Clickmed
programare rapida la medic

Somnul in primele 3 luni de viata

Somnul in primele 3 luni de viata

Nou-nascutii dorm mult – aproximativ 17-18 ore in primele cateva saptamani si 15 ore pe zi la 3 luni. Totusi, ei nu dorm aproape niciodata mai mult de 3-4 ore o data, nici in timpul zilei, nici in timpul noptii.

Traducere: Nici tu nu vei dormi fara sa fii intrerupta. Noaptea, va trebui sa te trezesti ca sa il hranesti si ca sa il schimbi; in timpul zilei va veti si juca impreuna.

Multi parinti se tem in primele luni ca bebelusul lor ar putea sa moara in patut. Specialistii recomanda ca bebelusul sa doarma intr-un patut aproape de cel al parintilor in primele 6 luni. Alte recomandari includ:

  •   Bebelusul trebuie sa doarma pe spate, nu pe burta sau pe o parte;
  •   Aseaza-l cu picioarele la capatul patutului in asa fel incat sa nu poata sa se dea in jos si sa intre sub patura;
  •   Temperatura camerei copilului trebuie sa aiba o temperatura de aproximativ 18 grade Celsius;
  •   Foloseste un cearsaf si paturi cu tesut celular mai degraba decat o pilota;
  •   Asigura-te ca bebelusul nu este nici prea rece nici prea cald punand mana pe stomacul lui: daca este prea fierbinte, indeparteaza patura, daca este prea rece, mai pune una. Nu te ghida dupa temperatura mainilor si picioarelor lui, pentru ca este normal sa fie reci.

    In timp ce unii copii dorm toata noaptea incepand cu a 8-a saptamana, multi copii nu ajung la acest moment important pana la 5 sau 6 luni sau chiar mai tarziu.

    Daca scopul tau este sa il determini sa doarma noaptea fara intrerupere, poti sa il ajuti sa se intample mai devreme acest lucru facandu-i un program de somn de la inceput.

    Cum sa il obisnuiesti cu un program de somn

    La aceasta varsta, poti sa faci multe lucruri pentru a-l ajuta pe copilul tau sa isi formeze un program de somn:

    Invata sa identifici semnele ca este obosit.

    In primele 6 pana la 8 saptamani, copilul tau nu va fi capabil sa stea treaz mai mult de 2 ore consecutiv. Daca astepti mai mult de atat ca sa il adormi, va fi foarte obosit si nu va putea sa adoarma foarte usor.

    Trebuie sa observi cand este obosit: daca se freaca la ochi, se trage de ureche sau dezvolta cercuri estompate sub ochi. Daca identifici aceste semne dar si altele cum ar fi somnolenta, incearca sa il asezi in patutul lui.

    In curand vei dezvolta un al saselea simt in ceea ce priveste ritmul copilului tau si vei stii instinctiv cand este gata de somn.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum