Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Un loc foarte delicat

Un loc foarte delicat

"Ca o piersica", spunem uitandu-ne la pielea catifelata a copilului. Ea necesita insa, multa atentie si o ingrijire speciala. Pielea bebelusului este foarte sensibila, mult mai subtire decat cea  a adultului si reactioneaza vehement la actiunea excitantilor externi. Glandele sebacee inca nu functioneaza la intreaga capacitate, din care cauza pielea este vitregita de stratul de grasime care apara organismul de actiunea bacteriilor. Inn decursul primului an de viata glandele isi vor intensifica activitatea si multe dintre neplaceri vor disparea. Apararea cutanata este deficitara la nou-nascut din urmatoarele motive: patura cornoasa este foarte subtire, pH-ul aproape neutru, secretia sudorala redusa.

Asadar, pielea copilului, in special cea din zona funduletului, este deocamdata foarte uscata, ceea ce o face lipsita de aparare. Daca nu l-ati spalat bine dupa scaune sau mictiuni, l-ati imbracat prea gros si micutul a transpirat veti observa aparitia unor pete rosietice, dar si faptul ca bebelusul devine agitat.

Mai mult aer!
Pentru ca pielea micutului sa nu aiba de suferit, trebuie sa urmariti in principal respectarea a doua conditii: - funduletul trebuie sa fie in permanenta uscat si curat. In acest scop:

  • schimbati-i cat mai des scutecele. In cazul nou-nascutilor este necesar s-o faceti de 7 - 8 ori pe zi, in cazul copilasilor mai mari, de 5 ori pe zi. Alegeti scutecele in functie de greutatea si sexul copilului. Nu cumparati scutece mai mari!

  • Faceti-i cat mai des bai de aer, lasand funduletul "sa se aeriseasca". Vara, ce-i drept, problema se rezolva de la sine, dar cand afara este rece aveti grija ca in camera copilului, atunci cand il lasati dezbracat, sa fie suficient de cald. Temperatura optima in incapere este de 22 - 24°C. Evitati expunerea micutului la curentii de aer.

  • Spalati bine zonele sensibile cu apa calda dupa fiecare scaun, dupa care tamponati-le usor cu un prosop moale din bumbac sau unul de hartie absorbanta. Atentie: nu-i frictionati pielea, caci o veti irita! Daca in acest timp vi se pare ca ii provo-cati micutului senzatii neplacute, pentru a-i usca pielea puteti recurge la ajuto-rul unui uscator de par. Atentie insa, verificati mereu temperatura aerului, pentru a nu-i provoca vreo arsura! In timpul unei asemenea proceduri, baieteii trebuie asezati cu fata in sus!

  • In scopul ingrijirii pielii copilului folositi preparatele speciale pentru copii, disponibile in farmacii, deoarece lotiunile si cremele pentru copii difera mult de cele pentru adulti. Cititi cu atentie etichetele, verificati termenul de valabilitate! Nu cumparati produse cosmetice pentru copii de pe tarabele din piete! Dupa ce ati inceput o noua cutie cu crema, urmariti cu atentie timp de cateva zile daca nu cumva ii provoaca reactii alergice. Dar au si aparut problemele?


    Sursa: Revista Ioana Copilul meu, nr 11/2005


    Vezi numarul din Aprilie 2006 al Revistei Ioana Copilul meu


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum