Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimentatia

Nu exista o regula stricta in ce priveste orarul meselor. Fiecare sugar isi are ritmul si nevoile sale alimentare. Rolul mamei si este de a le dezvalui si de a adapta regimul. La 4-6 saptamani, cei mai multi dintre sugari s-au obisnuit cu orarul de 6 mese pe zi. Sugarul alaptat isi creste treptat cantitatea de supt (la o masa), sugand mai mult si mai viguros. Multi sugari nu au inca un orar regulat al meselor. Intervalele dintre mese nu sunt in mod obligatoriu perfect egale, dar ar trebui sa apara o oarecare regularitate in ceea ce priveste orele de supt, cel putin dupa 5-6 saptamani.

In cea de-a doua luna de viata majoritatea sugarilor trebuie sa fie alaptati noaptea. La 6-8 saptamani cei mai multi sugari nu se mai trezesc noaptea pentru a manca. O parte dintre ei renunta mai intai la masa de la ora 23-24 si apoi la masa de la ora 2. Renuntarea la masa de noapte.

Cei mai multi sugari renunta singuri la masa de noapte. Mama va avea grija ca ultima masa de seara sa fie substantiala. Daca este hranit la san i se va da sa suga din ambii sani. Daca la aceasta masa sugarul ar putea manca mai mult,  medicul va stabili daca este utila o completare.

In luna a 2-a, ratia de lapte pentru 24 de ore este de 150-175 ml/kg/zi, respectiv 650-800 ml, deci 130-160 ml/ masa, daca se dau 5 mese si 110-140 ml/masa, daca se dau 6 mese.

Ratiile mentionate sunt doar orientative, mama nu va incerca sa le impuna, deoarece sugarul stabileste singur cantitatea de lapte de care are nevoie.

Mama care isi alapteaza sugarul stie daca sugarul nu a primit suficient lapte de la san. Aceasta se intampla in general la mesele 3 si 4, cand mama nu are suficient lapte datorita solicitarilor la care a fost supusa in timpul diminetii. In acest caz sugarul va primi o completare.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum