Alimentatia
La un an (si nu mai inainte) se pot da o mare parte din mancarurile ce se gatesc pentru fratii mai mari. Atata timp cat primeste zilnic legume, fructe, carne si lapte, se poate tine seama de preferintele copilului. Bineinteles ca se va intocmi un mediu echilibrat.
Majoritatea copiilor prefera o alimentatie simpla, bine pregatita, necondimentata in multe carti se recomanda sa se renunte la biberon.
In realitate, marea majoritate a copiilor chiar si dupa varsta de un an prefera sa primeasca laptele (cu sau fara adaosuri) cu biberonul. Dimineata se da lapte simplu, iar seara imbogaţit cu faina de fructe sau cereale. Unii parinţi prefera sa dea inca lapte parţial-adaptat (Milumil 2 sau 3, Humana 2, Nutrilon plus, Beba, Nan etc.). Organismul copilului de un an este insa maturat sa primeasca lapte praf integral sau lapte de vaca de buna calitate.
- La masa de pranz potrivit traditiei culinare romanesti, multe mame dau mai intai copilului supa sau ciorba cu multe zarzavaturi si apoi piureul cu carne. Daca se tine mult si la supa, se va incepe cu piureul cu carne si "supa" va fi "felul al doilea".
Pireul este de preferat din cartofi sau morcovi cu unt. Se pot da si alte zarzavaturi (dovlecei, conopida, sfecla, albituri etc). Se prefera carnea "rosie" de vitel sau manzat. Se poate da si carne de vaca, peste slab; oul se poate da si ca ochi sau chiar omleta.
Ca variatie se poate da mamaliguţa cu branza de vaci sau iaurt, ciulama, pilaf, paste fainoase fine. Se poate da si brsnza topita. Masa se poate incheia cu compot, suc de fructe sau o prajitura de casa. - La gustarea de la ora 10 nimic sau numai fructe
- La gustarea de dupa-amiaza : iaurt, branza de vaci sau branza topita, fructe strivite (mere, banane, piersici etc) simple sau cu biscuiti si branza de vaci. Mamele care au timp pot da creme, budinci, prajiturele de casa etc.
- Alimente interzise Nu se dau copilului cafea naturala, ceai rusesc concentrat, mancaruri condimentate, salamuri afumate, slanina, peste afumat, bauturi alcoolice, muraturi.
De asemenea nu sunt indicate leguminoasele uscate (lintea, fasolea, mazarea), varza acra. - Excesul de sareIn mod fiziologic sugarul si copilul mic nu au nevoie de "sararea" mancarii. Excesul de sare favorizeaza aparitia hipertensiunii la adult. In unele ţari (S.U.A., Anglia, Tarile Scandinave. Germania) este interzis adaosul de sare la fabricarea conservelor pentru copiii mici.
- Sandvisurile la 11-12 luni. Sugarilor care au invatat sa mestece bine, li se poale da dimineaţa, la masa cu lapte, o tartina cu unt sau cu o pasta moale de fructe (macese, mere, gutui).
Este important sa li se dea paine proaspata, alba, taiata in felii subtiri. Spre sfarsitul lunii a Xll-a, se incearca si painea neagra. Pe paine se poate da, pe langa unt, branza de vaca, branza topita, partea slaba din sunca presata, parizer de buna calitate,crenwursti. De acum inainte, unii copii prefera variatia in alimentatie. - Excesul de dulciuri trebuie evitat. Adaosul de zahar nu mai este obligatoriu la laptele de vaca. Dulciurile şi prajiturile se vor da numai dupa mese, nu intre mese. La masa de seara este bine sa nu se dea deloc dulciuri.
Excesul de dulciuri (zahar, miere, dulceata, bomboane, gemuri, prajituri) au un rol incontestabil in aparitia cariilor dentare.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum