Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Hernia ombilicala si hidrocelul la nou nascut

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Am un baietel in varsta de 5 saptamini, s-a nascut la 37-38 de saptamani cu o greutate de 3800 de gr. La nastere mi s-a spus ca are dehiscenta dreptilor abdominali, hidrocel stang si ulterior am vazut ca are si o hernie ombilicala. Aceste probleme se pot corecta singure in timp sau trebuie abordate chirurgical?




Aceste patologii sunt rezultatul dezvoltarii incomplete a unor structuri embrionare. Nu intodeauna necesita corectie chirurgicala, ele putandu-se rezolva spontan pana la o anumita varsta.

Hernia ombilicala, aparuta ca urmare a unui defect de inchidere a inelului imbilical, prin care in conditiile cresterii presiunii abdominale, organele herniaza prin acest defect, formand o formatiune psudotumorala in zona ombilicului.

Aceasta poate avea dimensiuni variabile, volumul crescand in ortostatism (pozitia in picioare), cand copilul plange, tuseste, la defecatie si scazand in pozitia culcat.

Tegumentele care o acopera sunt de aspect nromal si nu este dureroasa. In general se vindeca spontan pana la varsta de 3-4 ani.

Ca atitudine, daca nu se vindeca pana la aceasta varsta (la fete pana la 2-3 ani) se poate corecta chirurgical; aceasta corectie chirurgicala este mai importanta in special la fetite, deoarece daca nu se vindeca la maturitate, cu ocazia sarcinilor sau nasterilor se poate complica cu strangulare.

Hidrocelul - o formatiune chistica cu continut lichidian, situata in jurul testiculului, neteda, elastica, destinde scrotul si isi modifica in general dimsniunile: creste spre seara si in conditii de crestere a presiunii abdominale (plans, tuse, defecatie).
De obicei se remite spontan pana la varsta de1 an; in caz contrar se corecteaza chirurgical.

Asadar, este suficienta o evaluare periodica la medicul pediatru/chirurg pediatru, pentru a verifica daca aceste patologii au tendinta sa se remita spontan si pentru a stabili impreuna cu acesta momentul optim si daca este necesara corectia chirurgicala.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum