De acum vom fi trei! Zece greseli ce trebuie evitate de tinerii parinti
A fi parinte este cea mai grea sarcina din lume dar in acelasi timp si cea mai draga. Pentru a face din primele luni, petrecute cu bebelusul, un timp eficient si placut, urmareste acest ghid si incearca sa eviti aceste zece greseli clasice:
In primele saptamani din viata bebelusului tau vei incepe sa cauti sfaturi de la toti prietenii care au trecut prin aceasta experienta. Chiar daca nu vei face acest lucru ei oricum iti vor da indicatii. Unii iti spun ca este bine sa dormi cu copilul in aceasi camera, prietenul cel mai bun este impotriva acestui lucru. Cumnata ta spune ca este normal ca bebelusul sa isi suga degetul iar medicul tau pediatru spune ca este de preferabil sa nu il lasi. "Singura opinie care conteaza este opinia ta" afirma Alivin Rosenfeld, psihiatru si autor al cartii "Hyper-Parenting". "Daca asculti sfaturile celor din jurul tau inseamna ca renunti la partea cu adevarat creativa a rolului de parinte". E adevarat ca prietenii si rudele iti pot oferi informatii testate dar aminteste-ti ca intuitia ta este cel mai bun ghid. “Tu stii mai mult decat crezi!”
Chiar daca iti vei lua liber de la servici saptamani, luni sau ani nu te amagi crezand ca a sta acasa cu bebelusul este o vacanta. De fapt vei incepe un alt serviciu cu un sef mult mai zgomotos si cu pretentii mai mari, care nu iti va da liber nici la sfarsit de saptamana. "Nu este vechea ta viata plus un copil" spune Ana Speke, mama a doi copii; "este o viata complet diferita si noua".
Planurile tale de a face lucruri, pe care nu puteai atunci cand erai la servici (a te reintalni cu vechii prieteni, a pregati masa in fiecare seara), s-ar putea sa nu coincida cu programul bebelusului. Cel mai bine este sa faci in fiecare zi o lista realista cu lucrurile pe care ai vrea sa le faci intr-o zi, iar la sfarsit vei fi multumita daca vei reusi sa termini una din sarcinile pe care ti le-ai propus.
Dupa o zi de alaptat si schimbat scutece s-ar putea sa fii nervoasa cu sotul tau atunci cand el se intoarce de la servici, aceasta este o reactie perfect normala.
"Nu este nimic anormal in a avea mici probleme in casnicie si sa te simti foarte stresata atunci cand ai bebelusi in familie", afirma psihologul John Friel. "Este o provocare mare pentru orice cuplu sa treaca de la o perioada fara griji la o perioada in care se adauga grija pentru noul venit in familie"
Dar trebuie sa faci si din casnicie o prioritate. Daca iti poti permite, poti angaja o dadaca (babysitter) si poti stabili o zi pe saptamana cand petreceti mai mult timp impreuna, doar voi doi. Puteti vorbi despre bebelus dar puteti discuta si despre alte lucruri. "Concentreaza-te pe fiecare aspect al casniciei si fa din asta un obicei".
Trebuie sa iti faci timp si pentru tine, acest lucru este o necesitate nu o indulgenta. Incearca sa gasesti timp pentru a vorbi cu prietenii la telefon sau sa te duci la cursuri de Yoga. Ai nevoie de relaxare pentru ca altfel vei ramane fara resurse de energie si buna dispozitie. Elizabeth Silk, fizioterapeut ce lucreaza cu tinerele mame, afirma: “ Cu cat esti mai fericita cu atat esti un parinte mai bun”
Este posibil ca tu sa fii capabila sa schimbi scutecele mult mai repede decat sotul tau sau sa-i faci baie cu mai multa incredere dar si sotul tau trebuie sa inceapa sa se descurce cu bebelusul. Sa ai grija de un copil mic este o sarcina mult prea grea pentru o singura persoana. Imparte sarcinile cu sotul tau.
Atunci cand sotul tau te ajuta cu copilul nu incepe sa il critici sau sa-i dai tot timpul instructiuni. Intotdeauna o mama spune :”ai grija sa nu-i fie rece!” sau “nu te juca atat de mult timp cu el dupa ce a mancat!”, “nu il tine tot timpul in brate!”, “ii dai prea mult sa manance!” si astfel inainte de a realiza vei ajunge sa iti schimbi sotul intr-o dadaca.
Unii bebelusi au mari probleme de sanatate dar chiar si un bebelus perfect sanatos poate prezenta diferite simptome care ingrijoreaza parintii. Incearca totusi sa nu intrii in panica!
Este normal sa fii ingrijorata, pentru ca nu ai avut niciodata pana acum o asemenea responsabilitate, dar a creste copii trebuie sa fie o experineta pozitiva. Daca poti invata sa fii si relaxata atunci cand copilul este un bebelus, poti sa nu te mai sperii atunci cand observi lucruri neobisnuite la copilul tau, ca de exemplu atunci cand vrea sa manace doar anumite alimente.
Psihologul James Maas, autor al cartii “Puterea Somnului”, afirma ca parintii, care au un bebelus, pierd in medie, intre 400-750 de ore de somn in primul an al copilului.
Este indicat sa incerci sa atipesti putin timp in fiecare zi, sau sa incerci sa dormi ceva mai mult in weekend. Daca nu te odihnesti normal este foarte greu sa te bucuri de ceea ce ar trebui sa fie cea mai fericita perioada a vietii tale. E adevarat ca trebuie sa sacrifici alte lucruri pe care ai fii putut sa le faci in loc sa dormi, dar uneori este mult mai important sa te odihnesti decat sa speli vasele.
Oare doarme copilul in timpul noptii? Incearca sa stea in picioare? Zambeste? Nu lasa ca ceilalti parinti sa te determine sa crezi ca bebelusul tau se dezvolta mai incet decat al lor.
Bebelusii se dezvolta la timpul lor si atat timp cat se dezvolta in parametrii normali nu te ingrijora.
“Toata lumea iti spune ca bebelusul iti va schimba complet viata dar nimeni nu iti spune cat de mult iti schimba si banii din portofel” afirma Alan Fields, autor al cartii “Baby Bargains”
Parintii au tendinta la inceput de a cumpara cat mai multe pentru bebelus, chiar si lucruri care nu sunt necesare. Cel mai bine este sa iei cu tine la cumparaturi un parinte mai experimentat decat tine, cineva care stie exact de ceea ce ai nevoie. Nu cumpara foarte multe haine, bebelusii cresc foarte repede si in scurt timp nu le mai poate purta, nu exagera cu jucariile, cei mai multi bebelusi au o jucarie preferata cu care se joaca mereu iar pe restul le ignora.
In fiecare etapa de dezvoltare a copilului tau te vei gandi ca nu vei uita niciodata aceste momente dar totusi le vei uita. Viata continua iar orele, zilele si lunile vor incepe sa se estompeze si dintr-o data copilaria a trecut. “ Cand bebelusul meu de abia se nascuse, m-a vizitat o prietena, mama a unei fetite in varsta de 2 ani, s-a uitat la copilul meu si mi-a spus ca ea nu isi mai poate aminti de perioada cand fetita ei era la fel de mica. Nu mi-a venit sa cred. Acum fiul meu are 2 ani si nici eu nu imi pot aminti de aceea vreme foarte clar. Sunt prinsa in alte lucruri pe care le face acum!” spune Marion Paterson, mama a trei copii.
Sunt foarte multe posibilitati de a imortaliza stadiile dezvoltarii copilului tau. Poti tine un jurnal, sa faci cat mai multe fotografii, poti inregistra pe caseta lucruri simple pe care vrei sa ti le amintesti cand anii vor trece. Site-ul www.copilul.ro iti poate oferi aceasta posibilitate de a imortaliza momentele importante din viata copilului tau . Aici poti inregistra insemnari cu privire la fiecare activitate noua din viata copilului, progresele pe care le face cu fiecare stadiu prin care trece, fraze si intamplari amuzante. Uitam foarte multe pe parcursul timpului dar recitind aceste inregistrari vor reinvia toate acele sentimente si momente speciale. Nu este niciodata prea tarziu sa incepi un jurnal. Va asteptam!
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum