Iata cateva probleme frecvente care apar in aceasta perioada neconfortabila, de tranzitie, cu care trebuie sa fii in tema ca sa il ajuti pe micut:

1. La majoritatea bebelusilor, cei doi dinti din fata, de jos ies la aproximativ 6 luni. Insa, dintii copiilor, nu apar intotdeauna intr-o ordine prestabilita. Cei doi dinti sunt, de obicei, urmati de cei din fata, de sus care apar peste aproximativ o luna.

In continuare, va aparea cate un dinte in mijlocul fiecarei parti de jos, acestia doi fiind urmati de echivalentii lor de sus. Majoritatea bebelusilor au 8 dinti pana la varsta de un an.

2. Scurgerea salivei este o problema cu care se confrunta bebelusii atunci cand le apar dintii deoarece nu sunt obisnuiti cu iritatia produsa de dinti si corpul lor produce mai multa saliva decat de obicei.

Desi curgerea salivei ia din sarmul bebelusului tau, exista un aspect caruia trebuie sa ii acorzi mai multa atentie. Umezeala excesiva a pielii poate cauza iritatii si crapaturi ale pielii fetei.

Unii parinti aplica o crema emolianta cu efect slab ca sa creeze o bariera protectoare. O alta cale de a-l ajuta pe micut este sa ii stergi saliva cu o carpa din bumbac moale care nu irita pielea bebelusului.

3. Daca un bebelus da semne de boala in momentul aparitiei dintilor, atunci aceasta perioada de tranzitie nu este cauza. Este o simpla coincidenta faptul ca dintii incep sa apara la 6 luni, exact in aceeasi perioada in care imunitatea pe care copilul o primeste de la mama incepe sa scada si trebuie sa se apere singur impotriva microbilor care cauzeaza boli minore.

In plus, cand copiii se trag de ureche, parintii pun acest gest pe seama disconfortului provocat de iesirea dintilor. Dar primul lucru la care trebuie sa te gandesti atunci cand se trage de ureche este ca ar putea avea o infectie a urechii. Nu pune diversele simptome pe seama iesirii dintilor fara sa ceri parerea medicului care poate sa se pronunte.

4. Primii dinti trebuie ingrijiti foarte bine. De fapt, majoritatea expertilor le recomanda parintilor sa inceapa curatirea dintilor bebelusului chiar inainte ca acestia sa apara. Daca ii stergi gingiile bebelusului tau cu o carpa uda, vei indeparta bacteriile de la suprafata care pot cauza placa dentara.

De indata ce primii dinti apar, schimba carpa uda cu o periuta de dinti moale pe care sa o folosesti atat pentru dinti cat si pentru gingii. Cand bebelusul tau implineste un an, poti sa adaugi o pasta de dinti cu fluorura. Medicii recomanda sa il duci pe micut la primul control stomatologic inainte de varsta de un an ca sa te asiguri ca dintii lui ies normal.

Alina Sica
Redactor Copilul.ro


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum