Relaxarea mamei si eliberarea laptelui
Starea dumneavoastra de spirit are influenta asupra usurintei cu care sanul elibereaza laptele. Grijile si tensiunea psihica impieteaza asupra scurgerii laptelui, deci incercati sa va eliberati de ele inainte de a incepe alaptarea. Respiarati adanc de cateva ori, relaxati-va umerii si stati culcata aproximativ un sfert de ora inaintea orei la care se trezeste copilul si faceti ceva care va relaxeaza.
Dupa cateva saptamani de alaptare la san, puteti resimti o senzatie distincta ca laptele "vine" sau "se scurge" la ora la care obisnuiti sa-i dati copilului sa suga. S-ar putea ca laptele sa se scurga din sani chiar si numai daca auzi bebelusul plangand in camera alaturata. Aceasta arata cat de stransa este legatura intre sentimentele dumneavoastra, pe de o parte, si formarea si eliberarea laptelui, pe de alta. Nu toate mamele care alapteaza la san resimt insa senzatia de "venire" a laptelui.
Indiferent de pozitia pe care o alegeti aigurati-va ca sugarul a prins corect sanul. Prinderea incorecta cu gura a mamelonului si areolei reprezinta cea mai frecventa cauza de inflamatie a acestora. Prinderea corecta a sanului se realizeaza atunci cand in gura sugarului intra si o parte a areolei mamare (zona pigmentata din jurul mamelonului). Mama isi poate ajuta bebelusul sa-si gaseasca o pozitie confortabila pentru un supt eficient ghidand capul copilului cu o mana si introducand mamelonul si areola mamara in gura acestuia cu ajutorul celeilalte maini.
Unele mame prefera, chiar incepand din maternitate sa alapteze la san in pozitie sezand. Cel mai comod pentru majoritatea mamelor este sa tina sugarul in brate ca si cum l-ar legana. Asezati copilul cu capul in unghiul format de bratul si antebratul dumneavoastra, cu fata spre san, avand spatele sprijinit de antebrat. Puteti sa-i sustineti fesele sau coapsele cu mana. Fata, pieptul, burta si genunchii bebelusului trebuie sa fie indreptate spre corpul dumneavoastra. Punand o perna sub el si una sub cotul dumneavoastra puteti obtine un sprijin corespunzator. Cu cealalta mana sustineti-va sanul, plasand degetul mare (policele) deasupra acestuia si celalalte patru sub el, avand grija ca toate degetele sa se afle la distanta de areola (suprafata circulara intens pigmentata din jurul mamelonului). Atingeti cu delicatete cu mamelonul buza de jos a sugarului pana ce acesta deschide larg gura (aveti rabdare, ii trebuie uneori cateva minute pana s-o faca). Cand bebelusul are gura larg deschisa aduceti-l la san astfel incat buzele sa cuprinda mamelonul, iar gingiile sale sa se afle mult in spatele acestuia, areola aflandu-se in mare parte, sau chiar in intregme in gura sa (astfel realizati "punerea la san a sugarului"). Nasul sugarului va va atinge sanul, dar, de regula, nu este necesar sa-i corectati pozitia capului pentru a putea respira, cu exceptia situatiei in care-l auziti "sforaind" in timp ce incearca sa suga. Daca vi se pare ca nu poate respitra prea bine, indoiti usor antebratul tragand mai aproape funduletul sugarului sau ridicati-va putin sanul cu degetele aflate sub el. Astfel ii creati suficient spatiu petru a respira, nasul sau nemaifiind astupat de san.
Daca preferati sa alaptati stand pe o parte, sau daca aceasta pozitie va este mai confortabila datorita interventiei chirurgicale suferite la nastere (perineorafie), rugati pe cineva sa va ajute sa va puneti o perna care sa va sustina spatele si una intre picioare. Sugarul trebuie sa stea si el pe o parte cu fata la dumneavoastra. S-ar putea sa fie nevoie sa faceti mai multe incercari, cu sau fara perna sub bebelus sau sub capul si umerii dumneavoastra, astfel incat mameolnul sa se afle la o inaltime diferita pentru sugar.Sa presupunem ca stati pe partea stanga: inconjurati bebelusul cu mana stanga ca si cum ati vrea sa-l luati in brate pentru a-l legana si apoi puneti-i la san in modul descris mai sus.
O alta pozitie este cea denumita "de rugbi" pe care o puteti folosi daca ati nascut prin operatie cezariana, daca sugarul este foarte mic sau pur si simplu ca variatie. Asezati-va intr-un scaun comod (multe mame prefera un balansoar) sau in pat sprijinita cu mai multe perne care sa va mentina in pozitie sezand. Sprijiniti-va bratul pe o perna si prindeti trunchiul si picioarele sugarului sub brat, intre corpul si cotul dumneavoastra, astfel incat sa-i sustineti capul cau palma, iar picioarele sa-i fie indreptate perpendicular spre spatarul scaunului sau spre pernele pe care v-ati asezat. Dupa aceea, puneti bebelusul la san folosind metoda prezentata la san.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum