Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Complicatii ale infectiilor neonatale

Daca infectiile neonatale nu sunt tratate prompt, sau daca se raspandesc, pot avea consecinte grave. Deoarece corpul bebelusilor si organele sunt supuse unui proces de dezvoltare rapid, orice intrerupere a acestui proces poate duce la complicatii, incluzand probleme de crestere, dezvoltare, neurologice, cardiace, respiratorii sau senzoriale. In unele cazuri severe, infectiile neonatale pot fi adesea fatale.

Cu sistemul lor imunitar fragil, bebelusii nu sunt bine echipati pentru a putea face fata infectiilor. Prematurii sau bebelusii ce au un sistem imunitar compromis au un risc si mai mare de a dezvolta boli grave datorate unor bacterii sau virusuri ce pot cauza doar o simpla raceala la copii mai mari. Un diagnostic precoce, urmat de tratament si monitorizare atenta a evolutiei in centre specializate ii confera bebelusului cele mai bune sanse pentru a invinge infectia.

Pot fi prevenite infectiile neonatale?
Daca o femeie insarcinata este diagnosticata cu una dintre aceste infectii, sau este considerata a fi predispus la a face aceste infectii, anumite masuri de preventie pot scadea probabilitatea ca ea sa transmita infectia bebelusului ei. Deoarece multe infectii pot fi tratate cu medicamente ce se pot da mamei in timpul sarcinii, testele efectuate mamei sunt extrem de utile.

In multe cazuri, un test rapid al sangelui sau al altui fluid pot determina daca o femeie insarcinata necesita tratament. Pentru o femeie cu listerioza, o cura de antibiotice previne de obicei transmiterea bacteriei la fat. Femeile care sunt HIV pozitive sunt sfatuite sa ia medicatie antiretrovirala in timpul sarcinii pentru a scadea riscul ca bebelusii lor sa contacteze infectia HIV.

Alte infectii neonatale sunt cel mai bine prevenite prin masuri ce tin la distanta femeia insarcinata de a dezvolta infectia in primul rand. Femeile se pot proteja pe ele insele si pe bebelusii lor nenascuti, prin:

  • Sa se asigure ca au fost imunizate impotriva infectiei cu virusul rujeolei si cel varicelo-zosterian inainte de a ramane insarcinate.

  • De asemenea, spalarea si prepararea termica a alimentelor, spalarea regulata a mainilor (in special inainte si dupa prepararea hranei, dupa folosirea toaletei si dupa ce au intrat in contact cu fluidele si umorile corpului), si evitarea tuturor contactelor cu pisici sau alte animale, vor reusi sa scada riscul de a contacta bacterii si paraziti ce duc la infectii cum ar fi Listerioza si toxoplasmoza.

  • Practicand sexul protejat veti evita bolile cu transmitere sexuala care pot duce la infectii congenitale.

  • Unele masuri preventive sunt luate de rutina in timpul sarcinii sau delivrentei. Multi doctori recomanda ca mamele insarcinate sa faca un simplu test pentru a verifica daca mama este purtatoare de GBS. Daca este, ea va primi tratament intravenos cu antibiotice in timpul delivrentei pentru a scadea riscul de transmitere a bacteriei la copil. Doctorii vor pune de asemenea picaturi de antibiotic sau unguente in ochii nou-nascutilor pentru a preveni conjunctivita cauzata de gonoree.


    •  

      Interpretare simptome

      semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

      Afla acum