Forma capului la nou-nascuti
Multi nou-nascuti au capul putin deformat intr-o parte. Uneori, acest lucru se datoreaza faptului ca inca dinainte de a se naste, capul copilului este modelat inegal. In alte cazuri, forma capului este afectata de pozitionarea lui pe o singura parte, in special atunci cand doarme. Desi forma capului copilului tau se va modela cel mai probabil de la sine, este bine sa variezi pozitiile in care el doarme.
Cum afecteaza pozitia forma capului
Vei observa in crestetul capului bebelusului doua zone mai sensibile unde oasele craniene nu s-au unit inca. Acestea exista pentru a permite capului bebelusului sa iasa in momentul nasterii. Sunt favorabile, de asemenea, si dezvoltarii rapide a creierului in primele 12, pana la 18 luni de viata.
Flexibilitatea craniului este un avantaj biologic menit sa ajute copiii sa supravietuiasca si sa se dezvolte. Dar din cauza acestei flexibilitati a capului, prea mult timp petrecut intr-o singura pozitie poate duce in timp la o forma nu tocmai regulata a capului.
Aceasta este de cele mai multe ori sesizabila atunci cand privesti capul copilului tau de sus in jos. Din acest unghi, partea din spate a capului poate parea mai turtita intr-o parte decat in cealalta.
Maxilarul ar putea fi mai proeminent in partea mai turtita a capului, iar urechea poate arata putin iesita in afara.
Ce poti face
Deformarea capului datorita pozitiei este intalnita mai ales la copiii care stau in patut cu fata in sus, in scaunele pentru masina sau in scaunele speciale pentru copii.
Desi aceasta este cea mai sigura pozitie pentru somn, sunt destul de multe variante la care poti apela pentru a evita modelarea gresita a capului celui mic.
• Lasa-l sa doarma in continuare cu fata in sus, dar alterneaza directia in care are capul. Daca doarme in patut, il poti aseza intr-o zi cu capul rezemat de partea dreapta a patutului si in alta rezemat de partea stanga. Chiar si in scaunul pentru masina, aseaza-l in pozitii diferite sau foloseste mai multe modele de scaune.
• Tine-l in brate cat mai mult timp atunci cand nu doarme, astfel vei evita presiunea asupra capului din momentele cand bebe sta in pat sau in scaunul pentru copiii.
• Sub supravegherea ta atenta, aseaza-ti bebelusul cu fata in jos. Asigura-te inainte de asta ca suprafata pe care il asezi este una mai tare si nu il lasa nesupravegheat.
• Daca bebe s-a obisnuit si ii place sa stea intr-o singura pozitie, il poti aseza in asa fel incat sa trebuiasca sa intoarca capul pentru a se uita la tine sau pentru a urmari zgomotele din camera. Pentru asta poti chiar sa muti patutul din cand in cand sau, mai usor, sa muti jucariile care il atrag.
• Alaptatul incurajeaza asezarea bebelusului pe ambele parti, acesta fiind un factor important pentru modelarea capului. Acelasi lucru poate fi facut si in cazul in care bebelusul este hranit cu biberonul. Incearca sa alternezi de fiecare data bratul pe care il tii.
Coiful si forma capului
Schimbarea pozitiei capului este de obicei suficienta pentru a preveni si a trata deformarea gresita a craniului.
Daca forma capului bebelusului tau nu ajunge la normalitate in cateva luni, doctorul iti poate prescrie o bentita speciala sau un coif care sa ajute la modelarea capului. Acestea functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra craniului.
Intre 4 si 12 luni, bentitele si coifurile sunt cele mai eficiente dispozitive, craniul fiind inca maleabil. In timpul tratamentului, acestea trebuiesc purtate in permanenta, cu pauze doar pentru a curata coiful si pielea capului.
Cauze mai serioase ale deformarii craniene
Destul de rar, se intampla ca doua sau mai multe dintre oasele care intregesc craniul sa se uneasca inainte de vreme. De aceea, atunci cand creierul se dezvolta, el impinge in alte parti ale capului care sunt inca maleabile, cauzand deformarea.
Aceasta afectiune, numita craniosinostoza, este de obicei tratata prin operatie in copilarie. Pentru a permite creierului sa se dezvolte, cele doua oase craniene trebuiesc separate. O afectiune asemanatoare este cea care afecteaza oasele din partea din fata a capului. Cea mai buna solutie este din nou operatia in timpul copilariei. Dar cu siguranta ca medicul celui mic o sa observe daca el se confrunta cu o astfel de afectiune si te va indruma ce sa faci.
Oricum ar fi capul bebelusului tau, este bine sa nu exagerezi cu grijile. Pana la urma nimeni nu este perfect, iar in momentul in care ii va creste parul, formele care tie ti se pot parea acum foarte usor observabile, nici nu se vor mai vedea.
Simona Chiric
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum